Domača masa za odtise

Hej mamice in očki. Hej, družinice!
Kako čas hitro beži, ane?

Kot deklici, kasneje pa sploh, kot pubertetnici se mi je zdelo, da se vsako šolsko leto vleče kot “jara kača”… Z leti pa je res vsako leto hitreje naokoli. V bistvu me je že strah kako je po 50 letu! Zaspiš leta 2016, zbudiš se leta 2017?

No, odkar sem postala mamica pa me to bežanje dni resnično skrbi. Nikoli si nisem mislila, da bo tako, ampak res, tako hitro je minilo teh prijetnih, lepih, dišečih, ljubečih… 7 mesecev! Ja, 7 mesecev je že, odkar sem ležala v bolniški sobi in opazovala najino prvo, dišečo in, “valjda”, najlepšo štručko na svetu. Zaljubila sem se… Zaljubim se v vse! Zaljubim se v vsak pogled… V vsak dotik… Nasmeh… Glas… V vsak trenutek, ki ga preživim z njim… S sinom… Z možem… Z mojima dvema…

Ker čas res tako hitro beži se trudiva kar čimbolj zabeležiti spomine. Začela sem že z nosečniškim albumom, nadaljujem z albumom, kamor beleživa res vse… Shranila sva celo prve, čisto prve laske, nohtke, popkovnico… Mamica je tako “nora”, da je shranila še temenca! 🙂 Ha, ja… Nekateri se mi res smejijo… Meni pa to veliko pomeni…

Velikokrat namreč z možem debatirava, kako škoda, da midva nimava takšnih spominov. Nimava zapisov, kako so se mamice počutile posamezen mesec nosečnosti, kako je potekalo prvo nakupovanje, prvi ultrazvok… Prvi CTG… Pač… Vsi tisti prvi. In pa… PRVE BRCE. Ah, ljubezen.

Nekaj mesecev nazaj smo že delali odtise… Tudi ta članek z navodili bom v prihodnje delila z vami!

Tokrat pa sem se odločila, da naredimo še otipljive odtise. Kakšne? Hja… Naredila sem mehko testo, v katerega res lahko nežno narediš odtis rokice, ali nogice. No, če si jaz, narediš odtis obeh rokic in obeh nogic, hihi.

Ker sem prevečkrat že slišala “ah, pa kaj če ga bo malo bolelo, bo že potrpel”, sem se odločila, da z vami delim recept za mehko testo, ki bo shranilo res lep, hkrati pa otipljiv spomin, hkrati pa malčke RES ne bo nič bolelo, saj rokice ni potrebno potiskati z vso močjo!

Potrebujemo:
– 2 skodelici moke
– 1 skodelico soli
– 1 skodelico vode
– 1 žlica olja

IMG_8222

Vse sestavine damo v posodo in začnemo z gnetenjem. Če se vam testo še vedno prijemlje na roke, potem dodajte še nekaj moke. Če je testo suho in trdo, dodajte še kakšno kapljico vode. Postati mora lepo gnetljivo, mehko, gladko na otip.

IMG_8223

Ko imate testo gotovo, ga razvaljate na debelino, cca 2-3cm in ga položite na površino (npr. pekač).

IMG_8224

Zdaj potrebujete samo še sodelujočega dojenčka/otroka/odraslega in zabava se lahko začne!

IMG_8226 IMG_8233IMG_8235

Če vam malčki prekrižajo načrte, lahko testo znova pregnetete in poizkusite znova. No, moj malček je očitno navajen, da ves čas nekaj packamo, zato je lepo sodeloval. Smo bili kar prehitro konec!

Ko ste z odtisi zadovoljni, vas čaka samo še čakanje. Ja, vem… V bistvu je to najtežji del vse zabave :).
Pečico segrejete na 100˙C (zgornje in spodnje gretje) in testo sušite cca 6h – če ga sušite predolgo lahko hitro poči, če ga boste sušili premalo časa, pa vam sčasoma lahko začne plesneti.

Po želji ga lahko, ko je popolnoma ohlajen in suh, pobarvate (akrilne barve, še najboljše v spreju) ali kako drugače dekorirate.

Tole je nastalo pri nas!

Če boš tudi ti poizkusil/a s čim takšnim po našem receptu, bomo veseli fotke na zasebno sporočilo na Facebooku! Jaz sem bila tako navdušena, da bom v prihodnjih dneh zamesila eno večjo “porcijo” in bomo kar vsi trije odtisnili roke in/ali noge!

Pa veselo na delo!

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top