Ah, ta dež!

Pretekli teden nas je vreme obdarilo s kar prijetno količino dežja. Kako pa se ti počutiš, ko zjutraj skozi okno uzreš oblačen in deževen dan?

Priznam, da mi včasih prav prijetno sede deževno vreme, ki spremeni moj tempo. Takrat se ustavim, izpustim kakšno “nepomembno obveznost”, si pustim “počivati”: Spomnim se, kako fino je bilo, ko smo hodili v šolo skupaj s sosedovimi otroci, ko se je po pločniku sprehajalo na desetine dežnikov in smejočih se otrok. Spomnim pa se tudi nasvetov vsakega starejšega, ki me je vedno spretno opozoril naj ne skačem po lužah.

Tako sva letošnje leto z možem izbrala vso bojno opremo za v dež. Za najinega radovedneža, seveda. In pretekli teden nama je dal priložnost, da se odpraviva novim izzivom naproti. Mož je bil v službi, z malim sva opravila par manjših obveznosti zunaj in že takoj, ko sva se odpravila sem opazila 2 simpatični luži zaradi katerih sem spremenila plan- naredila sem hitrejše kosilo, kot sem ga planirala in še enkrat več se je kuhanje večjih količin in s tem dodatno zamrzovanje obrokov, ko postaneš mama, še enkrat izkazalo za eno boljših idej 🙂 !

Takoj, ko sva opravila obveznosti v mestu sva se napotila proti domu. Ker novi dežni škorenjčki še niso shojeni, poleg tega pa so malega že malo “bolele noge”, mi je ravno sredi naaaaaaaajhujšega hriba skočil v naročje. Ker mi roka ni pustila preveliko “potuhe” sem hitro obupala in luže odmislila. Malo pred domom pa rečem malemu: “Greva domov na malico, imava jagode, ali greva še čofotat po lužah?” Ni mi treba 2x poudariti, da sem bila prepričana, da ga bodo jagode zagotovo premamile. No, pa ga niso 🙂 . Skočil je iz naročja, mi podal roko in zaklical – “oda, uže!!” – voda, luže 🙂

Okej, sama sem dala izbiro. Hitro sva tekla do 2 veliiikih luž in ustavil se je tik pred njo. Me pogledal in, ko sem ga povabila, da lahko skoči vanjo in čofota me je objel s svojim iskrivim pogledom in stopil v akcijo! Kar nekaj časa je skakal ven in noter, od ene luže do druge in nazaj.

Mimo naju je šla skupina manjših šolarjev z učiteljicama in nekaj ostalih odraslih je bilo za spremstvo. Hecno je bilo v kako majhni skupini je toliko različnih mnenj. Tačas, ko so se nama približevali sva slišala komentarje v stilu: “o hudo, glej fantek skače po lužah! Zabava se!” in “Poglej ga, fanta, po lužah skače?!”

Vsem komentarjem sem se nasmehnila. Ja, svojega otroka sem peljala brezskrbno skakati po lužah! Sem zato slaba mama? Vem, da nisem! Veliko manj nerodno mi je, če moj sin z vnemo skače po lužah pri letu in pol, kot pa da mu dam občutek, da je okrog njega na milijone stvari, ki naj bi bile “prepovedane” kljub temu, da niso življenjsko nevarne?

Medtem, ko se je tako vneto zabaval, pa se ustavi, me pogleda v oči in izstreli. “Mina, uža!” – mami, luža! Želel je, da se zabavam z njim. Poslužil se je svojega standardnega prijema, ki ga izvaja tako, da se nasloni na mojo nogo in me potiska tja, kamor bi me rad peljal. Hitro sem hitela pojasnit, da nimam obutih pravih čevljev. Še preden sem stavek izrekla do konca sem se vprašala, če spet naprej peljem en “brezvezen vzorec”. Kaj pa je lahko v vsem skupaj slabega? Sva blizu doma, čevlji mi ne bodo razpadli, narediti se mi nima kaj… Lahko pa narišem veselje in nasmeh na obrazu lastnega otroka in mu pokažem, da se tudi mami lahko veseli, sprosti in spusti zavore.

Po začetnem zadržanem tacanju po robu manjše luže, me je preko igre hitro povabil še v tisto bolj globoko lepotico in veš kaj? Skočila sem točno v sredino, da je pljusknilo do kolen. Ti povem še nekaj? Počutila sem se fino!

Ko sva se natacala in si že dodobra zmočila tudi hlače sva se počasi odpravila proti domu na obljubljene jagode. Prideva v stanovanje, se sezujeva in slečeva, preoblečeva, sežem proti hladilniku in preden sem odprla hladilnik iz katerega bi vzela sadje sem prevrnila škatlico čokoladnih Smarties bonbončkov, ki sem jih spretno skrivala pred njim…

… da se mu je pogled ponovno zaiskril in jih je pohrustal hitreje, kot sem jih jaz pobirala najbrž ne rabim povedati… 🙂

Te zanima katere škorenjčke nosi? Zanje sem odštela 10,13 eur nad njimi pa sem res fuuul navdušena! KLIK!

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top