Recepti

Čokoladno bananina torta

“Norci na sladice!?” Tole morate obvezno poizkusit!

Včeraj je bil petek. Tipičen petek, nič posebnega. Velika noč se bliža in ne maram spet podleči kakšnim skomercializiranim “obveznostim” v povezavi s tem. Letošnje leto sem se odločila, da ne bom pekla potice, ker jo pri nas toliko napečejo, da jo damo še mi vsako leto v skrinjo. Kako se na nekoliko bolj nenavaden in ustvarjalen način na Veliko noč med tednom pripravljava s sinom, javim 😉 .

Ker so petki in sobote zvečer, ko sin zaspi, rezervirani posebej za naju, sem se odločila, da včeraj zvečer pocrkljam svojega moža. Sin mi je tako spretno pomagal pri izdelavi tortice.

Priznam, da si že takoooooo želim kakšno sadno, osvežilno sladico, ampak mož je čokoholik za 4 ženske skupaj in tudi tokrat nisem mogla ubežati čokoladi. Mali, ki z veseljem snede vse mini ostanke mas za polnjenje torte je ob koncu ustvarjanja tako dišal po čokoladi, da je že pošteno smrdel! Prva stvar, ki sem jo naredila je bila, da sem mu umila čokoladne lase in ga preobleklaaaa! 🙂

Tale božansko dobra tortica pa je narejena iz čokoladne file (za moža, seveda) in bananine. Nekoliko sem improvizirala vse skupaj, sestavila 3 različne recepte in veliko naredila po svoje. Jaz sem se je lotila takole:

20170407_155551-001

Biskvit:
– 4 rumenjaki
– 4 beljaki
– 2 žlici sladkorja
– 50g masla
– 200g mlečne čokolade (ker nima rad temne)

Rumenjake sem penasto vmešala z 2 žlicama sladkorja. V drugi posodi sem zmešala koščke čokolade in masla, jih stopila v mikrovalovki in skoraj povsem ohladila. Medtem sem iz beljakov stepla sneg.

Ohlajeno stopljeno čokolado sem primešala rumenjakom, kasneje pa mešanici rahlo, ročno vmešala še stepeni sneg. Vlila v tortni pekač in pekla na 170°C cca 30 minut. Popolnoma ohladila.

Bananina krema:
– 2 banani
– vanilij sladkor
– 1 lonček čvrstega jogurta
– 4 žlice mleka
– 1 žlica sladkorja
– 2dcl smetane za stepanje

Banani sem dobro zmečkala, dodala sladkor, vanilij sladkor in mleko. Ko so se vse omenjene sestavine med seboj lepo povezale sem dodala še jogurt, posebej pa sem stepla sladko smetano. Mešanico z banano sem dodala sladki smetani in dobro stepla. Dela sem jo v pekač skupaj z ohlajenim biskvitom.

Čokoladna krema

– 350g sladke smetane
– 350g mlečne čokolade (ker nima rad temne čokolade)
– 5 žlic mleka

Sladko smetano sem segrela do vrelišča in v njej stopila koščke čokolade skupaj z mlekom. Dobro premešala in ohladila v hladnilniku. Ko je bila masa popolnoma hladna sem jo stepla skupaj s kuhinjskim mešalnikom in dela v pekač na bananino kremo.

Posebej sem stopila še 50g čokolade in iz nje naredila krog v velikosti pekača. Ko se je tortica v hladilniku dobro ohladila in sem odstranila obod sem čokoladno ploščo položila na vrh tortice in dekorirala – večinoma z Marshmallow-si.

Tortica je božaaaanska! Ampak zelo čokoladna, predvsem zaradi močne čokoladne kreme :).

P.s.: po mojih izkušnjah želatine ne rabite uporabljat 😉 .

Če nisi čokoholik lahko poizkusiš s takšno borovničevo lepotičko!

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja