Dve mlajši dekleti sedita na tleh in se pogovarjata

Pri nas doma ne govorimo, pri nas doma se pogovarjamo

“Pri nas doma ne govorimo!”

…”Pri nas doma se pogovarjamo!”

Preden me vprašaš po zdravju, mi prosim prisluhni.

Nikoli se nisem bolj zavedala dejstva, da je med govorjenjem in pogovarjanjem astronomska razlika. Vsaj ne do trenutka, ko sem se zavedla, da z načinom govora, ki ga uporabljam, lahko morda nekoč izgubim nekoga, ki ga imam resnično rada. Takrat je vredno pogledati vase in analizirati kje je tvoj doprinos pri krušenju dobrega odnosa, kajne?

Kruta resnica

Helen Barry je tako dobro povedala, ko je iskreno dejala: “Največja komunikacijska težava je, da ne poslušamo zato, da bi razumeli, kaj nam sogovornik govori, pač pa zato, da bi odgovorili.” Brutalno boleča, iskrena in realna je tale izjava. Se tudi ti najdeš v njej?

Takrat sem se še bolj poglobljeno zavedla, kako pomembno je, da si včasih tiho in samo poslušaš (ne zgolj slišiš). Koliko modrosti se skriva v samo enem majhnem koraku, ki mi je bil včasih nepredstavljivo težak.

Ko osvojiš to lekcijo, pa imam zate orodje, da v svoje življenje in odnose vpelješ boljše razumevanje, povezanost in občutek pomembnosti.

Think

To je pogovor, ki temelji na petih točkah, izpeljanih iz angleške besede THINK (razmišljati/premisliti). Celoten stavek se glasi “Think before you speak.” [Premisli preden spregovoriš].

T- it is True (Ali je resnično?)
H – it is Helpful (Bo osebi v pomoč?)
I – it is Important (Ali je pomembno?)
N – it is Necessary (Ali je potrebno?)
K – it is Kind (Ali je prijazno?)

Beseda think

Kadar na tisto, kar sem želela povedati nisem mogla “obkljukati” vseh pet vprašanj, sem se naučila molčati. V začetku se zdi, da več nimaš s kom kaj govoriti, a je hkrati tudi brutalna realnost koliko balasta izrečemo čez dan medtem, ko smo na avtopilotu.

Vsaka naša misel, vsaka naša beseda pa je naša manifestacija in seme za vse, kar se nam bo v prihodnje zgodilo.

Kaj praviš, boš poskusila?

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top