Razmetane črke slovenske abecede

“Dej že posprav!”

Vam je zgornji stavek kaj poznan? Ja, tudi jaz se ulovim v te čarobne besede, ki nikoli nimajo “haska” . Kaj naredim potem?

Odvisno od tega, kako slabo sem v dneh pred tem stavkom poskrbela zase. Temu primerno je tudi vedenje in “upoštevanje” najinih otrok.

Kadar imam slab dan, zatežim in sama sebi nakopljem še veliko več dela. Kadar imam dobrega, uspem ostati v svojem preforntalnem korteksu (čelni reženj možganov) in vklopiti razum ter uporabiti znanje, ki ga imam 🙂 .

Ravno te dni, ko smo se prebudili v hladnejše, deževno jutro, sem že takoj, ko sem odprla oči vedela, da bom tokrat potrebovala še nekoliko več energije in potrpljenja. Sem ju imela? Ne, saj sem si izborila dobri 2 uri spanja v celi noči.

“Ok. Here we go again” sem si rekla, vstala in v sobi naredila dan. Pripravila oblačila in pozabila, da skoraj dveletnica vsak dan izpelje skoraj celotno modno revijo preden se obleče, še preden se jaz zavem, da že stojim na nogah. Res ne vem po kom je ta punca tako modno naravnana, saj nama je z možem pomembno le to, da stanovanja ne zapustiva naga, strgana ali zaflekana 😀 . Če pogledam z druge plati življenja – končno je v moje življenje prišel nekdo, ki me bo naučil kaj o modi. (V bistvu to res krvavo rabim 🙂 ) .

Kakorkoli, izbira oblačil, omejitev po 2 kosa majic in hlač ne zadošča. Prvi izbruh, ki ga je potrebno predihat, ob tem pa štiriletnik, ki se mu prav tako ne da obleči.

Ta dva dogodka skupaj sta zadnje čase skoraj stalnica – kaj se dogaja še ugotavljam, a dejstvo je, da po nekih 10 minutah jutra vsak dan ugotovim, da bi se srčno rada vrnila nazaj pod odejo in odspala še kakšno kitico ali dve. Dejstvo je, da se spet kuha stotine novih idej in od vsega adrenalina zvečer ne morem spati, pač pa pridno beležim vse, kar se prometnega dogaja v mojih možganih. S tem si kdaj uspem zbuditi tudi otroka in tako podaljšati čas budnosti in povečevanje adrenalina. Skratka – sami sebi smo lahko največji nagajivci, kajne?

Kakorkoli – bil je takšen dan, da nisem vedela kaj bi počela sama s seboj, otroka pa sta bila tudi bolj “lunasta” . Eden od njiju si je vzel lesene črke, jih stresel in odšel. Ni jih želel pobrati.

Še sem ostajala zbrana in uspela razmišljati s trezno glavo – kaj lahko naredim, da se ne bomo kregali in, da preživimo dan dokler mož ne pride s službe?

Ok, če mi uspe z igrivostjo, potem smo “na konju”. Pa smo iznašli prav luštno igrico.

Vsak si je ogledal eno črko in brez, da bi ostalima dvema povedal katero ima v mislih, jo uprizoril. Ostala dva člana sva gledala in ugibala črko. Ko sva uganila/uganili pravo, jo je tisti, ki jo je izbral pospravil v lonček. Ful smo se nasmejali pri črkah, ki jih nismo znali izvesti. Tako zelo, da smo lonček še 1x načrtno obrnili okrog in igro ponovili 😀 .

Ko se je hčerka že utrudila in si prinesla svojo igro, pa sva šla s starejšim sinom še stopnjo višje. Sama otrok ne želim načrtno učiti zadev, ki naj bi jih otroku pri določeni starosti pokazali ali ponudili. Vedno sledim otroka in se odzovem, ko pokaže zanimanje. Tako je sin star štiri leta šele kakšen mesec dni nazaj resno pokazal zanimanje za črke. V tem času se je naučil že skoraj vse, z minimalno mojega udejstvovanja – kolikor me pač povabi zraven (navadno želi, da mu za koga napišem kako mu je ime npr in mu med pisanjem črkujem A-T-I). Tako si je zapomnil večino črk in nekaj besed sam tudi že prebere.

Igra s črkami
Enostavna in zabavna črka za vse otroke, ki si želijo spoznati črke preko igre

Iz lončka sva žrebala črka in jih zapisovala eno zraven druge. Ko je bilo igre konec – ko ni mogel več biti dovolj zbran, sva iz izžrebanih črk poizkušala tvoriti besede – vsak zase, seveda.

Tako smo preko igre pospravili vse črke, hkrati pa sem izvedla tudi čas 1:1 s sinom. Bilo je kratko, a sladko. In hkrati je “kupilo” tudi čas, da sem se kasneje lahko 1:1 posvetila tudi hčerki.

Dan je postal lepši, predvsem pa sproščen in igriv, ko sem sama zmogla iz resnosti preklopiti na kreativo in ustvarjalnost.

Kako se pa ti znajdeš v takšnih trenutkih?

Bereš nas lahko tudi na Facebooku in Instagramu.
Če rad/a ustvarjaš ali pa si brez kreativnih idej pa jih delimo v moji brezplačni zaprti Facebook skupini USTVARJAM IN KLEPETAM – Mamina dlan.

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top