Kaj kupiti otrokom?

Glede na to, da v teh dneh čakam na izvedbo premika spletne strani, predvidevam, da točno vem, kako se počutijo majhni otroci nekaj dni pred božičem.

Ne samo zaradi dogajanja pri Mamini dlani, tudi iz lastnega otroštva vem, kako posebni so občutki, ko razmišljaš o tem, ali se ti bo izpolnila želja in boš naslednje jutro pod novoletno jelko zagledal darilo, kakršnega si želiš.

Otroci imajo (poleg urejene družine), mnogo želja. Od tega, da bi poletel v vesolje do tega, da si želi najbolj “butasto” igračo na planetu. Kakšne igrače izbiramo mi?

Sama sem velik simpatizer montessori pedagogike, čeprav odkrito priznam, da zaenkrat nimam časa, da bi se vanjo potopila tako močno, kot si sicer želim. Nekako sem šele sčasoma ugotovila, da je najin način prilagoditve doma, dnevne rutine in tudi izbora igrač razmeroma blizu montessori programu.

Sama obožujem vse montessori materiale ter igrače, a sem pri otrokih spoznala, da je celodnevna obremenitev z njimi za otroke povsem “too much”. Pravzaprav jima nikoli nisem nastavila le montessori igrač, vendar imata v dnevni sobi eno izmed 6 košaric, v kateri je nekaj omenjenih. Kadar sta razpoložena posežeta po njej in takrat je navadno za 1 uro popolnega miru. Včasih sestavljamo skupaj, večinoma pa tako “padeta noter”, da naju niti ne opazita. Poleg omenjene košarice, imamo tudi košaro z malimi lego kockami, košaro z velikimi lego kockami, z avtomobili, leseno železnico, ter mešanimi manjšimi igračami (figurice…) in veliko omaro s knjigami. Smo namreč pravi “knjigožerci”.

Čeprav v sobi “skrivamo” še veliko škatlo, kjer so zbrane vse igrače za menjavo (lesena blagajna, nekaj plišastih igračk, dojenček in pripomočki ter drugi del igrač za krepitev razvoja), največ časa preživimo med lego kockami in knjigami. Kadar nas ni tam smo zunaj, kuhamo, ali pa razmetavamo kotiček za ustvarjanje, otroka pa sta videti kot pobegla mafijca, saj se vedno “našemita” tudi po licih in čelu.

Ne glede na to, da je jasno katere igrače so tiste, ki so (vsaj pri nas) najbolj uporabne (tudi na dolgi rok), pa so trenutno ekstra aktualni (sploh pri starejšem sinu) Robo jajčki. Priznam, da tu in tam dovolim, da pogleda njihovo risanko, ampak omenjene igrače pa so mi povsem “mimo”. Razen tega, da v prvih parih minutah po nakupu razmišlja, kako tega robota sestaviti v jajce, ne vidim nič koristnega v tem. Pa otroci potrebujejo same “koristne” igrače?

Ne glede na to, kakšne so naše želje, življenje ni pravljica. Tudi starši si radi vzamemo “na off” in si pogledamo kakšno oddajo, čečkamo po papirju, ali počnemo karkoli drugega “brezveznega”, tako sem mnenja, da tudi otroci “potrebujejo” igrače, ki jih konec koncev – zdolgočasijo. Vsaj sama po sinu vidim, da ob igranju z Robo jajčki po nekaj minutah kar leže na tla in ga sestavlja ter odpira. Premika sem in tja. Se dolgočasi.

Dolgo časa sem razmišljala zakaj ob tem njegovem dolgočasju sama postanem nemirna… Počasi sem prišla do skritih zakladov, ki so mi odprli nova vrata in pokazali novo pot, ki je postala še en most več za zbliževanje s sinom, kot tudi s hčerko, možem in samo s seboj.

Kaj bova torej letošnje leto podarila za božič?

Za sina (4l) imava pripravljeno miselno igro – otroški brainbox in eno malenkost za zraven. Hčerka (1,5l) pa bo dobila knjigo z magnetnimi delčki za vstavljanje in eno majhno (prvo) barbie deklico.

Če daril še nimate izbranih in si želite podariti nekaj, kar bo v otroku zbujalo nove miselne procese, pa je meni osebno najbolj top spletna trgovinica Z OTROKI DOMA. (objava ni sponzorirana).

Da ne zamudiš me spremljaj tudi na Facebooku in Instagramu!

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top