Klobuk, sončna očala in školjke na peščeni plaži

9 nasvetov, da bosta z dopusta prišla spočita

Odkar sem postala mama me vsako poletje spremljajo objave in komentarji mamic, da bi po dopustu potrebovale še en dopust. Preden sem sama postala mama mi je bilo to kar rahlo smešno. Ko smo na dopust prvič odšli kot družina pa sem le tiho prikimavala, ali celo dodala svoj “piskrček”.

Sčasoma sem ugotovila, da me godrnjanje ne bo pripeljalo do tega, da bom drugič manj utrujena, zato sem raziskovala dalje in danes ti razkrijem 9 mojih trikov, zaradi katerih se z dopusta vrnem spočita in polna energije.

Pred dopustom bolj skrbim za svoje spanje

Približno 14 dni preden odidemo na dopust sem bolj pozorna na svojo večerno rutino. (Če bi imela že zdaj dobro urejeno, mi ne bi bilo potrebno). Pozorna sem na to, da veliko časa preživim stran od ekranov, vsaj eno uro pred spanjem, da delam ali poslušam nekaj, kar me umirja ter, da se v posteljo odpravim ob zgodnejši uri, kot ponavadi. Babičino pravilo, da je spanec, ki ga “prineseš noter” do polnoči zlata vredno, se iz meseca v mesec izkazuje za večjo resnico 🙂 . Tako se na dopust ne odpravim v katastrofalnem deficitu spanja četudi se zgodi, da se ob vročih nočeh najmlajša članica družine večkrat prebudi in pije.

Plaža na Pagu

Pravočasno spakiram malo stvari

Na dopust se odpravljamo dokaj minimalistično, čeprav tukaj z možem sklepava kompromise. Vedno se odpravimo z enim večjim in enim manjšim kovčkom, kar nama omogoča, da je prtljažnik hitro napolnjen, poleg tega pa je tudi sama priprava v dnevih pred odhodom enostavnejša in preprostejša.

Z otroki pripravimo načrt za počitnice

Z otroki pripravimo načrt, kjer odštevamo dneve do odhoda na morje. Na ta način potešim njuno (in tudi najino) radovednost, pričakovanje, hkrati pa spodbudim možgane tudi za čas, ko smo na morju, saj v času odštevanja prideta na 1000 in 1 idejo kaj vse bi na morju počela.

Vedno poskrbim, da so naše čaše ljubezni napolnjene najprej

Za zelo pomemben del dneva se je pri nas že pred leti izkazalo jutro. Natančneje prve pol ure po prebujanju. Takrat otroka dobesedno lačno čakata in iščeta načine, da nahranim njuno čašo ljubezni, kar v primeru, da se zbudim z njima nikakor ni lahko. Zato skrbim za to, da se zbudim vsaj pol ure preden se zbuja najzgodnejši član družine in najprej poskrbim zase in svojo čašo ljubezni s svojim jutranjim ritualom. Tega se držim tudi na morju.

Oče in hčerka ležita na plaži

Spusti

Potem, ko napolnim otrokovo čašo ljubezni, lahko popolnoma v miru pripravim zajtrk, po zajtrku pa spijem kavo z možem. Tačas imata otroka svoj čas, midva pa svojega.

Navrzi izziv ali prinesi uganke/križanke in prazne zvezke

Otroški možgani obožujejo izzive in dogajanje, ki si jih starši, predvsem na dopustu, želimo malenkost manj. Zato je fino, da se na otrokovo klicanje odzovemo, se z njim poigramo, mu namenimo svojo pozornost, ga z zanimanjem poslušamo, potem pa se (včasih skupaj z njim (ali z njimi) odpravimo) odpravijo na raziskovanje nečesa novega, ali pa skupaj rešujemo uganke in križanke.

Na plažo vedno vzemi vodene barve

To je naše zlato pravilo, ker je tako čarobno, da je kar težko verjeti. Otroka neizmerno uživata v “tetoviranju” medtem, ko se po uri ali dveh neprestanega kopanja, skakanja za žogo, potapljanja in izvajanja drugih vragolij grejeta v suhih brisačah in “hladni” senčki. Ponavadi noter padem tudi jaz in na koncu smo popisani in porisani vsi. – Razlog, da gremo spet v vodo – tudi za tistega, ki je v tistem trenutku najbolj “len” :).

Risanje po obrazu

Na plažo vzemi še …

Obvezna oprema, poleg kopalk, brisače in vodenih barv, je v našem primeru tudi manjša žogica, križanke in uganke, set za peskovnik ter ohlajeno sadje in pijača. Tu in tam pa seveda tudi potapljaške maske.

Usklajevanje različnih pričakovanj

Ko imaš več, kot enega otroka šele ugotoviš, kako težko je včasih usklajevati različne želje in potrebe. S tem se soočamo že v partnerskem odnosu, a ko želi eden od otrok skakati po vodi, drugi pa biti v senci na plaži že po 15 minutah imaš tisti starševski izziv “kdo gre z njim/njo ven?”

Uživanje otroka v vodi

Meni je pomagalo, ko sem ugotovila, da se po nekaj dnevih norenja v vodi otroka začneta odzivati drugače. Eden postaja vse bolj razigran in navdušen, drugi otrok pa si jemlje vse več časa zase in svojo meditacijo. Sedenje na plaži, opazovanje morja in poslušanje valov, ki butajo ob obalo je za marsikoga tako sproščujoče in meditativno, da mu je le-to bistvenega pomena. Zato sem ta čas za svojo meditacijo izkoristila tudi sama.

Mama, sprosti se. <3

To so tudi tvoje počitnice. Toliko, kolikor se boš zmogla sprostiti in prepustiti mirnemu počitniškemu ritmu, toliko bolj ustvarjalna in uspešna boš v vmesnem času preden se spet vrneš v prečudovit objem prijaznega morja <3 .

Uživam s tabo! <3

Komentiraj objavo

Tvoj e-naslov ne bo javno objavljen.

Scroll to Top