zaupamsi

Verjameš v svojo moč, mama?

Te dni me je nagovorilo srce, da je čas, da spet rečemo kakšno o dojenju.

Štiri leta in pol mineva odkar sem prvič rodila in postala mama. Moj porod ni šel tako, kot bi si ga vsaka želela – hitro, čimmanj boleče, enostavno, z logično vzpostavitvijo dojenja, vznemirjenjem in 24/7 nepopisno srečo in skrajno veliko povezanostjo med partnerjema.

Res je, da sem med nosečnostjo ves čas zmahovala z roko in kljub izredno težki prvi nosečnosti ves čas ostajala mnenja, da za dojenje in porod ne rabiš nikogar. 100% sem zaupala zdravstvenemu osebju, ki naj bi bilo tam zato, da ti pomaga, te podpre in te pospremi na čudovito življenjsko pot.

Moj porod je bil vse prej, kot to. Po 29,5 urah sem bila sprejeta na carski rez. Otroka nisem videla več, kot 24 ur. Zato sem bila tesnobna, niti vprašati nisem upala kje in kako je. Mislila sem, da je tako prav. Ko sem ga končno dobila v naročje in sem ga želela podojiti, naju je babica prijela, stisnila dojko v njegova usta ter nergava odšla.

V enem kotu sobe je jokala druga mamica, s polnimi prsmi, jaz pri oknu s “praznimi” s kričečim otrokom v naročju.

Kot v najhujši nočni mori so mi tiščali dodatek, prodajali zgodbice z “nimaš mleka”. Ob tem, ko nisem zmogla naravno roditi, sem čutila takšen poraz, da sem vedela, da če si dovolim in ne poiščem vseh, VSEH možnih oblik pomoči pri vzpostavitvi dojenja, da bom klonila in resno zapadla v hude težave.

Moja draga Willma je takrat prišla na pravo mesto, v pravem trenutku. V trenutku sem se odločila, da se bomo peljali povsem na drugi konec Slovenije, v Maribor k Willmi, ki je takrat ob prijavi na delavnico o dojenju udeležencem brezplačno podarila tudi svojo knjigo 10Pjev za uspešno dojenje, ki jo mora za moje pojme imeti doma vsaka nosečnica, ki si želi dojiti.

Samo prišli smo skozi vrata, se slekli, sedli in naš junak je že postal lačen. Takoj, ko sem mu ponudila je pristopila nežno, ljubeče in pokazala prvo osnovno napako – nepravilna lega. Uf, kako manj me je vse skupaj bolelo! Tisti večer me je popravila še nekajkrat. Ves čas mi je bila na voljo tudi preko telefona. Večkrat smo se zapeljali k njej. Samo njej gre ta čast in slava, da je bila prva, ki ni rekla “sej ne bo nič narobe, če ne boš dojila”. Ampak je slišala mojo željo, skupaj z mojima možem in sinom verjela vame in mi omogočila pot do dolgega in lepega dojenja. Zaradi nje imam tudi izkušnjo dojenja med nosečnostjo, dojenja v tandemu. Dojenja med zlatenico otroka, dojenja zahiranega otroka. In še vedno dojim 🙂 .

Če me ona takrat nebi opolnomočila, mlajše hčere zagotovo nebi dojila, saj sem se mogla prav prerekati s pediatri in iskati dogovore s katerimi sem se še lahko sprijaznila. In imela sem prav, kar mi je bilo v največje zadovoljstvo in veselje.

In veš kaj? Že drugo leto odpira vpis v njeno HIBAC šolo za dojenje! Dala mi je celo kratek intervju!

Willma AK, Foto: Mesec Maj

Willma, v kakšnem spominu me imaš od prvega srečanja? Dojenje si tako rekoč popravljala že takoj, ko smo slekli bunde. 🙂

Sicer je že nekaj časa od tega, a zagotovo lahko rečem, da se spominjam mojega občutka. Spomnim se, da je bilo prijetno, srčno, sproščeno, da si poslušala, razumela in da si bila dovzetna za moje predloge, da si imela tudi voljo preizkusiti predloge.

Kaj ti je pri tvojem delu najlepše in kaj v največji izziv?

Najlepši so dojenčki in da imam sploh priložnost, da lahko mamici olajšam življenje, ji pomagam, jo lahko usmerim k uspešnemu dojenju…Meni osebno je največji izziv ta, ko se težave pri dojenju ne rešijo instantno, kar bi si želela za vse mamice, temveč lahko traja tudi do nekaj dni ali pa je potrebno uvesti še kakšno spremembo, da se željeno doseže in traja še dlje.

Meni je najtežje, ko ljudje obupajo. Takrat bi rada skočila v njihove glave in jim nekako ponazorila koliko zaupanja vanje še nosim v sebi. Ti nikoli ne obupaš in res najdeš tiste skrivne stezice nazaj do mamice, ki več ne verjame vase. Ko si lansko leto prvič organizirala svojo šolo za svetovalko za dojenje sem sama spoznala, da kljub vsej ljubezni do dojenja, ne zmorem ravno teh trenutkov – ko mamice obupajo. Kako ti to uspe?

Me veseli, da me tako vidiš, ker jaz tega ne vidim 😉 Menim pa, da to kar ti vidiš je ravno ta holističen pristop, ki je unikatna zančilnost za HIBAC. Namreč glavni cilj HIBAC svetovalk je, da se “dokopljemo” do glavnega vzroka, do jedra nastale situacije in ne rešujemo samo posledic. Sicer pa, če me mama pokliče in prosi za pomoč, potem vem, da tudi ona ni pripravljena obupati, tako je precej enostavno skupaj najti pravo pot! In vedno se poizkušam postaviti v kožo mamice, ali pa izhajam iz sebe, ko sem sama imela težave in mi je bilo toplo pri srcu, ko okoli mene niso obupali.

Kaj z izobraževanjem udeleženke dobijo in kje si lahko preberejo več?

(HIBAC = Holistic International Breastfeeding Amateur Consultant).
Torej, ženska po uspešno opravljenem HIBAC izobražvenaju prejme naziv HIBAC svetovalka, kar v SLO pomeni: holistična madnarodna amaterska svetovalka za dojenje.


Holistična pomeni, da gleda na situacijo celostno in išče vzrok težav ter ne rešuje samo težave same.

Mednarodna pomeni, da ima tudi nekaj znanja glede stanja, navad in situacij o dojenju v tujini (ne samo SLO).

Amaterska pomeni, da nima zdrastvene izobrazbe in se po končanem izobraževanju ne more identificirati kot zdravstveni delavec.

HIBAC program zajema veliko tem,
tukaj jih je samo nekaj:

*priprave na dojenje v času nosečnosti;
*kako porod vpliva na dojenje;
*kako vzpostaviti uspešno dojenje;
*protoko obnajašanja in sodelovanja pri svetovanju v zdravztvenih ustanovah in pri sodelovanju z zdravstevnimi delavci;
*protokol svetovanja na domu;
*prepoznavanje vzrokov težav pri dojenju;
*reševanje težav pri dojenju (najpogostejši, kot so
bleče, ranjene bradavice, “premlao mleka”, mastitis, nemirno dojenje, doječa stavka …);
*medsebojni odnosi in razumevanje različnosti;
*partnerski odnosti;
*stanja in čustva;
*spanje mame in dojenčka (oz. družine);
*priraščen jeziček;
*brezpleničarstvo;
*nošenje otrok;
*alternativna medicina
(homeopatija, zelišča, cvetne esence, kiropraktika …);
*poslovni del svetovanja
(katera pravna oblika, kako pridobiti stranke, kako si postaviti ceno, kako delovati …);

V času 12-mesečnega programa spremljam
prisotnost,
udeleženost,
sodelovanje,
angažiranost,
strast,
zanimanje,
predanost,

in druge sposobnosti kot so
instinkt,
karakter,
sočutje,
zmožnost samostojnega pridobivanja novega znanaja,
iznajdljivost,
moč … in v 13. mescu HIBAC izobraževanja se opravi izpit, ki je simulacija resničnega svetovanja “težje stopnje” ter po uspešno opravljenem izpitu se prejme potrdilo. Razlika od ostalih izobraževanje je tudi v tem, da po uspešno zaključeni HIBAC šoli svetovalka ni prepuščena sama sebi temveč ima možnost, da se pridruži HIBAC+ skupini, kjer se podpiramo, bodrimo, nadgrajujemo, širimo, povglobimo svoje znanje o dojenju in o splošno uporabnih temah. Več informacij o šolanju pa se nahaja v Facebook skupini “HIBAC G2 – šola za svetovalke za dojenje” – > link: https://www.facebook.com/groups/680357349371380/

Če ste (bodoče) mamice, ali pa bi si želele postati svetovalke za dojenje, vam Willmino šolo več, kot priporočam!

Spremljaj nas tudi na Facebooku in Instagramu za še več zabavnih vsebin, ali pa se na desni strani prijavi na Mamine e-novičke in si prenesi brezplačno avdio zgodbo Dominik potapljač, za svojega otroka.

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top