Recepti

Sadna torta brez pečenja

Vikend je tu, jaz pa obujam spomine na tole slastno tortico, ki sem jo prejšnji mesec pripravila tašči za njen rojstni dan.

Mmmm kako bi zmazala zdajle en košček!

Moja tašča je ena izmed tistih redkih žensk, ki nima rada čokolade. Vsaj ne čokolado s čokolado na čokoladi, oblito s čokolado 🙂 – tako, kot moj mož. Ker smo pri nas doma vsi bolj čokoladni “freak-i”, mi večkrat, če prinesem kaj za poizkusit reče, da je ok, ampak, da ona ne mara čokoladnih stvari. Ker letošnje leto res nismo imeli ideje za darilo, sva se z možem odločila, da ji pripravimo eno lepo, slastno tortico. Ker je bila pečica v okvari, sem mogla pripravit nekaj brez pečenja. Uspelo je 100%, tortica ji je bila všeč, bila je dobra in misija rojstni dan za letos je bila uspešno opravljena!

Lotila pa sem se je tako:

Piškotno dno
-200g maslenih piškotov
-90-100g stopljenega masla

Piškote sem zdrobila z valjarjem, jih prelila s stopljenim maslom, premešala in dobro (a ne preveč!) potisnila ob dno pekača za torto. Odložila sem ga v hladilnik in se lotila priprave prve kreme.

Borovničeva krema
-500g mascarpone sira
– 400ml sladke smetane
– 200g na pol odtajanih borovnic
– 5 jedilnih žlic sladkorja
– 2x želatina fix

Najprej sem stepla sladko smetano (uporabljam samo Hulala) in ji dodala želatino fix. Nadaljevala sem s sirom mascarpone, borovnicami in sladkorjem. Ko je bilo vse skupaj dobro premešano, sem kremo vlila v pekač na piškotno dno, nekaj pa sem je pustila za kasneje, saj sem jo uporabila za okraševanje (moram reči, da se je krema še kar dobro obnesla 🙂 ). Vse skupaj sem spet postavila v hladilnik in nadaljevala z drugo, zadnjo kremo.

Bela krema
– 400ml creme fraiche
– 100g sladkorja v prahu
-1x želatina fix

Najprej sem z mešalnikom rahlo zmešala creme fraiche in mu/ji dodala želatino fix. Takoj za tem pa še 100g sladkorja v prahu. Prelila po tortici in jo spet pustila počivat. Najboljše je, če počiva čez noč.

Zjutraj sem jo vzela iz pekača za torte (snela sem obod) in jo na hitro okrasila. Za napis pa sem uporabila nekaj koščkov temne čokolade, jih stopila v mikrovalovni pečici, napisala na papir za peko in ohladila v hladilniku. Pri tankih črtah morate biti previdni pri prenosu s papirja na tortico, saj se že ob najmanjšem dotiku s prstom prične topiti. Na torti se ne topi.

Tortico sem tako dokončala in jo odnesla pred slavljenko. Mmmmm ne vem zakaj imam občutek, da bo tole kmalu spet na našem jedilniku. Takooo mi že diši :).

Sadna torta brez pečenja

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja