Pomen pletenja skozi umetnostno terapijo

Pomen pletenja in kvačkanja skozi umetnostno terapijo

V eni od prejšnjih objav sem spisala svojo otroško izkušnjo s kvačkanjem, ki ni bila kaj prida.

Moji poizkusi so bili neprijetni, “izdelki” pa trdi, brez oblike in s polno nespodbudnih misli, ki so mi pomagale, da sem se ustavila in ne verjela vase.

Z leti sem občudovala tako mamine umetnine, kot umetnine izjemnih kvačkaric na spletu, kaj vse zmorejo narediti iz ene same nitke. Zares me fascinirajo dosežki, kjer samo z uporabo svojih idej, zaupanja in prepuščanju toka ustvarimo čudeže. Iz enega samega kupčka gline lahko izdelaš skodelico. Iz preproste vrvice pulover. Iz kosa kartona cel album ali 3D izdelek. In, če zmorete videti preko glinene gmote, vrvice in papirja, potem je vaš duhovni svet globlji, kot si mislite. Potem imate v sebi dar, ki ga morda še sploh ne poznate.

In zato verjamem, da sem se rodila z namenom, da vas kot coachinja umetnostne terapije vodim po vašem raziskovanju samega sebe in pomagam na zabaven, ustvarjalen, a izjemno učinkovit (celo bolj, kot že dolga leta uveljavljeni pristopi) način prestopiti tudi svoje bremze, ki jih sami ne zmorete. Zato, da boste lahko globje razumeli pomen pletenja na naše možgane, telo in duha, pa vam podelim samo nekaj glavnih lastnosti, ki jih pletenje tako dobronamerno podarja vsakemu ustvarjalcu.

Gospa z volno
Gospa z volno

S pletenjem spoznavamo kdo in kaj v resnici smo. Kaj je trenutno v nas. Ustvarjalci, ki pletejo izredno trdo, v sebi skrivajo precej potlačene jeze, tudi napetost in strah ( v kombinaciji z jezo). Medtem ko tisti, ki jim nit teče prenežno izražajo strah (v kombinaciji z žalostjo), občutek nelagodja ali nemoči. Pogosto tudi globoko žalost.

Pletenje pomaga umiriti našo napetost, poglobi naše dihanje, zato se zniža nivo stresa v krvi. Ima tudi vlogo pri povezovanju desne in leve polovice možganov, krepi finomotoriko ter logično razmišljanje in sklepanje. Zato je zelo primerno tudi za osebe z demenco v začetnih stadijih. Pomaga nam realizirati velikost naših strahov, se soočiti s kaosom v naši glavi. Ko po cca 10 minutah umirjenega pletenja pademo v delno meditativno stanje, pa smo v zelo ugodnem položaju za razreševanje lastnih težav in manifestiranje svojih želja.

Klopčič volne s kvačkami
Klopčič volne s kvačkami

Tako, kot se vozlja vrv, pa se lahko vozlja tudi naše življenje, če smo ves čas napeti in pod stresom. Če smo usmerjeni samo na cilj, vmesnih napak ne vidimo in nikoli ne dosežemo cilja, ali pa ga ne dosežemo v celoti. Brez cilja pa se dela sploh nebi lotili.

Ko si zadamo CILJ in si ZAUPAMO, potem bo življenje (um) “lepo teklo” in ne bomo tolikokrat skrenili s poti (vozlji, luknje), cilj pa bo vse bližje in bližje. Oziroma povedano drugače:

mi bomo bližje cilju!

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top