Domači kunec
Razmišljanja

Dobrodošla, Beri!

Že nekaj časa smo razmišljali o tem, da bi v naš dom povabili kosmato žival.

Tako smo pred približno mesecem dni, svoj topel in ljubeč dom ponudili mali kunčici, takrat stari 5 tednov. Kljub temu, da smo zanjo že vnaprej pripravili vse potrebno, nam je s svojo sramežljivostjo hitro dala prvo lekcijo.

Spoznavanje
Spoznavanje

Od trenutka, ko smo prestopili prag stanovanja, je postala ena od naših “učiteljic”, saj je za prilagoditev potrebovala zelo veliko časa, pozornosti, nežnosti, previdnosti in malega podkupovanja s hrano 😉 😀 . Pravzaprav sem bila v tistem trenutku posebej vesela, da že imam nekaj izkušenj s kunci, saj mi je bilo lažje ostati potrpežljiva. Otrokoma pa je bila to prva izkušnja, ki ju je veliko naučila.

Presenetila sta me, kako dobro sta sodelovala, saj jima je bilo težko, a hkrati izjemno zanimivo opazovati, kako se razvija njeno zaupanje do nas.

V tem mesecu dni smo okrepili tudi čuječnost. V prvih dneh smo legli na tla in nepremično ležali, da nas je lahko vohala in počasi pogumno splezala na nas. Tako še danes ležeta na tla in je ne dvigujeta na silo, je ne zadržujeta pri sebi itd.

Hkrati sta se še bolj naučila upoštevati osebne meje. Saj sta ugotovila, da z njihovim spoštovanjem krepita zaupanje in tako tudi zajčica prej priskaklja do njiju 😊.

Presenetila pa me je njuna nežnost. Starejši seveda že popolnoma razume, da je potrebno nežno božanje. Me pa hčerka preseneča, ker vedno, še iz svojih dojenčkastih dni goji izjemno nežnost za živalice. Tako, da je naša Beri vajena ekstremno ljubeznivega čohanja 😊.

Poleg naštetega je določena mera odgovornosti za skrb živalice na otrokih. Naredila sem jima seznam, ki ga vsak dan pregledata in označita kaj bo kdo naredil za našo puhasto članico. Razen pri čiščenju wcja zaenkrat nimam pretirane skrbi, kot je seveda ta, da pregledam, če sta poskrbela za suho travo, vodo in brikete.

Urnik hranjenja
Urnik hranjenja

“Zelenjava je ena boljših stvari” bi vam odgovorila naša Beri. Medtem, ko zadovoljno hrustlja svoj korenček, gloda peteršilj, kumaro ali karkoli podobnega, se otrokoma včasih cedijo sline. Tako, da je predvsem starejši, ki je z zelenjavo “skregan” pričel s poizkušanjem vseh vrst hrane. Za nekatero je ugotovil, da mu je všeč, za nekatero, da mu ni. A sedaj vsakič poizkusi tudi koscek tiste, ki mu (zaenkrat) ni všeč. (Hvala, Beri! 😃)

Kakšno se ti zdi pa njeno ime? Ko je sin povedal kakšno ime sta zajčku s sestrico izbrala, se je moj mož prijel za glavo in najprej odločno zmajal z glavo, da tako pa že ne. Medtem, ko je poizkušal “dilati” s sinom in mu našteval nekaj – po njegovem mnenju – bolj primernih idej, je sin zajokal. Ko sta se nekako “resetirala” pa nas je sin vse presenetil s svojim odgovorom. Še vedno hlipaje, je odgovoril točno takole: “ati, najrajši na svetu BEREM! In najlepše mi je, ko zvečer v postelji sedimo vsi skupaj in nama z mami bereta knjigice!”

Z možem sva se spogledala z rosnimi očmi, požrla cmok v grlu in od tistega trenutka dalje nismo več imeli debat glede imen. Postalo nam je zelo simpatično in smo iz njega že speljali simpatične izpeljanke: Berči, Berka…..

Sem pa med osveževanjem spomina o kuncih spoznala, da pred leti, ko sva bila lastnika druge kunčice, nisva imela pojma. Več o najpogostejših napakah, ki jih ljudje delajo pri domačih kuncih pa se razpišem v eni od naslednjih objav. Tačas pa me spremljaj na Facebooku  in  Instagramu ! Se beremo kmalu!

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja