Recepti

Kroglice brez greha

Januaaaar! Čas za nove začetke, nove izzive, nove obljube. Marsikdo si obljubi tudi, da bo zmanjšal število sladkarij, mastne hrane in ostalih pregreh. “Hujšam!”

No, mi na linijo ne gledamo, je pa res, da se decembra čisto preveč sladkamo, včasih smo tudi kakšno malico izpustili zaradi vseh sladkih dobrot, ki so se bohotile na mizi. Ker imam čisto vedno za praznike slabo vest, ker mali na vsakem koraku cmoklja s čokolado v ustih, vedno razmišljam in “čaram” po kuhinji, kako pripraviti kaj slastnega, kar bi bilo manj škodljivo zanj in posledično tudi za naju. Načeloma teh receptov res ne delim z vami, ker kljub temu, da se mi zadeve “posrečijo” ne sedejo ali meni, ali sinu, možu, ali pa kar nikomur od nas. Tokrat pa sem s pomočjo radovednih rokic, ki tako ekspresno rastejo uspela pripraviti nekaj, za čimer hlastata celo najbolj zahtevna člana v našem gospodinjstvu. Mož in sin. Torej, recept je test prestal in čas je, da vam ga predstavim.

Plus je tudi ta, da ne vsebuje mleka, saj ga s sinom ne smeva uživati, kljub temu, da se tu in tam prekršiva. In januar je res več, kot odličen mesec, da se pridno drživa najine obvezne diete in ne uživava živalskega mleka in izdelkov. Najino črevesje nama je hvaležno. 🙂

Slastne kroglice brez greha

-300g ovsenih kosmičev
– 100g masla
– 3 jedilne žlice temne čokolade (ali čokolade brez živalskega mleka)
– 100g kokosove moke
– 150g medu
– 1 vanilij sladkor
– čokoladna glazura (jaz sem jo nadomestila s čokolado brez živalskega mleka)

V blenderju sem zdrobila ovsene kosmiče, da sem dobila “ovseno moko”. V posodo sem dala med, vanilij sladkor in kokosovo moko. V kozici sem stopila maslo in mu dodala 3 jedilne žlice čokolade. Na pol ohlajeno mešanico sem prilila k ostalim sestavinam, katerim sem dodala še 1/3 ovsene moke. Dobro premešala, spet dodala 1/3 in kasneje še ostalo ovseno moko.

Moji nosečniški možgani (najboljši izgovor ever! 😀 ) so na pokrito mešanico, ki je stala na pultu pozabili. Zato, sem se oblikovanja kroglic lotila šele naslednji dan in izkazalo se je za super potezo, saj so se sestavine res božansko premešale.

Oblikovala sem samo še kroglice in jih povaljala v čokoladi, stopljeni nad soparo. Počakala, da se je dodobra strdila in bila presenečena kako hitro je bil krožniček prazen. Še dobro, da sem prej skrila nekaj kroglic za fotkanje. No, po fotkanju niti te niso preživele 🙂 .

Iz kje so te unikatne “skodelice”? Izpod rok našega malega umetnika. Delala sva jih takole: DOMAČA MASA ZA ODTISE 😉

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja