Povej mi zgodbo

Povej mi zgodbo

Piše: Valentina Langus

Tudi vaši otroci radi nabirajo kamenčke?

Pred vami je ena luštna ideja za preživljanje skupnega časa na prostem, povezovanje, ustvarjanje in otrokov razvoj.

Sončen dan izkoristite za sprehod ob reki. Metanje »žabic«, opazovanje rib in ptic, skakanje iz kamna na kamen… Pa kaj, če bomo (mi ali otroci) malce mokri in umazani! Vse to bo izzvalo smeh, zabavo in iskrice v očeh vseh družinskih članov 🙂 . Odrasli se tako spomnimo in najdemo otroka v sebi, otroci pa nas začutijo in se ob tem sprostijo ter dodatno povežejo z nami (no, sprostimo se tudi starši, kajne 🙂 ).

Povej mi zgodbo, poslušam te

Ob rekah najdemo tiste lepe, ploščate kamne – skupaj z otroki jih nekaj naberemo in doma očistimo.

Za nadaljnje ustvarjanje bomo, poleg kamnov, potrebovali zaščito za mizo, čopič in barve (priporočam akrilne, saj so obstojnejše).

Če so otroci starejši, na kamne narišejo posamezne predmete, bitja, pojme, čustva… Lahko si izberejo tematiko ali pa ustvarjajo čisto prosto.

Mlajšim otrokom kamne poslikamo starši. Prav tako si lahko izberemo tematiko (travnik, gozd, mesto, čarobne vile, živali, določena pravljica…) in naslikamo poljubno število ilustracij.

Tako dobimo »govoreče kamne«. Otroka spodbudimo, da nam pove zgodbo – kamne si postavlja v vrstni red in ob tem pripoveduje. Seveda dejavnost prilagodimo starosti 🙂 . Mlajši otroci bodo sprva le poimenovali narisano (krepitev besednega zaklada, prepoznavanje čustev, spodbujanje komunikacije), starejši pa bodo ob svojem pripovedovanju krepili domišljijo, oblikovali stavke  in nenazadnje – ob tem lahko predelajo tudi kakšno težjo situacijo, stisko. Koristna je tudi za otroke, ki so zadržani, saj v tem primeru kamni delujejo kot nek pretvornik in pomagajo, da se otrok odpre.

Tudi starši se preskusite v pripovedovanju ob kamnih – nasmejali in očarali boste otroke ter jim dali spodbudo za njihovo ustvarjanje 🙂 .

Govoreči kamni

Celostna dejavnost, ki bo okrepila povezanost družinskih članov, pa še super igra nastane 🙂 . Ne glede na starost.

Še več zabavnih vsebin lahko spremljaš tudi na mojem Facebook profiluInstagram profilu in po novem tudi na Youtube kanalu.Veselim se tvoje družbe <3

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top