Roka z iztegnjenim palcem

Kdaj ti pozitiva lahko škoduje?

Utrinek iz treninga umetnostne terapije

Nekaj časa nazaj mi je klientka omenila, da jo je gospa, pri kateri je bila takrat z namenom osebnostne rasti, ob večjem prepiru s partnerjem opozorila naj ne razmišlja o bolečem dogodku, ki se je zgodil (ponižanje, razvrednotenje…), pač pa naj poišče dobre plati partnerja.

Sama je povedala kako zelo težko ji je bilo v afektu žalosti, frustriranosti in koncu koncev tudi jeze, poiskat pozitivne plati svojega partnerja.

Prav to pa je žal primer, kako pozitiva ni primerna v vsakem trenutku našega življenja.

O čem govorim? Govorim o tem, da je prva stvar, oziroma naša prva naloga ob situaciji, ki nas prizadane, nas ujezi ali kako drugače vrže iz tira ta, da se poglobimo v občutek, ki se je oglasil.
Da iz dogodka odstranimo osebo, ki je to sprožila v nas in poiščemo kje so zametki tega, kar imamo ta trenutek priložnost odložiti.

Pomembno je, da ta občutek v polnosti občutimo.
Da ubesedimo vse, kar čutimo.
“Jezna sem!”
“Zgodila se mi je krivica!”
“Prizadelo me je!”
“Žalostna sem!”
“Ne počutim se ljubljeno!”
“Ne počutim se sprejete!”
“Ne počutim se varne!”

To je prvi korak, ki je nujno pomemben zato, da najdemo jedro

(ali pridemo čimbližje njemu) občutka, ki nam ga je nek dogodek/oseba zbudil/a. Drugi korak je, da ta občutek “zventiliramo”.
Spustimo iz telesa.
Nekateri to naredijo s plesom, petjem, drugi z jokom, boksanjem, tretji z ustvarjanjem ipd. Pomembno je le, da ostajamo osredotočeni nase, na ta boleč občutek in pustimo, da telo in energije sodelujejo in sinhrono spustijo ta spomin, delček tega občutka iz našega telesa.
Ko bo zares očiščen (vsaj del bolečine oziroma, ko bo proces za ta dan zaključen), občutimo olajšanje.

TAKRAT…Takrat, pa JE ČAS ZA POZITIVO.POZITIVA = ZAUPANJE

Za zaupanje, da nam je bil ta dogodek poslan z namenom, da se očistimo nečesa starega, kar nas boli, kar nam več ne služi. Samo tako bomo lahko na to mesto, kjer je bila bolečina poklicali in privabili ljubezen, ki najglobje zdravi prav vse rane .Tukaj je čas za pozitivo, ki je tokrat ZAUPANJE. Osredotočanje nase je edini pravi naslov za to, da bomo kot osebnost zrastli in našli svoj notranji mir.

Kateri način za odlaganje občutkov je pa tebi najbližje?

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top