Ulična igra

Talne krede in bujenje domišljije

Letošnje poletje je zares idealno za preživljanje prostih dni zunaj, na prostem, saj nam s svojimi, ne preveč vročimi dnevi, ponuja nešteto možnosti za raziskovanje narave, športanje, meditiranje in ostale prostočasne dejavnosti, ki nam pomagajo k boljšemu počutju in večji povezanosti z nami in našimi družinskimi člani.

Včasih pa so kljub vsem pogojem, ki so že izpolnjeni zavore v naši glavi in se še vedno rajši držimo zavetja štirih sten in se niti ne zavedamo kako zamujamo življenje, ki kot deroča reka teče mimo nas.

Zato se mi v vseh možnih prostih minutah dneva odpravimo ven. Raziskujemo bližnjo ali daljno okolico, ljudi, prijatelje in same sebe, svoje zmožnosti in potenciale.

Se pa včasih tudi zgodi, da ne vemo, kaj bi sami s seboj

Dokler sem utopično pričakovala, da bo vedno narava sama po sebi tista, ki bo poskrbela za akcijo in gibanje mojih otrok, zunaj sploh nismo uživali. Še vedno je pomembno, da se zavedamo v kakšen stanju smo mi, sami. Če smo pod stresom, ali preveč obremenjeni in zamišljeni, si najdimo sprostitev – tudi zraven naših otrok.

Jaz zunaj prav rada vzamem v roke krede in ustvarim kaj simpatičnega. Ne gre samo za risanje talnih grafitov, saj krede ponujajo še nešteto drugih možnosti.

Tancnico ali ristanc zagotovo vsi poznamo

Tancnico ali ristanc zagotovo vsi poznamo, saj smo jo risal že kot otroci. No, sama pa zelo rada združim učenje in zabavo, zato je med mojimi priljubljenimi pristopi tudi Montessori pristop.

Učenje na zabaven način

V tokratni galeriji boste sicer videli, da so slike nekoliko starejše – nastale so letos spomladi, ko sem želela hčerki predstaviti letne čase (in na njih hkrati opomniti sina). Ena možnost bi bila ta, da bi sedeli za mizo in bi jima razlagala o letnih časih. Druga pa je ta, da jih spoznamo tudi z občutki in opravili, ki jih določen letni čas prinaša.

Tako sem jima na parkirišču, ki je ob šoli in je ob nedeljah povsem prazno, v vsako parkirišče narisala značilnost za en letni čas. Za zimo snežinke in snežaka, za pomlad rožice, poletje jadrnico in jesen odpadanje listov ter pobiranje sadov. Tudi tu bi se lahko končala naša igra, a sem se odločila,da gremo še dlje.

Vklopili smo gibanje

Začeli smo pri zimi. Ko smo pritekli v ta razdelek sem zavpila: ZIMA JE, SNEG GRE! Vsak se je objel, šklepetali smo z zobmi in se tresli. Po parih sekundah smo postali pingvini in veselo “odpingvinali” v pomlad. Tam smo razprli svoja krila in kot metulji letali s cveta na cvet in vonjali spomladanske cvetlice. Po nekaj krogih smo skočili v poletje kot delfinčki in plavali zraven jadrnice, ki je bila narisana sredi morja. Potem smo si obrisali pot s čela in prišli smo do jeseni. Tam smo postali ježki, se povaljali po hrbtu, saj smo nabrali hruške, ki so padle z drevesa.

Naredili smo res en lep krog s katerim je hčerka (takrat stara slabi dve leti) v istem dnevu osvojila vse 4 letne čase 🙂 .

Ulična igra s kredami

Gre za igro, ki se jo lahko igrate tudi doma.

Še ena zelo priljubljena igra mojih otrok pa je ta, da jima narišem avtopralnico, skupaj z uvozom, krtačami, izpiranjem, sušenjem ipd. Ko se vozita s kolesom, zapeljeta vanjo in se mrščita glede na to, v katerem razdelki sta. Zraven se res pošteno nasmejimo, razbijemo morebitne napetosti, se povežemo in napolnimo baterije vsi skupaj.

Vesela bom vaših komentarjev na  Facebooku ali Instagramu. Prav tako pa na našem  Youtube kanalu kmalu pričakujte nov video. Se beremo in gledamo! 

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top