Igra z očkom

Priden ali poreden?

Kakšni so vaši otroci? Pridni, ali poredni?
Ali, če te vprašam drugače. Katera barva ti je bolj všeč? Črna ali bela?

Jaz imam rajši vse tiste odtenke, ki se prelivajo od bele, pa vse do črne. In ne, niso samo sivi. So tudi rumeni, rdeči, roza, violični, modri, zeleni, rjavi… In še in še jih je. Zakaj vse te tako pogostokrat spregledamo?

Tako zabavne so! Tako živahne, igrive, polne energije, radovednosti, raziskovanja in zanosa. Polne izzivov in razočaranj. Polne uspehov in neuspehov. Polne naveličanosti, potrpežljivosti in ukalupljanja. Polne prilagajanja in usmerjenosti.

Stavek, ki ga jaz tako zelo ne maram je eden tistih, ki je žal tako pogosto izrečen – “Joj, kako si priden.” ali “Joj, kako se pa ti grdo obnašaš!”

Pa ta dva sta še mila. A poznate vse tiste, ki so zaviti v skupek nekih besed s katerimi želimo otroka ukalupiti po svojih lastnih prepričanjih in pričakovanjih do nas (ali njega samega)? Temu se reče manipulacija. In tega zares ne maram 🙂 .

Beseda priden je navadno rezervirana za tiho prikimavanje, da nam nekaj ustreza, da nam je lagodno, enostavneje in “brez problema”.

Beseda poreden pa za kritiziranje otrokovega vedenja, preizkušanja, učenja in raziskovanja. Skratka krotenje situacij, ki velikokrat za otroka niso nevarne, pogubne, ali karkoli podobnega. So zgolj in samo zato, ker je težko nam, ob določenem otrokovem vedenju.

Kaj pa je potem, če ni ne priden in ne poreden?

Čudovit. V vsej svoji mavrici čustev, občutenj in počutji, ki se v njem odvijajo tako kot v nas le s to razliko, da jih on sam ob nerazvitih možganih še ne more nadzirati. Zato smo tu mi tisti člen, ki otroku lahko predstavi čustva na način, da se bo z njimi znal spoprijeti tudi v odrasli dobi, predvsem pa se bo zavedal, da vsa ta razpoloženja minejo. In, da ni ne slab, ne dober, če je vesel ali žalosten.

Kaj pa ti? Imaš rajši pridnega in porednega otroka, ali v njem vidiš pisano mavrico in mu pomagaš, da se razvija v svojem otroškem tempu in mu pokažeš kakšen trik za takrat, ko ga preplavita jeza in žalost?

Na Facebooku mi že slediš? Kaj pa na Instagramu?

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top