Kortizol in ustvarjanje

Ste se že kdaj zalotili, da ste med ustvarjanjem spontano začeli prepevati, žvižgati, se smejati? Ste kdaj začutili, da se vaše počutje spreminja? Že nekaj časa imamo za to tudi znanstveno razlago.

Kortizol, ki ga drugače imenujemo tudi stresni hormon se sprosti ob odzivu našega telesa na stresne situacije, ki jih razdelimo v tri “skupine” – zamrznitev, boj ali beg. Preplavi naše telo in “zamegli” naše misli, zato se v določenih situacijah ne moremo odzivati tako, kot bi si želeli, ali pa ne zmoremo speljati teorije skozi telo do naših otrok, partnerjev, staršev, sodelavcev, prijateljev ali ljudi, ki gredo mimo nas.

Študija, ki so jo opravili pri Art Theraphythis je zelo znanstveno usmerjena, hkrati pa je nekaj, kar lahko vidimo navzven. Torej telesna govorica, čustveno stanje in vedenje. Prav zato je odlična priložnost, ko lahko opazujemo, kaj se dogaja v nevrologiji.

Večina dosedanjih raziskav s področja umetnosti in ustvarjanja je bila opravljena pri ljudeh, ki so imeli različna zdravstvena stanja. Poleg tega so bile študije izvedene s točno določenimi nalogami (npr. risanje na ploščice). Zdaj pa sem našla prvo študijo, ki je ubrala bolj svobodno izražanje pri popolnoma zdravih ljudeh.

Vzeli so vzorce sline (raven kortizola lahko določimo enako, kot z odvzemom krvi) 33 ženskam in 6 moškim, starim od 18 do 59 let. Po 45 minutnem ustvarjanju, so odvzem vzorca ponovili.

Udeleženci niso dobili nobenih posebnih navodil razen, da lahko naredijo/ustvarijo kar želijo iz naslednjih materialov:
– papir
– markerji
– modelirna glina
– materiali iz kolaža

Večina je uporabila eno vrsto materiala, nekateri pa so jih kombinirali. 
Približno polovica je imela zelo malo izkušenj z ustvarjanjem.

Nivo kortizola se je v ustvarjalnih 45 minutah pri 75% udeleženih zmanjšal, pri 25% pa povečal, kar raziskovalci še vedno poizkušajo razumeti. Glede na odgovore v vprašalniku sklepajo, da se je tistim, ki so se med “vadbo” naučili nekaj novega dvignila raven le-tega.

Ker pa študija ni vključevala nobene konrolne skupine (t.j. ali so bile spremembe ravni kortizola posledica umetnosti, ali drugega zunanjega dejavnika – npr druženje z nepoznanimi ljudmi) je možno, da bi se raven kortizola po eni uri gledanja televizije zmanjšala, poudari prof. Pennebaker. Le-ta je tudi dejal, da so “UGOTOVITVE SKLADNE Z IDEJO, DA LAHKO SAMOIZRAŽANJE ZMANJŠA STRES IN IZBOLJŠA ZDRAVJE.”

“Umetnost nam pomaga izraziti tisto, za kar pogosto nimamo besed, a jih hkrati globoko čutimo in doživimo.” avtor: Kaimal

“Umetnost nam pomaga komunicirati z drugimi – izražati naše notranje stanje/počutje. In, ko komuniciramo, gradimo odnose. KDO SEM JAZ IN KJE SEM!” avtor: Kaimal

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top