Temnejse ozadje s svetlejso grafiko

Umetnostna terapija

Kaj trening umetnostne terapije ni

Pri treningu umetnostne terapije ne gre za učenje slikarskih in risarskih tehnik, niti ne za način ustvarjanja, kot smo ga vajeni iz osnovne šole – da si zamislimo nek končni izdelek, ki ga želimo ustvariti, za kar uporabljamo določena znanja in tehnike s katerimi čim bolj realiziramo našo idejo.

Prekrižan razred z učenci in učiteljem

Kaj trening umetnostne terapije je

Trening umetnostne terapije oziroma umetnostna terapija je področje, ki s pomočjo ustvarjalnega procesa izboljšuje in krepi fizično, duševno in čustveno počutje vsakega posameznika.

Pri treningu umetnostne terapije klienta vodimo in učimo kako (poglobljeno) spoznati svoj notranji svet in ga začutiti v vsej njegovi polnosti. Skupaj iščemo in odkrivamo njegove blokade in razloge za njih, jih odpravljamo, iščemo in osmišljamo ovire, za katere je prepričan, da mu stojijo na poti, ter jih transformiramo v moč, pogum, zagon in strast do življenja, dela, samega sebe.

Prinaša nam igriv, poglobljen in osmišljen pogled tudi v otrokov notranji svet oziroma njegovo otroško doživljanje sveta. Z izražanjem v umetnosti in ustvarjanju skupaj z našimi najmlajšimi (in tudi s partnerjem) močno krepimo povezanost z njimi (in oni z nami), se pogovarjamo o čustvih in občutkih, o potrebah, vrednotah in vsemu, kar želimo sebe ali otroka naučiti ter mu predati za življenje.

Kaj lahko pričakuješ na treningu umetnostne terapije

Začnemo s preprostim izražanjem, pri katerem lahko uporabimo katerikoli material in pripomoček – tu ima klient pri izbiri proste roke. Ustvarjamo brez končnega cilja (npr. želim narisati metulja) in pustimo, da nas vodi naš um, naša podzavest.

Odvisno od posameznika in njegovega namena, ki ga ob trenutnem treningu izrazi ali pa ga najdemo skupaj, za dejanski cilj izberemo izražanje neke notranje blokade, obvladovanje ali zmanjševanje tesnobe, iščemo njegovo poslanstvo, krepimo samozavest in podobno.

Tudi partnerja lahko s tovrstnim treningom vsekakor najdeta svojo iskrico v ljubezni, v kolikor še gori, a sta se nekako izgubila v prehitrem tempu življenja. Zaradi vpliva treninga umetnostne terapije, so prve spremembe opazne že po enem samem srečanju.

Kakšni so učinki treninga umetnostne terapije

Trening umetnostne terapije izredno hitro sprošča stres iz telesa, saj ima zelo dober vpliv na nevronske oziroma živčne celice, ki so glavni gradniki živčevja. Vpliv se med drugim kaže kot:

Povečanje nevronske povezljivosti predvsem v tistih delih možganov, ki so zadolženi za introspekcijo (opazovanje in zaznavanje samega sebe)
Izboljšanje spomina
Izboljšanje samonadzora
Spreminjanje naših asociacij
Zniževanje krvnega tlaka
Krepitev sposobnosti reševanja problemov in kritičnega razmišljanja
Povečanje pretoka krvi v možganih za 10%, zlasti v “centru za užitek”, pri čemer je reakcija podobna zaljubljenosti
“Umetnost vsak dan čisti našo dušo tekom našega življenja.” (P. Picasso)
Zmanjšanje tesnobe
Zmanjšanje depresije
Obvladovanje bolečine
Izboljšanje kognitivnih funkcij in spomina ter posledično zmanjšanje pogostih simptomov demence

Izkušnje zadovoljnih klientov

Scroll to Top