Torta pikapolonica
Razmišljanja

Tortica pikapolonica

Se še spomnite moje lanske tortice za hčerin prvi rojstni dan? Bila je prava polomija 🙂 . Kljub temu, smo rojstni dan obakrat preživeli zelo lepo, saj dajemo poudarek na naš skupni čas in na to, da na dan rojstnega dne slavljenec odloča o večini stvari, tudi o kosilu, vrsti igre ipd. To je otrokoma skrajno všeč, ker delamo kakšne neumnosti, ki se jih sicer nikoli ne lotimo. Kar pa ne pomeni, da gremo preko meja – to pa ne.

Vsekakor se mi je malenkost stemnilo pred očmi, ko mi je hčerka mesec dni pred rojstnim dnevom na vprašanje kakšno tortico in vabila si letošnje leto želi za svoj rojstni dan odgovorila – pikapolonice. Nisem si mogla kaj, da nisem najprej nekaj dni razmišljala, da si bo tako majhen otrok pa vendarle premislil. No, ni si. Zato mi ni ostalo drugega, kot razmišljanje, kako naj jaz, neka povprečna slovenska gospodinja izdelam tortico v obliki pikapolonice. Ker se mi je njena lanska tortica “ponesrečila”, sem imela tokrat še večjo tremo. A sem na koncu večer pred praznovanjem spoznala, da je bila trema zaman in sem bila vesela, ko sem pokukala v hladilnik.

Ni popolna – a veliko boljša od lanske

Prvi razlog zakaj je nepopolna je ta, da sem imela v planu, kako bom v polkrožni posodi (za katero nisem 100% prepričana, da bi popolnoma preživela v pečici) spekla biskvit, odrezala dno, jo oblekla in zadevo na hitro uredila. Mož me je opozoril, da mi odsvetuje uporabo omenjene posode. Ker sem imela material že doma, sem mogla dobro premisliti, kako bom izdelala pikapolonico v mojem prilagojenem načrtu – plana B namreč nisem imela.

Vzela sem večji in manjši okrogli pekač, spekla dva biskvita, ju želela sestaviti enega vrh drugega in nato prilagoditi v polkrožno obliko. Ko sem začela z rezanjem in prilagajanjem zgornjega sem opazila, da bo to zame precej velik izziv, zato sem samo manjšega obrezala v polkrožni obliki in napolnila s kremo.

Prav zato sem imela samo eno, že valjano polo rdeče sladkorne mase, kar je pomenilo, da mi za spodnji del tortice le-te zmanjka. Najprej sem oblekla pikapolonico, nato pa porabila ostale ostanke, da sem oblekla še spodnji del. A kljub vsemu je na koncu vse skupaj precej dobro izpadlo – vsaj meni je bilo zelo všeč, hčerka in sin pa sta itak ves čas, dokler nismo pihali svečk “visela” v hladnilniku.

Oči, oziroma obraza sploh nisem imela v planu. Vedno mi je zanimivo, kako se iz osnovne ideje rodijo nove, še boljše, bolj dodelane in skupaj tvorijo eno luštno celoto.
Tole je bila naša letošnje pikapolonica. Ti je všeč?

Tortica pikapolonica

Edino, kar me je zmotilo je še to, da so tu in tam ostali delčki sladkorne mase, kjer so se poznali “flekci” stopljenega sladkorja, ki se mi je tu in tam žal prijel na maso. Bolj izkušene “tortopekice” so me opozorile, da to lahko odstranim z vodko ali kakšno drugo alkoholno pijačo. Le-tega na koncu nisem testirala, ker doma nimamo drugega alkohola, kot tistega za čiščenje ran, a se kasneje, ko se je tortica dobro uležala niti niso tako pretirano videle. Sploh pa je na tej rojstnodnevni zabavi tortica zares hitro pošla. 🙂

Še več zabavnih vsebin lahko spremljaš tudi na mojem Facebook profilu, Instagram profilu in po novem tudi na Youtube kanalu 😉 .Veselim se tvoje družbe <3

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja