Sledi svojim sanjam

Nataša Šram – Društvo Svet Staršev

Piše: Nataša Šram, predsednica društva Svet Staršev

Ob rojstvu otroka sem zelo pogrešala nasvete za vzgojo, ob vstopu v vrtec sem ravno tako veliko spraševala o vzgoji in šele veliko kasneje izvedela za organ svet staršev in predstavnika staršev. Izposojala sem si veliko knjig v knjižnici, začela sem jih tudi kupovati. Ko sem nosila največje Mercatorjeve vrečke knjig domov iz knjižnice, je bil moj moto: ”Go big or go home!” . Cele dneve in noči sem prebirala knjige, iskala svoj slog vzgoje, primerjala teze, analize, izkušnje. Ob vsakem novem problemu sem zagrabila novo knjigo, več nasvetov, več idej, več spodbude. Nikjer nisem zasledila bolj resne literature o svetu staršev in delovanju predstavnika staršev, zato se je moje raziskovanje zares začelo. Več, ko sem izvedela, bolj me je privlačila tema, ob tem sem si pridobila ”svoje pleme” ljudi, prijateljev, znancev, kolegov s podobnimi ali celo bolj razširjenimi vprašanji. Nekateri so me celo presenetili z lastnimi filozofijami in raziskavami. Tako sem ugotavljala, da zna biti to moje poslanstvo.

Ožji družinski člani so se na moje poslanstvo odzivali bolj mlačno, saj v družbi prevladuje miselnost, da služba je možna samo, če imaš ”nekaj od tega” – plačo, finančno stabilnost. Mož in prijatelji so me po drugi strani zelo podpirali. Humanitarnost, javni interes in delovanje v višje dobro otrok še zmeraj v družbi nima prave note. Zopet sem opazila nišo delovanja: ozavestiti je potrebno mlade in starše, saj se premalo dela na tem. Sedaj ozaveščam tudi otroke, da imajo predsednika razreda v šoli, ki lahko govori v njihovem imenu. V tem tempu bi rada ozavestila mlade, da imajo tudi oni predstavnike in zastopnike, ki lahko delujejo na izboljšavah sistema in hkrati lahko volijo. Volilna udeležba odraslih je še vedno pod 40%. To ni prav saj so ljudje umirali za volilno pravico. 


Zdaj bo četrto leto odkar se ukvarjam z nečem, kar me v resnici zelo zanima. Izpolnjevati pa se je zares začelo z ustanovitvijo društva in delovanjem le-tega in zasledovanjem njegovih ciljev. Avanturi ni ne konca, ne kraja. Vrhunec dogajanja je dosegla peticija za spremembo šolskega sistema, za katero se zahvaljujem vsem kolegom in podpisnikom, ki so mi stali ob strani in jo dopolnjevali. Ta peticija še danes odmeva po šolah, na cesti, v mestu, na avtobusu in prav je tako. Končno se o šolstvu pogovarjamo jasneje in skupaj ustvarjamo smer. To so dobre stvari. 


Seveda pridejo težki trenutki, ko je človek preutrujen, izgorel, ne vidi smisla. Takrat se vedno spomnim reka: ”Nauči se počivati, ne odnehati”. Po dobrem počitku, zdravi prehrani, terapiji prijateljev in ob kavi z njimi, sem zopet pripravljena za nove izzive. Zelo pomembno je imeti ”svoje pleme” prijateljev, kolegov, znancev okoli sebe, jih ceniti, idealizirati in globoko verjeti, da vsi vsem želimo samo najboljše. Takrat to tudi lahko doživimo in živimo. Podpora je pomembna. 


Moj dan nima nekega stabilnega urnika, saj ga opredeljujejo sestanki s starši, sestanki v šolah, udeležbe na konferencah, predavanjih, seminarjih, delavnicah, posvetih. Pisarno imam praktično zmeraj s seboj, hvala bogu, to tehnologija omogoča. Ko pa sem le nekaj časa pred računalnikom, v dopoldanskem času, pregledujem opažanja staršev, delam analize, naprošam ministrstvo za tolmačenje zakonodaje, s pomočjo kolegov ustvarjamo nove alineje zakonodaje in podobno. Kar pa pomeni, da smo aktivni državljani, da zmoremo prispevati k višji kakovosti življenja in biti del sprememb. To je resnično poslanstvo vsakega posameznika na tem svetu: da se čuti sprejet, vreden, slišan, upoštevan in da bistveno prispeva k spremembam na bolje, v višje dobro družbe in njenega najšibkejšega člena – otrok.

Z zgodbo želim doseči vse mlade, bodoče starše in starše, da se je možno opolnomočiti, da je možno tudi v zrelejših letih najti svoje poslanstvo in mu zavzeto slediti, z dobrimi rezultati. V branje priporočam lahko veliko knjig, ampak prva na seznamu je: Začni z zakaj (Simon Sinek). 


Ravno tako si redno in načrtno jemljem čas za družino, zavežem predpasnik in skuhamo pojedino ali spečemo pico, nato obujemo škornje in iščemo žabje paglavce po mlakah, zasledujemo lokacijo najlepših polžev in najboljših dreves za plezanje ter se odpravljamo novim dogodivščinam naproti. Včasih v obratnem vrstnem redu. Družina je na prvem mestu po navdihu in po razlogu za delovanje. 

Društvo Svet staršev

Ob iskanju svojega poslanstva vam želim veliko uspeha, pozitivne naravnanosti, časa za sebe in družino, prijatelje. Za konec pa še stavek Michaela Olabode: 
“Pogosto nisi utrujen zato, ker si naredil preveč, ampak zato, ker si naredil premalo tega, kar prižge iskrico v tebi.”

Z lepimi pozdravi, 
Nataša Šram, predsednica Društva Svet Staršev 

Projekt so podprli:

Sponzorji projekta Navdihnimo najstnike

Teja Bandel Castro s.p., 
psihologinja in psihoterapevtka. Dela z otroki in mladostniki s posebnimi potrebami in njihovimi družinami, ima izkušnje z delom z odraslimi osebami z duševnimi motnjami in drugimi zdravstvenimi težavami. Izvaja partnersko in družinsko terapijo ter sodeluje kot administratorka v Facebook skupini Sočutno partnerstvo.  
teja@addictiva.si 

Spletna trgovina Z OTROKI DOMA;
Jasmina Robnik Poličnik: mama, žena, raziskovalka vzgoje, sočutni varuh otrok, podjetnica, teologinja, kreator lepšega sveta… in lastnica podjetja Z otroki doma. Z otroki doma ponuja spletno trgovino in svetovanje na področju vzgoje in osebne rasti. Sledijo otrokovemu razvoju in iščejo ter izdelujejo kvalitetne in varne pripomočke za otroke in materiale montessori. Njihovo poslanstvo je spoštovanje do otrok in njihov zdrav psiho-fizični razvoj. 
https://www.zotrokidoma-shop.si/ 

Socuten.si;
Mama dveh šoloobveznih otrok, predavateljica, vodja starševskih skupin ter mentorica za osebno rast ter sočutno in avtentično vzgojo, Janja Urbančič s pomočjo spletnih seminarjev pomaga staršem, da se čedalje bolj zavedajo sebe, svojih preteklih zgodb, ki vplivajo na njihovo starševstvo, partnerstvo ter njihove odnose na splošno in jih na tak način začenjajo razreševati. Vodi Sočutno akademijo, v kateri več kot 700 staršev s pomočjo 25. strokovnjakov osebnostno raste in se medsebojno podpira. Je avtorica večih izdelkov za povezovanje in komunikacijo (plakat za učenje čustvene inteligence otrok ter partnerske in družinske igre s kartami). 
www.socuten.si

Inštitut Vita Bona;
Inštitut Vita Bona izvaja individualne, partnerske in družinske terapije po relacijskem modelu. Prizadeva si za zakonsko ureditev psihoterapije, ki bi morala biti dostopna vsem. S projektom Sočutno varstvo otrok uspešno izobražuje starše in strokovne delavce na področju rahločutne pedagogike, ki temelji na znanstvenih odkritjih razvoja možgan ter teorije navezanosti. Vodi fb skupino Sočutno partnerstvo, kjer strokovni moderatorji in psihoterapevti odgovarjajo na anonimno zastavljena vprašanja. 
https://www.druzinska-terapija.com/ 

Dr. Špelca Morojna;
je najprej ljubiteljica narave, potovanj in mama treh najstnikov. Nato je mednarodno priznana strokovnjakinja na področju razumevanja čustev, predavateljica in pisateljica, med drugim uspešnice POMAGAJTE NAJSTNIKOM (in drugim ljudem okoli sebe) IZRAZITI JEZO. Je avtorica metode “F.E.E.L. – 4 koraki za čutenje, zdravljenje in manifestacijo”, ustanoviteljica in vodja izobraževalnih programov F.E.E.L. ACADEMY in F.E.E.L. LEADERSHIP, njena vizija in poslanstvo pa je, da bi vsi ljudje na svetu živeli v zdravem in iskrenem odnosu do sebe in do drugih. 
https://www.poslovnaboginja.com/

 Že spremljate Mamino dlan tudi na Facebooku? 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja