Razmišljanja,  Vzgoja

Kako poteka naš dan med tednom?

Večina bralcev ve, da sem ena tistih mam, ki je po izteku prve porodniške, ostala doma. No, pravzaprav sem se za mesec in pol vrnila v službo, a je bilo srce močnejše.

Veliko je takšnih, ki me sprašujejo “kaj pa sploh počnete cele dni”? Ko pomislim na svoje otroštvo (nisem bila v vrtcu), razumem zakaj takšno vprašanje. In nanj z veseljem odgovorim.

Ko je bil sin star slabo leto, so mi nekateri ljudje dejali, da mu pripravljam preveč izzivov in, da mu mora biti kdaj tudi dolgčas. In že kar vnaprej povem, da jima je včasih tudi dolgčas – oziroma vsak dan 🙂 . Le mogoče na nekoliko drugačen način.

Naš dan, razen izjem, poteka nekako takole.

Zjutraj me (pre)kmalu zbudita otroka. Navadno se zbudita skupaj, oziroma v roku največ 10 minut, zato nimam šans, da oba skupaj prosim, če lahko še malo spimo 🙂 . Polna energije združita svoje moči in, če se ne vklopim takoj, za to poskrbita kar sama. S sodelovanjem na takšen ali drugačen način. Včasih je to ta, da si šepetata, da me bosta žgečkala, drugič pa ta, ko se “zapikneta” v eno igračo, ki si je trenutno ne želita deliti. Tako sem še preden odprem oči “policaj” in “sodnik”, ki s podrobnim razčlenjevanjem poizkuša v male glavice vpeljati temelje za pot, ki bo koristila obema. Jutranja telovadba, zagotovljena. – Priznam, da bi si rajši vzela nekaj minut za jogo 😀 .

Ko smo že ravno pri telovadbi. Česa mi manjka in je (najbrž edina) stvar, ki jo pogrešam odkar sem mama? To, da zjutraj nimam svojih 30 minut 🙂 . Namreč. Če mi že uspe vstati pred njima (beri 3x na leto 🙂 ), za menoj pricaplja vsaj eden že medtem, ko sem v kopalnici. Tako, da trenutno nima smisla vstajati prej 🙂 .

Ko vstanemo, jima dam na voljo vsakemu dve majčki, hlače, nogavice in spodnje perilo. Tako si po lastnih željah izbereta kaj bosta nosila tisti dan, se oblečemo in že napol sestradani zavijemo v kuhinjo. Tam skupaj pripravimo zajtrk, pojemo, pospravimo mizo in naložimo posodo v pomivalni stroj.

Na poti do dnevne sobe, kjer biva naša Beri, zavijemo še v kopalnico, kjer poskrbimo za higieno in si umijemo zobe.

Ko opravimo naš jutranji ritual, zadnji mesec dni nujno opravimo še nekaj. Poskrbimo za našo zajčico, ji nalijemo svežo vodo, dodamo sveže seno, brikete in ji v otroško žogico z luknjicami skrijemo svež peteršilj, solato, zelje, korenček ipd. Včasih se posladka tudi z borovnicami, banano in ostalimi priboljški, ki jih zajčki pač lahko jedo. Takrat jo tudi spustimo iz kletke, kjer je izključno ponoči (zaenkrat), sicer pa se prosto giba po stanovanju (ne zgrize nam NIČ! 🙂 ).

Takrat otrokoma postane dolgčas 🙂 – to je čas, ko samo sedem k njim na tla, opazujem kakšne volje sta, kaj bi danes delala, vmes pa moje naročje že zasede kosmata članica družine. Ko zagotovim jutranjo dozo čohanja, včasih sin pogleda eno risanko, hčerka pa takrat uživa v trenutkih samo z menoj.

Odkar čez dan nihče od njiju ne spi, je to čas, ko se odpravimo ven. Razmigamo svoje krake, se odpravimo na sprehod, na igrišče skratka, najdemo družbo otrok zunaj stanovanja. Vsakič zagotovo ne, tam nekje 3x na teden pa nujno. Malico si najrajši vzamemo s seboj. Doma pripravim sadje, pijačo in vsak neseta svoj nahrbtnik. Tako da večina ljudi, ki nas sreča v okolici doma meni, da hodita v vrtec 🙂 . Vreme za nas ni ovira. Skačemo po lužah, se mečemo po snegu, se kuhamo na soncu in kuštramo v vetru.

Raziskovanje narave

Kadar je zunaj slabše vreme, doma pripravimo razne zabavne igre, rišemo, ustvarjamo s plastelina itd. Vsaj 3x tedensko pa zagotovo ustvarjamo. Trenutno sem se malo polenila z deljenjem ustvarjalnih idej, za kar obljubim, da bom v prihodnje močno popravila 🙂 .

Ko se približuje čas kosila smo navadno siti malice, saj vse skupaj malo zamaknemo zato, da lahko jemo skupaj z možem, ki se vrača domov v popoldanskem času. Kosilo vedno pripravljamo skupaj, naloge razdelim glede na starost in spretnosti otroka. Takrat se največkrat pogovarjamo, zabavamo in povezujemo. Ko je vse pripravljeno se jaz lotim kuhanja in peke, skratka vroče priprave, onadva pa poskrbita za pogrinjke in pripravita mizo. Mlajša pripravi kozarce, starejši pa jih napolni z vodo ali sokom. Ko/če jaz še nadaljujem z delom, se navadno igrata skupaj v njuni kuhinji, ali vsak posebej.

Po kosilu pospravljanje mize in nalaganje v pomivalni stroj navadno prevzame mož. Tačas se uspe “resetirat” in se iz delavca spremeni v moža in očeta 🙂 .

Popoldne je naše! <3

Navadno nam ostane cca 2 – 2,5h skupnega časa, ki ga čimbolj izkoristimo. Navadno se igramo s kockami, punčkami ali avtomobilčki, včasih brcamo nogomet, igramo družabne igre, zadnje čase pa na pobudo otrok zelo veliko plešemo 🙂 .

Ko se ura približuje 18h, so igrače pospravljene, večerja pa že skoraj v želodčkih. Pripravlja se topla voda in igračke, kjer se igrata in umivata. Po umivanju obema umijem zobe – mož jih ne sme (zakaj izveste v enem izmed naslednjih clipov na Facebooku 🙂 ). Ko so tudi zobki čisti in snažni, odhitita v sobo, kjer ju že čaka mož, ki jima pomaga pri oblačenju pidžam. Skupaj poiščejo knjigici za lahko noč, sama pa si privoščim sproščujoče minute pod tušem, saj tako lažje mine uspavanje (eden izmed njiju ima včasih obdobja, ko potrebuje ogromno pozornosti in nežnosti, da lahko mirno zaspi. Ker ob večerih delam, mi je velikokrat težko ostati mirna – takrat vskoči mož <3 ).

Ko tudi mami diši in je primerna, da se zavije med dva dvorna norčka, ki kurita še zadnje atome energije, sedemo na posteljo, otroka sta v najinih objemih in beremo knjigice. Po knjigah nas čaka sladko spanje. Prižgemo čisto nežno nočno lučko (zato, da spremljam morebitne vragolije malih smrčkov 🙂 ), ugasnemo luč in pričnem s tihim prepevanjem “Nine nane”.

Tako mine moj in naš dan z otrokoma <3 . Kljub temu, da je velikokrat naporno, da se včasih z možem na vhodnih vratih samo zamenjava in jaz tečem naprej na sestanke, tega nebi zamenjala za nič na svetu.

Kljub temu, da ne hodita v vrtec, sta izjemno dobro družbeno vpeljana, kar vedno poudarijo tudi vsi zdravniki in ostali strokovnjaki. Zatorej nista prikrajšana popolnoma za nič. <3

Na Facebooku mi že slediš? Kaj pa na Instagramu?

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja