Samostojno branje in motivacija

Samostojno branje in motivacija

Otrokovo branje je marsikateremu staršu v izziv. Pogosto mi ljudje zaupajo, kako njihovi otroci ne marajo brati, poleg tega pa to največkrat omenijo v povezavi s šolo – torej zato, ker za šolo mora (pre)brati.

Mi imamo doma dva knjigoljubca, če gledamo otroški del družine, oziroma 4, če se lahko “pohvaliva” tudi midva z možem. Ko z zgoraj omenjenimi starši spregovorim in jih pospremim po njihovi poti z nekaj malega nasvetov, največkrat že v tednu ali dveh sporočijo, da se vidno izboljšujejo tudi otrokove bralne navade.

Kaj branje doprinaša ne samo otroku, ampak tudi odraslim?

  • izboljša mišljenje
  • izboljša samokritičnost
  • poveča motiviranost, vztrajnost in zastavljanje ter doseganje ciljev
  • ob glasnem branju krepimo govorne sposobnosti posameznika
  • boljše razumevanje slovničnih pravil
  • izboljšuje in krepi samoanalizo bralca
  • poglablja zavedanje
  • krepi desno in levo polovico možganov
  • ustvarja nova spoznanja
dekle bere

Kadar beremo spoznavamo svet, raziskujemo svoje meje in prepričanja.

Kot vedno tudi tu velja, da bodite zgled – branje na telefonu, računalniku in TV ne velja. Ni vam potrebno brati kakšne posebno dolge romane, lahko se tudi zvečer trdno držite rutine, ki vključuje vaše branje zgodbe/knjige. Tako bo tudi otrok lahko imel prostor, kjer vas bo v miru poslušal, pogledal vse sličice in si zraven ustvarjal svojo sliko.

Obvezno pa naj otrok sedi v vašem naročju ali tesno zraven vas – velikokrat se ne zavedamo, ampak otroci v takšnem primeru velikokrat spremljajo črke in nevede krepijo tudi svoje branje.

Vedeti moramo, da so otroci izredno vizualna bitja (pravzaprav smo vsi, ker je to naš prvotni jezik, a o tem kdaj drugič), zato ne berejo počasi samo zato, ker jim manjka treninga, ampak tudi zato, ker si vsak prebran stavek ali vsako podrobnost tudi vizualno naslikajo v glavi.

Berite v mirnem okolju, brez ostalih dražljajev, ko imate čas in se vam ne mudi. Delajte premore, ki se vam še zdijo smiselni, si skupaj z otroki oglejte sličice, a ne predolgo, da ne izgubite rdeče vezi zgodbe.

Vedite, da je branje stvar navade. Tako, kot razvijate navado umivanja zob, se že samo z večerno zgodbo razvija tudi navada branja. In četudi boste imeli zdaj v mlajših letih doma knjigo ljubca, ki bo morda v najstništvu “zasovražil” knjige, še ne pomeni, da niste zasadili dobrega semena. Tudi odrasli imamo valovanja in prav je, da jih pustimo tudi otroku.

bralka bere in s prstom sledi besedilu

Bodite pozorni kakšen odnos do branja imate starši sami. Če je vam odveč prebrati zgodbo, bodo otroci to začutili. In v tem primeru bi, kljub temu, da bi se trudili brati knjigo vsak večer, v otroku zbudili kontra efekt – sidrali bi upor, ki si ga tudi otrok nebi znal razložiti. Zato izberite del dneva, ko ste najbolj sproščeni in takrat k umirjenem branju povabite tudi otroka.

Ne imejte omejitve let do katerega leta berete otrokom – sama pravim, da se otrokom večerne ali kakšne posebne zgodbe bere dokler sami želijo. So pa knjige, ki jih od dne, ko osvojijo branje, berejo sami. V samostojno branje prepuščam “strokovne knjige” – pri nas ima sin trenutno “v delu” knjigo o zgodovini letalstva – tukaj je povsem samostojen.

Torej samostojno branje razvijajte na način, da otrok bere literaturo, ki ga navdihuje, krepi, ki vleče naprej njegovo radovednost ter mu hkrati odgovori na “zakaj?”, na katerega vi nimate vedno odgovora na dlani.

Naj ne bo šolsko branje in šola kot ustanova povod k temu, da želite spremeniti otrokove bralne navade. Pomislite kakšen je vaš odnos do branja in kaj menite, da doprinese ali odvzame posamezniku – temu prepričanju tudi sledite.

Sama knjige že od nekdaj spoštujem, saj menim, da v naša življenja prinašajo ogromno znanja, kot tudi pogled na druge perspektive ljudi. Meni osebno knjige ne pomagajo širiti samo obzorje mojega znanja, ampak tudi poglabljajo razumevanje različnosti.

Prepričana sem, da boste s temi nasveti otroku razvili zdrav odnos do branja.

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top