Puščavski pesek

Peščeni spomini za vedno

Dragi moji starši – dnevi so včasih tako dolgi, otroški jok pa je včasih tako naporen.

Če si mama ali oče sem prepričana, da se ti večkrat letno zahoče dopusta in žal mi je za vse tiste, ki ste mnenja, da je dopust enako delo, le v drugem okolju. Ne glede na to, kako vam gre “hendlanje” dopustniških dni ta trenutek, naj vas spomnim nečesa pomembnega.

Otroci si bodo vedno zapomnili, kako so se ob vas počutili in kako ste se počutili vi

Ne zanima jih kakšen je otok z druge strani. Ne zanima jih pohod na najvišjo goro. Ne zanima jih kako je na drugem koncu sveta tisti trenutek popolnoma drugačno vreme. Zanima jih, kako ste vi, starši in kako se otrok ob vas počuti.

Zapomnil si bo najlepše in najtežje trenutke

Tisto vmes bo pozabil.

Zato je tako pomembno, da se naučimo ustaviti in samo -BITI .

Ne glede na to kako zelo ste zadovoljni z letošnjim poletjem, lahko izdelate nekaj, kar bo za vašo družino trajen spomin – TRAJEN PEŠČEN SPOMIN.

Na vašem sanjskem kotičku poiščite mivko in si jo malenkost naberite a domov (ne potrebujete veliko- skodelico ali dve, odvisno kako velika družina ste).

Kaj potrebujemo

Doma presejte mivko skozi cedilo. Naj je bo za 2 skodelici.

Dodajte še:
2 skodelici moke
1 skodelico fino mlete soli
kapljico ali dve olja
cca skodelico mlačne vode

Vodo dodajajte počasi in previdno, saj je njena količina odvisna od vrste moke, ki ste jo uporabili in od tega kako suho mivko imate.

Pribor za izdelavo peščene plošče

Sestavine zmešate in gnetete toliko časa, da dobite neko poznano strukturo testa 🙂 .

Maso previdno razvaljate na peki papir (debelina naj bo cca 2cm) in naredite odtise.

Ne pozabite pomokati dlani preden naredite odtis!

Če se vam odtis slučajno ponesreči, ga lahko popravljate kolikor želite preden ploščo fiksirate.

V primeru, da jo boste izobesili na steno, naredite še luknjice. Imejte v mislih, da se vam bo “testo” med utrjevanjem še malenkost skrčilo, zato naj bodo luknjice malenkost večje.

Ko ste z izdelkom zadovoljni, ga vstavite v pečico na cca 100-120°C in ga zapekajte cca 4 – 5 ur.

V kolikor boste zadevo slučajno izdelovali na morju, jo lahko sušite tudi na močnem soncu. Bodite pozorni, da jo umaknete pred vlago, saj se vam vam v tem primeru ne bo utrdila

Pozorni bodite tudi na shranjevanje vnaprej. Mi smo našo prvo ploščo ob selitvi pozabili v škatli v kleti in se nam je zaradi vlage žal razdrla.

Naša prva peščena plošča je razpadla zaradi neprimernega shranjevanja - vlage

Pa zato toliko bolj pazimo na drugo, ki smo jo izdelali, ko smo bili prvič na morju kot štiričlanska družina.

Odtis dlani družinskih članov v peščeni plošči

Izdelate lahko tudi manjše ploščice z otrokovimi odtisi in jih uporabite kot pozdrave z morja. Ti bodo še toliko bolj pristni in bodo morebitne babice in dedke še bolj pocrkljali z izvirno mivko iz okolja kjer ste bili in odtisom vašega otroka, ki bo že jutri večji.

P.s. Če uporabite epoksi smolo, lahko z njo na zadnji strani namestite magnetek in tako ves čas odtis hranite na hladilniku, skrinji ali kakšnem drugem kovinskem predmetu.

P.p.s. Če želite spremljati naše pogostejše zapise, se prijavite na našega brezplačka ali pa nam sledite na Facebooku in Instagramu.

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top