Darilo izpod najmanjših prstkov

Tisti, ki me zasledite v raznoraznih skupinah na Facebooku ste lahko opazili, kako vsako leto ponavljam ene in iste stvari. Gre za to, da se mi naši mali škratki smilijo, ker ljudje odtiskujejo njihove rokice in nogice v polimerne mase, ki za to niso primerne. Zato sem se odločila, da o tem spišem članek še preden se vas večina loti izdelovanja malih umetnin za praznike.

Že, ko sem delala v ustvarjalni trgovini mi ni bilo najbolj vseeno, ko je po vsej strokovni razlagi stranka zamahnila z roko rekoč: “eh, tistih par minut bo pa že potrpela”, medtem, ko je hčerka že tisti trenutek jokala na vse moči. Pa vendar… Tudi tokrat ne morem spremeniti nič, lahko pa spremenim mnenje vsaj kakšnega laika in vsaj kakšnemu otroku prihranim slabo izkušnjo, oziroma jo celo zamenjam s prijetnim spominom. Konec koncev pa lahko spomin res (p)ostane lep spomin tudi tekom let, če boste izbrali pravo maso in se lotili zadeve na prijeten in zabaven način, kar je v prvi vrsti smisel vsakega ustvarjanja in umetnosti.

Glede na to, da poznamo različne mase za ustvarjanje, od naravnih, do umetnih, na zraku sušečih, do tistih, ki se sušijo v kuhinjskih in industrijskih pečicah, je potrebno vedeti tudi to, da je vsaka namenjena za določen spekter oblikovanja, namena in uporabe. Preden se odločite za izdelavo odtisov, se morate odločiti še:

  • v kakšen namen bo izdelek uporabljen (se bo pomival, bo visel, bo nalepljen na papirju…)
  • ali bi izdelek želeli pobarvati
  • koliko moči ima vaš malček

Velikokrat zasledim, da ljudje nasplošno za odtise največkrat predlagajo kar Fimo maso (sušenje v pečici) ali Das maso (sušenje na zraku). Gre za to, da splošno gledano, ne ena, ne druga nista najbolj kompatibilni za ustvarjanje odtisov. Zakaj?

Fimo masa ima svoje značilnosti, ki jih bom opisala “po domače”. Je “gosta”, brez grobih delcev, gladka, trda za oblikovanje (ne smemo je pred oblikovanjem stisniti v pest, pač pa razvaljati), peče se v pečici. Ker je “gosta” pomeni, da naš pritisk “zadrži”. Če imate doma kakšen košček fimo mase, jo lahko poizkusite uporabiti tako, da ga razvaljate in svojo dlan položite na omenjeni košček. Ne glede na to, koliko boste pritisnili bo odtis ostal plitek, slabo viden in, če želite izdelek po odtisu še oblikovati, ali celo “odlepiti od podlage in ga prestaviti na drugo podlago, ki je primerna za zapekanje, boste izgubili še tisti mali odtis, ki je ostal viden. Ja, res je, da se lahko otrokov odtis pozna malenkost bolje. Pa veste zakaj? Zato, ker se pri vas pri razprti dlani moč porazdeli na dlan in prste. Če roko odtiskujete otroku, pa mu jo še vi potisnete globje, poleg tega navadno pritiskajo še vsak prstek posebej in jaz osebno, takšnih grobih prijemov ne maram in jih ne privoščim niti malčkom, niti za tistih “nekaj sekund”. Poleg tega je čisto preveč “grobosti”, za premalo “haska”.

Ok, je ena varianta, ko uporabo Fimo mase zagovarjam za izdelovanje odtisov. V primeru, če odtiskujete prstke (torej zgornjo blazinico) in, da bi izdelek želeli zapeči. Torej, da ustvarite npr. okras za na lonček, ali obesek. A naj opozorim še na nekaj. V kolikor želite odtis npr namestiti na skodelico, ga boste morali iz podlage, kjer ste delali odtise prenesti na osnovo (skodelica) in jo s spodnje strani premazati s Fimo Liquid, ki učinkuje kot lepilo. Šele potem zadevo zapekate v pečici po navodilih z embalaže. Previdni morate biti tudi pri zapekanju, saj vsaka pečica ne ogreje točno na določeno temperaturo. Previdni morate biti tudi pri valjanju – če boste maso narobe prepogibali, se vam bo v prepogibe ujel zrak in vam, če ne prej, po peki kvaril izgled izdelka.

In pa še ena možnost, če želite narediti odtis celotne roke, ki je obstojen (npr za lonček). Lahko uporabite Fimo kids, ki je zelo mehka na odtis in se zapeče, prav tako je kompatibilna s Fimo Liquidom, a izredno nehvaležna za nadaljne oblikovanje, saj je tako zelo mehka, da bo že ob nežnem dotiku na tistem delu izgubila svojo obliko in skazila izdelek še preden bo dokončan.
Za ta namen lahko uporabite tudi kombinacijo navadne Fimo mase (professional, soft, effect), le, da ji dodate t.i. mehčalec (kupite ga v ustvarjalnih trgovinah). Mešate ga lahko v razmerju 1:3, a vedeti morate tudi, da boste deloma izgubili izrazitost barve.

Če se odločate za Fimo, potem izberite Fimo Air, ki je gladka, svilnata, mehka, se suši na zraku in ne popoka. Lahko jo tudi barvate, ko je popolnoma suha (saj nimate na voljo veliko barvnih odtenkov), a priporočam vsaj tedensko sušenje, v kolikor so izdelki mali. Sicer pa sama pri večjih zadevah rajši počakam tudi kakšen mesec ali dva pri na zraku sušečih zadevah zato, da se res dobro posušijo.
OPOZORILO!: Pri na zraku sušečih masah izdelkov ne sušite npr. na radiatorju! Izdelek se vam bo ob dobri masi upognil, pri slabi pa popokal!

Uporaba Das mase je mogoča, mehka je dovolj, tu je le vprašanje, koliko ste “zahtevni” glede končnega videza. Če vam ni všeč “rahlo grob videz” in razpoke, potem se je izognite in že rajši naredite slano testo kar doma. – navodila tule .

Glina je eden izmed naravnih virov iz narave, ki ima zelo dobro lastnost, da iz nje lahko naredite “vse in še več”, v kolikor pa želite narediti odtise, pa morate vedeti, da se jo zapeka v industrijskih pečeh, prav tako je pomembno poznati postopek sušenja, pečenja, lakiranja itd.. V trgovinah je navadno ne morete kupiti v količinah manjših od 10kg.

Seveda pa so povsem primerne mase za uporabo tudi mase, ki se dobijo prav v kompletkih za ustvarjanje odtisov (ja, ponavadi so malenkost dražji, kot če kupite “kar das maso”, ali zadeve za kalupiranje in vlivanje gipsa. To bomo sprakticirali, ko se nam pridruži naš dojenček, ki bo še nekaj mesecev počakal lepo na toplem. Spomladi pa prijoka v naš objem.

S sinom sva se lotila eksperimenta z zloglasno Fimo maso. V omari sem pobrskala za skodelico, Fimo soft blokom in Fimo liquidom. Nastalo je tole (glej zgoraj)

Ker so odtisi slabše vidni, sem jih naknadno po peki pobarvala z barvo za steklo (zato, da je obstojno tudi pri pomivanju) in kasneje še polakirala. Skodelica je preživela tudi prvo “kopanje” v pomivalnem stroju.

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top