Recepti

Domači toast

Topli sendviči… OMG! Obožujem jih! Glede na to, da najrajši jem njihovo nezdravo različico, sem se tokrat popolnoma “zaštrikala”, saj sem naredila domači toast in le-ti so se mi še bolj priljubili. Kot kaže, bom mogla delati bolj na sami vsebini  .

Skratka. Najbrž nas večina ve, da je oblikovanje iz različnih modelirnih mas (plastelin, glina, das masa, fimo, premo, kato masa itd) izredno sproščujočega pomena. Gre namreč za to, da se ob gnetenju znižuje raven stresnih hormonov, o čemer sem pisala v članku Kortizol in ustvarjanje.

Zato ni popolnoma nič nenavadnega, če vas takrat nekoliko bolj odnaša tudi k peki in ustvarjanju. Ker trenutno ne oblikujem s polimernimi masami, saj se mi polizdelki sušijo, v kolikor moram med večernim ustvarjanjem vmes podojiti hčero, me telo samo kliče k drugim, podobnim vrstam ustvarjanja. Srečo imam, da sin zelo rad kuha z menoj v kuhinji, kar v tistih dneh rada izkoristim. Tokrat sva se dva ljubitelja toasta lotila izdelave le-tega in nama je več, kot uspela.

Predvsem mi je všeč enostavna izdelava, zato je popolnoma primeren za mlado mamico z zahtevnim dojenčkom, ali mamico večih otrok. Sama priprava je izredno hitra, med čakanjem, da testo vzhaja pa se vedno neznansko zabavamo.

Pripravila sva:
1kg bele moke
6dcl mleka
100g masla
30g svežega kvasa
1 veliko žlico soli
1 malo žličko sladkorja

V posodo sva stresla celoten kilogram moke in ji dodala sol. Dobro sva premešala. Rahlo sva segrela mleko in 1 dcl odlila v posodico, kjer sva imela zdrobljen kvas, ter premešala skupaj z 1 žličko sladkorja toliko, da se je kvas stopil. Potem sva ga prelila kar v vdolbinico, ki sva jo naredila v moki. Preostanek mleka sem še malo bolj segrela, umaknila s štedilnika in dodala maslo. Pustila sem, da se je maslo stopilo v toplem mleku ter, da je narasel kvasec. Ko je bil kvasec nared, sem zraven vlila še mleko z maslom in dobro zgnetla. Najprej sem gnetla cca 10 minut, kasneje pa dodala še slabo pest moke, saj sem imela gladko moko in je bila masa premokra. Odložila sem v posodo in pustila počivati na toplem cca 1h. Po slabi uri, sem na hitro pregnetla in spet pustila počivat slabo uro. Ko je minila tudi druga ura sem dala v dolg, ozek pekač, pustila vzhajati še dobre pol ure in potem položila v predogreto pečico na 200°C. Pekla sva cca 40 minut.

Takoj, ko sem ga vzela iz pečice, sem ga na debelo premazala z maslom in zavila v svež kuhinjski serviet. Ko se je skoraj popolnoma ohladil smo ga “napadli” in zmanjkalo ga je v pičlih 2 dneh!

NJAMA!

Če te zanima kaj vse ustvarjamo pri nas in še druge zabavne vsebine, ki ti polepšajo ali nasmejejo dan, mi lahko slediš tudi na Facebooku Mamina dlan!

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja