Otroška soba
Razmišljanja,  Vzgoja

Hej, kako pa kaj otroška soba?

Če bi mogla zbrati en stavek, ki bi bil skupen ljudem, ki jih poznam le bežno (z otroških igrišč, kot daljne ali bližnje sorodnike in sosede ipd), bi bil to stavek: “otroško sobo zaprem, da ne vidijo kakšna bomba je, pa je mir”.

Tudi, ko sem bila sama mlajša sem ves čas poslušala znani stavek, da naj pospravljam za seboj. Vedno sem imela rada red in čistočo, nisem pa ju znala vzdrževati. Stavek “kar vzameš daj nazaj, kjer si dobila” pač ni “pil vode”. Zakaj?

Pomembno je, da se otroci v svoji sobi počutijo dobro, zato naj bo po njihovem okusu

Že res, da sem od nekdaj nora na papirje, pisala in prazno embalažo. A, če česa ne maram je to navlaka. Pri nas doma načeloma stvari nismo metali v smeti dokler se niso uničile in niso več služile svojemu namenu. Ker so me hkrati zelo opozarjali na previdno igranje s svojimi stvarmi, se jih je le malo poškodovalo in tako so bile recimo police polne plišastih igračk (ko jih je pospravila mami 😀 ) ipd. Sama pa sem 3/4 svojega otroštva preživela za pisalno mizo s svinčnikom v roki in mi je bilo prav malo mar kako se dolgočasijo vse ostale igračke, ki so za menoj kar same skakale z omare in polic (če verjameš 😀 ).

Najprej sem se znebila navlake

Ko sem po nekaj letih spet dobila svojo sobo bolj v najstniških časih, sem se najprej poslovila od vse navlake. Smeti je bilo toliko, da bi zanje lahko naročila poseben zabojnik 😀 . Ob kislem pogledu moje mame in tihih vprašanjih, če res vsega tega ne potrebujem, sem se sama počutila osvobojeno – “10kg lažjo”.

Elektronska varuška in kartice za povezovanje družine so nujni del naše otroške sobe

Po principu manj je več pa otrokoma opremljam že od časa dojenčka naprej. Z možem gledava, da je funkcionalnost našega stanovanja prirejena za majhne nadobudneže in, da imata vse stvari pri roki. Tako lahko sama poskrbita za umivanje rok npr, prav tako lahko z menoj ustvarjata v kuhinji, splezata na stolčka, rišeta, ustvarjata, se oblečeta in si izbereta aktualne igrače.

Stopničke so obvezna oprema v stanovanju z majhnimi otroki
Stopničke so obvezna oprema v stanovanju z majhnimi otroki

Super je, ker so vse igračke pospravljene v otroški sobi

Res pa je, da naju je z možem na trenutke motilo, ker smo v prejšnjem stanovanju imeli škatle s kockami in na polički nizke omare v dnevni sobi pospravljene igračke. Zato sem zdaj res vesela, da imata svojo sobo in so vse igračke pospravljene v njuni sobi.

Ko je bil sin star 2,3 mesece, sem možev predlog, da bi mu v vidno polje dajala le igračko ali dve “drugače bo vse razmetano 😀 ” , preslišala v trenutku. Najbrž zato, ker je bila v ozadju njegova potreba po pospravljenem stanovanju. Nekako sem namreč bila mnenja, da se otrok tako nauči izbirati med različnimi stvarmi in pili svojo koncentracijo.

No, vsako neznanje nekaj stane in samo na nas je, ali ga bomo spremenili v pozitivno izkušnjo s katero bomo otroku pomagali k boljši samostojnosti, raziskovanju in razvoju – posledično bomo “kasirali” tudi manj izpadov, zmedenosti, brezidejnosti ipd. In z raziskovanjem otrokovega razvoja, razvoja njegovih možganov ipd sem se naučila, kako otroku organizirati prostor, da bo za njegovo starost in ambicije, ki jih kaže kar čimbolj uporaben.

Lahko povem, da do tega trenutka še nikoli nisem “težila” naj pospravita svoje igračke. Še najmanj pa odkar smo v novem stanovanju in imata svojo sobico. Vedno ob koncu igre jih pospravita nazaj na svoje mesto.

Kako mi je to uspelo?

Predvsem izbiram igračke in vsake 14 dni naredim menjalni krog. Naučila sem se namreč, da otroke prevelika izbira zmede, jim odvzame koncentracijo in zato pri igri, ustvarjanju ali raziskovanju niso tako dolgo zbrani, kot bi bili v nasprotnem primeru.

Najlepše pa mi je, ko na radiu prižgemo otroške pesmice in sedemo za njuno ustvarjalno mizo. Sama res neznansko rada opazujem kakšne čudovite risbice nastajajo izpod malih prstkov, ki so še nedolgo nazaj refleksno pridržale moj prst. prav tako pa v tem času sežem v otroški notranji svet in si naberem informacij tudi za naslednjo postavitev igračk in kup idej za igre in naloge v naslednjih dneh.

Kateri so vsi tisti razlogi, zaradi katerih zagovarjam urejeno, lično in pospravljeno otroško sobo ali igralni kotiček, kako otroka naučiti pospravljati in še mnogo več, pa izdam v kratkem v video vsebinah <3 . Zato se nam pridruži  na Facebooku  in  Instagramu! Gledaš pa nas lahko tudi Youtube kanalu!

Dvignjena otroška postelja nam omogoča veliko prostora za shranjevanje igračk, ki trenutno čakajo svoje mesto na igralni polici.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja