Fosili

Naši mali, zvedavi otroci. Pravzaprav so iz dneva v dan večji in vsak dan bolj spoznavam, da bom mogla v roke vzet kakšno enciklopedijo, ali pa bo stric Google postal moj najboljši prijatelj. Mislim – sin me včasih tako preseneča s svojimi vprašanji, da niti ne vem kakšen iskalni niz naj v Google odtipkam. Znano? 

No, kadar imam odgovor na dlani se počutim že nekoliko boljše. Se pa zgodi, da pridem tudi na idejo, kako mu določeno stvar prikazat v živo. In zadnjič je ne vem od kje privlekel vprašanje “od kje začne pihat, kako in zakaj?” No, to vprašanje je še na čakanju…  Če kdo ve, se priporočam za odgovore v inbox  .

Tisti dan je bil poln vprašanj in vsak naslednji “Mami, a veš…?” me je bolj “prestrašil”  . In padlo je vprašanje “Kako nastanejo fosili?”.

“Yes, ZNAM!” Sem bila vesela kot majhna punčka, ki je pri biologiji ravnokar izžrebala svoj prvi listek in pozna odgovor  (a ste pri vas v šoli tudi žrebali vprašanja pri ustnem spraševanju?)

Razložila sem mu vse, kar sem vedela. Vmes, ko sem uspavala hčerko pa sem prišla na idejo, da lahko narediva podoben prikaz kar doma. Ni povsem enako, hkrati sva se naučila še nekaj drugih zadev, ampak bilo pa je ekstremno prijetno preživljanje najinega skupnega časa medtem, ko je hčerka spala.

Kupila sem Fimo air basic modelirno glino na vodni osnovi, ki jo sušimo na zraku, plastične kroglice, ki se popolnoma odprejo, doma pa sva pobrskala za primerno velikimi predmeti, ki sva jih kasneje uporabila namesto “kosti”, kot pri fosilih. Fino je, če ima mož doma na zalogi tudi malo brusnega papirja. Moj mi je zatrdil, da ga ima, a sem na koncu pilo za suho kožo namesto zase, uporabila za izdelke  .

Skratka. Vse plastične polovičke sva napolnila z omenjeno glino, nato pa močno potisnila okrasen predmet (npr. školjko). Z drugo napolnjeno polovico sva pokrila školjko tako, da sva dobila kroglico in jo takoj odkrila. Odvečno glino sva pobrala stran in umaknila, da se je dobro posušilo. Delala sva 2 različni velikosti. Največja je imela premer 6cm pa je bila popolnoma suha v 48 urah.

Igra fosilov – pozitiv negativ

Ko so se dobro posušile sem jih vzela iz plastičnih polovičk, zbrusila, odstranila notranje okraske in jih dobro zalepila v luknje, kjer so bile prej. Uporabila sem kar sekundno lepilo v gelu.

Naslednji dan sem sinu z velikim veseljem oznanila, da je izdelek končan. Komaj je čakal, da bo lahko iskal tudi druge polovice (pozitiv-negativ). Kljub temu, da sem mu izbrala nekaj težkih, mu je bila igra totalno dolgočasna, tako da se zadeve po moji oceni lahko lotite že nekje z dvoletniki  .

Katera pa je najljubša igra vaših tri in pol letnikov?

Na Facebooku mi že slediš? Kaj pa na Instagramu?

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top