Alenka Benedik
Sledi svojim sanjam

Alenka Benedik – Naj bo navdušenje tvoj kompas

Piše: Alenka Benedik, svetovalka za dojenje IBCLC

Kdaj in kako si začutil/a, da želiš stopiti na pot do svojih sanj?
Vedno sem delala po občutku, navdušenje je moj kompas. Ko sem leta 2006 videla, koliko dobrega lahko naredim kot prostovoljka, svetovalka za dojenje pri La Leche League, se nisem mogla več ustaviti. Hotela sem izvedeti, se naučiti več, da bi lahko še bolje služila mamicam, ki želijo dojiti. 2011 sem postala svetovalka za dojenje IBCLC in pot poklicne prevajalke začela vzporejati s potjo poklicne svetovalke za dojenje. Spotoma sem postala še certificirana svetovalka za nošenje dojenčkov v nosilkah in dula, prevedla in izdala knjigo Spanje z dojenčkom; predavala na več mednarodnih konferencah o dojenju, 2019 organizirala mednarodno konferenco o dojenju na Bledu; svoje znanje delim z bodočimi svetovalkami za dojenje IBCLC, sodelujem z zdravstvenimi strokovnjaki in v mednarodnem projektu Erasmus Parenting+. Znanje jezikov mi omogoča tudi sodelovanje s kolegicami iz tujine, letos sem bila izvoljena v upravni odbor Zveze evropskih svetovalk za dojenje ELACTA. Ogromno vlagam v
znanje in z edinstveno kombinacijo veščin lahko bodočim in mladim staršem z dojenčki nudim celostno podporo od priprav na porod do konca dojenja.

Kako so te pri tem podprli/ne podprli tvoji bližnji?
Haha, so že vajeni mojih »odpuljenih« idej. Pravzaprav o zamislih, ki so mi res pomembne, z drugimi kaj dosti ne debatiram. Ideje so sprva kar ranljive. Z užitkom jih pestujem, dokler niso dovolj močne, da lahko kljubujejo čemurkoli.
Če bi čakala na dovoljenje ali odobravanje drugih, ne bi prišla nikamor. Vedno se najde kdo, ki se mu zdi to, kar delam, brez veze. Dvomi, strahovi in pomisleki so normalni. Vsakdo ima pravico do lastnega mnenja, drugi imajo svoje življenje, jaz pa hodim po svoji poti, kot čutim, da je prav.

Ideja, da bi delala kot profesionalna svetovalka za dojenje, ni prišla s tega sveta. To je bil klic iz globin, ki sem mu sledila z vsem srcem. Predala sem se toku, zaupala sem. Veliko molim. Vsake toliko telefoniram Bogu, prednikom in prosim za pomoč, navdih; se naslonim na kakšno mogočno drevo, najdem tišino, moč v naravi, pa tudi v iskrenem, toplem objemu
ljudi, ki jih imam rada.

Lahko je biti frajerka, ko gre vse po maslu. V trenutkih stiske pa se vidi, iz kakšnega testa je človek. Zame ni vdaje, če drugega ne, me žene neskončna radost in hvaležnost, da sem živa.
To je tista iskrica, impulz za vse ostalo. Veselje do življenja.

Rojstvo in dojenje
Rojstvo in dojenje

Kako si se lotil/a prvih korakov?
Brez kakšnega hudega načrta ali strategije, po občutku. Pri meni je vedno nek impulz, navdušenje in šele potem pričnem razmišljati, kako bi prišla do cilja. Zame je že pot užitek.
Včasih se zdi nemogoče. Včasih kar ni odgovorov. Učim se stopiti korak nazaj in počakati. To mi je najtežje.
Vsi najboljši projekti so se zgodili spontano. Nikoli ni nič zaman. Nobena pot, četudi se konča v slepi ulici, ni izgubljena. Zelo sem radovedna in tudi skeptična. Bolj kot nasvetom raznih »gurujev« sledim občutku. Čim bolj v nečem uživam, tem boljši so rezultati. Ljudje začutijo pristnost. Ne želim biti všečna, mene zanimajo rezultati, spremembe na bolje. Navdušujejo
me matere, ki se soočajo z ogromno ovirami, a jih močna volja, predanost in vztrajnost pripeljejo do zastavljenega cilja. Njihove zmage so malce tudi moje, to so te sladke zmage, ki me ženejo naprej. Ko enkrat odkriješ svojo strast, se ne moreš več ustaviti. Dober občutek!

Nobena pot ne gre ves čas navzgor. Kaj ti pomaga takrat, kadar ni vse tako rožnato, kot bi si želel/a?
Takrat se spomnim, da ni svetlobe brez sence in da je noč najtemnejša, tik preden se zdani.
Navdih, mir in največ odgovorov najdem v naravi. Najboljše ideje se rodijo v tišini. Krize so vedno priložnost, da se izkristalizira, kaj res šteje, kaj hočem. Pa tudi, da kaj opustim, spustim. Najpomembnejše se mi zdi ostati zvesta sebi, ohranit stik z notranjim kompasom.
Najslajše je živeti na polno in brez obžalovanj.

Alenka Benedik - predstavitev
Alenka Benedik – predstavitev

Kaj bi sporočil/a najstnikom, staršem in ostalim bralcem?
Če je ideja dobra, je normalno, da se zraven pojavi tudi strah, morda neodobravanje bližnjih.
Ne glede na to, kaj pravijo ali mislijo drugi – vsak izhaja iz sebe in svojih izkušenj, tvoja pot pa je edinstvena, zato sledi svojemu srcu. Naj bo navdušenje tudi tvoj kompas.

Najdete jo lahko na www.rumina.si

______________________________________________________________________________

Projekt SLEDI SVOJIM SANJAM podpirata Leonida in Albert mrgole iz Zavoda Vezal . Izvajata psihoterapevtsko pomoč, sta pisatelja, učitelja in predavatelja. Skratka, sta človeka, ki bi ju moral srečati in vsaj enkrat poslušati vsak izmed nas. 
Njuna predavanja in tečaji so preprosti, pregledni, vsem razumljivi, polni vpogleda vase, svoje občutke, dogajanja v nas same. Definitivno sta korak v pravo smer, če si želite življenje spremeniti na boljše!

Veliko brezplačnih vsebin najdete na njunem Youtube kanalu: 
https://www.youtube.com/channel/UCQ0eoYbbchgxuEvwPSPOFAQ?sub_confirmation=1
Na Facebook strani ene od njunih uspešnic Izštekani najstniki in starši, ki štekajo:
 https://www.facebook.com/izstekani.najstniki
Omenjeno knjigo lahko naročite TUKAJ!
Več o njiju pa nawww.vezal.si

______________________________________________________________________________

Če si želiš še več uspešnih zgodb čudovitih ljudi, spremljaj zgodbe, ki jih bom vsake 14 dni objavila na tej strani. Zgoraj desno lahko najdeš tudi zavihek, kjer se prijaviš na e-novice in te o zgodbah sproti obveščam v tvojem e-nabiralniku. V zameno za naročilo na novičke pa ti ob prijavi pošljem še brezplačno audio zgodbo Dominik potapljač, ki je moja avtorska.

Dokler čakaš na novo uspešno zgodbo letošnje sezone, pa pod zavihkom SLEDI SVOJIM SANJAM najdeš lanske zgodbe tega projekta pod drugim naslovom (Navdihnimo najstnike).

Se beremo!

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja