Domača lesena hiša za otroke

Lesena hiška z močnim sporočilom

Ko sem pred leti, ko je bil sin star 2,5 leti izdelovala otroško hiško, nisem pomislila, da otroci pri tej starosti še niso najbolj nežni. Kljub temu, da je naš starejši otrok precej nežen za svojo starost, se hiška žal ni obdržala in sem se odločila, da jo tokrat hčerki izdelam kar iz lesa.

Les me že od nekdaj vabi

Les mi je res že od nekdaj pri srcu. Neverjetno mi je bilo vedno opazovati to, kako iz enega drevesa lahko nastane miza, omara. Kaj šele igrače za otroke. Te stvari so mi res noro všeč in upam, da mi za 30 rojstni dan poklonijo 1 delovni dan v mizarski delavnici. 🙂 [upam, da berejo pravi ljudje 😀 ]

Zakaj je ta hiška nekaj posebnega?

Izdelki, ki jih dajem od sebe imajo vedno za seboj neko posebno zgodbo. Če je ne planiram prej, se skuje tekom projekta in tudi tukaj se je.

Kopalnica
Kopalnica

Nikoli nisem preveč zgovorno pisala o tastih in taščah, ker je že primarna družina po eni strani tako ozka, a tako široka celica, v katero moraš vnesti ogromno svojega časa, ljubezni in potrpežljivosti tako z družinskimi člani, kot s samim seboj.

Kljub temu, pa sem s tem, ko sem se priženila v družino mojega moža, za tasta dobila nekoga, ki obvlada toliko stvari, da bi mi malodane izdelal tudi vesoljsko raketo, če bi ga to prosila. Ni se mi še zgodilo, da mi na vprašanje nebi znal odgovoriti ali, da bi bil njegov odgovor napačen.

Kuhinja
Kuhinja

Kaj mi največ pomeni?

Tisto, kar mi pomaga razpirati svoja krila je tudi to, da mi ne reče da naj se nečesa ne lotim, ker sem ženska. Nazadnje mi je celo rekel, da lahko pridem sama razžagati res, če ga bom potrebovala prej, kot bi mi sam lahko pomagal. To njegovo zaupanje mi povrača tudi delček v zaupanje same vase, ki se na trenutke izgubi.

Prosila sem ga, če bi lahko pregledal moj načrt za hišico prej, preden je razžagal les po označenih črtah, saj je vložek res precejšen in si nisem želela delati dvojnih stroškov (v material sem vložila MINIMALNO 150eur).

Ko je še sam pritrdil, da je načrt ok in mi svetoval glede fiksiranja strehe, sem se dela počasi lotila.

Spalnica
Spalnica

Otroka sta me razkrinkala

Moj plan je bil drugačen.
Leseno hiško sem namreč želela hčerki (pravzaprav obema) podariti za božično darilo. A glej ga zlomka, hiša je bila prevelika, ko sem jo skrivala v svoji spalnici in otroška radovednost je pokukala spodaj. Ko sta videla, da nastaja lesena hiška, sta točno vedela, da bo za njiju in dobila sem pričakovani ukaz: DOKONČAJ JO NAJHITREJE MOŽNO!

Bil je dober izgovor za to, da sta zvečer hitro zaspala

Če kdaj expresno zaspita (govorim o 5 minutah uspavanja 🙂 ), je to takrat, ko vesta, da pripravljam presenečenje zanju. Tako sem tudi tokrat imela asa v rokavu, ko sem jima povedala, da grem urejat hiško takoj, ko zaspita. – kar je pomenilo delo do jutranjih ur, ko se je mož že odpravljal v službo in sem se spraševala, ali bi šla spat, ali bi naredila jutranjo meditacijo, preden se otroka zbudita 🙂 .

Otroška soba s pogradom
Otroška soba s pogradom

Moj plan je bil drugačen

…želela sem namreč res izdelati tudi najmanjše detajle, kot so pipe, kljuke, lončnice, krožniki, kozarci, skodelice, pribor. Vrtno mizo, stole, igrišče. A sem se na koncu koncev odločila, da bom zaenkrat obdržala to različico, ki smo jo dopolnili z nekaterimi elementi iz Barbie kompleta, ki sta ga dobila pred časom.

Dnevna soba
Dnevna soba

Otroka sta bila navdušena

Kaj je prava navdušenost? Ko ne uspeš pojesti več, kot 2 žlic zajtrka. 🙂

Tako sem tisti dan za mizo sedela sama, ju opazovala pri igri, se zavedala kako razvojno pomembna je igra vlog, se topila ob nežnem in samostojnem reševanju konfliktov. Pila kavico in bila hvaležna za misli, ki so mi pomagale skreirati moj prvi leseni izdelek, za roke, za naravo, za les, za tasta, njegovo pripravljenost na pomoč, nasvete in odprtost pri delu, za dar, da sem mama, za družino. Za življenje.

Lesena hiška, domača izdelava
Lesena hiška, domača izdelava

Nenazadnje tudi za koronavirus, ki nas iz dneva v dan še bolj povezuje in krepi moje možgančke z idejami koliko možnosti za povezovanje z otroki imamo tudi znotraj našega doma (kljub temu, da je gibanje in svež zrak dnevno nujnega pomena 🙂 ).

Še več čudovitih zgodb lahko preberete na tej strani, ali pa mi sledite tudi na Facebook strani Mamina dlan, ali na Instagram profilu.

Pozdravčki do naslednjič,
Apolonija

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top