Razmišljanja

Festival “Dojiva se” v Zagorju ob Savi

Jaaaa! Ko sta čudoviti Marina P. Frangež in Urška Repnik v Facebook skupini povprašali katera izmed nas bi bila pripravljena organizirati festival Dojiva se v svojem kraju sem z vsem vzhičenjem že tipkala prijavo. Ker imam doma dva mala otroka, sem povabila še kolegico, dipl. babico iz Inštituta Ataleya, ki ima prav tako dva mala otroka. S pomočjo najinih otrok, ki sto nama dajali izkušnje, da sva danes tu, kjer sva – vsaka na svoji poti, sva za Zagorje – moj rodni dom, pripravili čudovit program, za katerega komaj čakava, da ga v soboto predstaviva med obiskovalce!

Ne samo to! Nisva pripravljali samo programa, iskali predavateljev, prostora, idej. Pripravili sva tudi čudovite misli, ki jih bodo lahko naključno žrebale družine. In vzpodbudne misli za vse mamice, ki imajo pri dojenju kakršne koli izzive. Tako pri dojenju, kot tudi v starševstvu je najpomembnejše, da verjamemo vase, se zavedamo, da nismo same in, da iščemo pomoč.

Če sama nebi iskala pomoči bi oba moja sončka ostala brez mojega mleka. S čimer nebi bilo popolnoma nič narobe, narobe bi bilo le to, da bi se jaz počutila slabo, hkrati pa bi verjela, da ne zmorem. Vesela sem, da sem takrat ob trdni podpori moža poiskala vse poti do želenega cilja. In vesela sem, da sem na svoji poti raziskovanja našla prave ljudi, ki so mi znali pomagati!

Kako je vzpostavljanje dojenja potekalo pri mlajši hčeri, ki je bila rojena nekoliko prej, zlatenčna in v porodnišnici označena kot zahiranček, tukaj.

Skratka, drugič sem kljub temu, da je bila hčerka majhna, lahka in prevelika zaspanka vedela, da moram ignorirat vsa “dobrohotna” mnenja pediatrinj s porodnišnice in samo nadaljevati z dojenjem. Prvi mesec sem se res posvetila temu, da sem ji prisluhnila in jo začela spoznavat. Uspelo nama je!

Pa saj ni pomembno, ali nam uspe ali ne. Vem in verjamem, da vsaka mama vloži toliko truda in volje, kot ju premore. Prepričana sem, da bi vsaka izmed nas za svojega otroka želela le najboljše in se po vseh svojih močeh tudi potrudi v tej smeri. Hvaležna sem za to, da imamo mlečne formule, ki so hrana otrokom. Ker pa dojenje ni samo hrana je pomembno zavedanje, kako pomemben je naš objem, naše naročje za vse te male, zlate sončke.

Ker pa se med nosečnostjo, porodom, predvsem pa po porodu dogajajo veliki premiki v partnerstvu in novonastali družini, pa bom za zaključek festivala s preprostimi materiali, ki jih imamo doma in parih minutah družinam, ki bodo takrat prisotne pomagala, da se še dodatno povežejo, začutijo in zbližajo.

Te zanima kaj sem pripravila? Potem se vidimo jutri ob 9h v Europarku v Zagorju ob Savi!

Pridi, veseli te bomo! 

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja