FOTO: Lumi Lumi
Vzgoja

Včasih je nemoč tvoja edina moč

Zdaj, ko so okrog mene same mamice s par tednov starimi dojenčki in starejšimi otroki starimi do 3 let, se mi spomin v trenutku zavrti v tiste prve dni, ko se je po mojem drugem porodu v službo vrnil moj mož.

Četudi že prej, pa takrat, ko življenje popolnoma pade v stare tirnice, otroci dokončno začutijo, da je v družini prišlo do velikih sprememb, kar jih peha v takšne in drugačne stiske.

Tu je čisto pravi dojenček…

…ki čez nekaj ur ne zapusti maminega naročja, niti zvečer, ko je čas za počitek ne. Včasih niti takrat, ko bi se večji otroci radi igrali z mamico, pa je očka v službi, dojenček pa ima obdobje, ko sta mamin vonj in dotik tako pomembna, da spanje v lastni postelji ne pride v poštev.

Slej kot prej se zgodi, da začnemo mamice od utrujenosti ponavljat starejšim otrokom naj bodo bolj tihi pri igranju, naj izberejo kakšne tišje igračke in skrivaje upamo, da se bo eden izmed otrok sam zaigral vsaj za 3 minutke, da bomo v miru skočile na stranišče.

Majhna starostna razlika prinaša še en dodaten “davek”

In to je ta, da so naši “ta večji” otroci še tako majhni, da ne morejo sami zregulirati svojih čustev, vrtincev, ki se v njih dogajajo, strahov in dvomov ter jeze in žalosti in še marsičesa, kar velikokrat v skrbi za novorojenčka in vsakdanjimi opravili (ki naj jih bo minimalno!) nehote včasih tudi prezremo.

Dinozaver za pogovor
Brat in sestra

Ker smo samo ljudje, se nam zgodi tudi to.

Pridejo dnevi, ko sem nam to zgodi zares pogosto. In pridejo dnevi, ko imamo zaradi tega zares slabo vest. Vsi ti dnevi so pokazatelj, da nismo mogočne in vsezmožne, zato je prav, da jim prisluhnemo in si poiščemo pomoč, ki ji zaupamo in ob kateri se počutimo dovolj varno, da se bomo lahko tudi psihično razbremenile

Ni pa lahko, ko gledamo svoje otroke, ob izbruhih jeze ali joka. Ni lahko, ko se enkrat zavemo, da jim stisk ne moremo odvzeti, da jih ne moremo zaviti v vato in skriti pred izkušnjami, ki jim jih ponuja življenje, da postanejo močni. A, če želimo, da zares postanejo močni, moramo pustiti, da se varno in močno ukoreninijo.

Oče in sin

Kako pa to naredimo?

Ko se soočimo z našo nemočjo, ko se zavemo, da je življenje močnejše od našega planiranja, je najpomembnejše, da se osredotočimo na svoje dihanje in začutimo to nemoč v sebi. Meni je pomagalo…

… Takrat sem spoznala, da je lahko NEMOČ naša edina MOČ.

V trenutku, ko sem bila skoncentrirana na to, kako nemoč preplavlja moje telo, sem začutila olajšanje.

Poznaš občutek “MORAM”?

Občutek, da nekomu “MORAM” pomagati, ker sem mama me je tako zaviral, da sem velikokrat silila v neke rešitve, ki niso prinašale konkretnih rezultatov. Niti ne občutka, da mi otrok lahko zaupa, ker sem v njegovih očeh v bistvu tolažila samo sebe in mojo nemirno majhno deklico v srcu.

Takrat pa sem začutila, da ne potrebujem super moči. Da je moja edina naloga ta, da sprejmem svojo nemoč in s tem sprejetjem in zavedanjem stojim otroku ob strani. Mu puščam prostor za jok, za jezo. Za strah, žalost, obup. Karkoli se pač pretaka skozenj.

Daj mi čas
Ko pogledaš vase, lahko pomagaš tudi svojemu otroku

… In “odprlo se je nebo”…

Takrat, tisti trenutek sem začutila pristen odnos z mojim otrokom in kako sva se v svojih srcih zares povezala. Spoznala sem, da sem v trenutkih, ko sem mu želela odvzeti bolečino, želela prezreti svojo otroško rano in pri njem postopati drugače. Pravzaprav tako, ko sem si sama želela, da bi postopali moji starši.

Nauk, ki me je osvobodil in otroku dejansko pomagal je bil…

Še eno spoznanje, da otroci niso pomanjšani “mi”, ampak samostojne osebe, ki so zrastle iz ljubezni pod našimi srci in potrebujejo biti le slišani, videni, opaženi, sprejeti in ljubljeni. Mi pa moramo odpreti vpogled vase, da jim bomo lahko čimbolj pošteno puščali prostor za takrat, ko bodo v največjih stiskah. To nam bo omogočilo tudi, da bo otrok res začutil varno zatočišče v naši bližini in nas bo znal poiskati sam točno takrat, ko nas bo potreboval. Ker bo vedel, da mu bomo prišli nasproti odprti tako, kot potrebuje on in ne tako, kot mi mislimo, da je prav zanj. <3

Pristna mama, pristni otroci

.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja