Recepti

Koruzne bombetke

Kaj si pa vi najraje pripravite za malico na bazenu ali potovanje na morje?

Ko pomislim na vožnjo proti morju se spomnim kako je dišalo iz hladilne torbe v katero je mami že prejšnji večer skrbno naložila sendviče s suho salamo. Navadno je bila to čajna salama, saj je bila edina, ki sem jo imela rada :). Če je bilo spodaj maslo pa je bila itak popolna zmaga.

Tako nekako iz navade pripravim sendviče tudi sama. Sinu sicer pripravim bombetke s sirom in bučnimi semeni, ker se salam in hrenovk niti dotakniti noče  .

Ker pa se mi zdi, da ima suha salama prav poseben okus na koruznem kruhu, sem se odločila, da vam zaupam recept za koruzne bombetke, ki so res bombastične!

Moje prvo ustvarjanje s koruzno moko se je končalo kot najbolj trhla skala, ki se lušči že samo ob mojem pogledu. Potrebovala sem kar nekaj experimentiranja in vaje, da sem ugotovila kako pripraviti slastne, puhaste, božanske bombetke, ki naslednji dan tudi še niso za odpis.

Pripravim:
* 1kg bele moke
* 0,5kg koruzne moke
* 4-5 malih žličk soli
* 1 mala žlička sladkorja (za kvasni nastavek)
* kocka svežega kvasa
* 1 dl olja
* cca 8-9dl mlačne vode

Preden pripravimo sestavine in nastavimo kvasec, zavremo 7dl vode in poparimo koruzno moko. Pustimo, da se ohladi (jaz pustim toliko, da je še vedno mlačna) in zmešamo skupaj z belo moko, oljem, soljo in kvasnim nastavkom.

Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati 45-60 minut. Ko se testo podvoji, ga na pultu še enkrat na hitro pregnetemo in razdelimo na polovičke. Razpolavljamo toliko časa, da dobimo 22-24 približno enakih kosov. Kako sama naredim bombetke v videu spodaj. Ko jih oblikujemo, jih na hitro povaljamo v koruzni moki in odložimo na pekač. Pokrijemo in pustimo počivat cca pol ure. Tačas pripravimo še sir in semena, v kolikor želimo bombetke s posipom ter segrejemo pečico na 220°C.

Ko bombetke narastejo (jim poljubno dodamo posip – v tem primeru premažem z mlekom, da se lepše oprime) jih damo v pečico in jih pečemo cca 10 minut, nato temperaturo znižamo na 170°C in pečemo po občutku. Cca 15-20 minut.

Mlačne včasih položim v skrinjo in so naslednjič, ko jih potrebujem kot bi bile pravkar iz pečice.

Koruzne bombetke

Na Facebook strani mi že slediš? Res, da v osnovi ne razvajamo brbončic, ampak kosilo za veselo mizo je boljše kot z žalostnimi očmi, se strinjaš? Če klikneš “všeč mi je” avtomatsko slediš tudi “receptom” za zadovoljno družino, partnerski odnos in za zadovoljstvo samega sebe  .

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja