V prvi objavi ste izvedeli vse o omenjenem projektu, predstavila sem vam tudi predavatelje. Za vse, ki vas zanima več in želite preveriti kvaliteto prihajajočih delavnic, preden se prijavite na enega od omejenih prostih mest, pa si lahko preberete še njihove predstavitve.

Tina Jereb, komunikologinja in specializantka intergrativne psihoterapije

TINA JEREB, po izobrazbi komunikologinja in specializantka integrativne psihoterapije.
V praksi svetovalno in izobraževalno delam s starši predšolskih otrok ter izvajam delavnice in skupine za osebnostno rast, predvsem na temo razvijanja čuječnosti.

Tema: ČUJEČNOST
V programu Mamine dlani »Družina – kjer sem varen in ljubljen« bom za vas pripravljala različne izzive za razvijanje čuječnosti, s katero boste lahko zgradili globlji stik s sabo in z vašimi bližnjimi. Tisto, kar nam v današnjem času v odnosih večkrat manjka, je resnična prisotnost – to, da zmoremo bližnje ob pogovoru z njimi odprto in radovedno poslušati. Z vnašanjem čuječnosti v naš vsakdan tako v odnosih postanemo bolj prisotni. Poleg tega nam čuječnost pomaga zgraditi sposobnost, da se sprejemajoče zavedamo svojih trenutnih občutkov, čustev in misli – tudi takrat, ko je naše doživljanje neprijetno ali težko. Z vnašanjem čuječnosti v vaše življenje boste tako okrepili sposobnost, da se v stresnih situacijah s partnerjem in otroki ustavite, se zaveste svojega trenutnega doživljanja in se nato na dogajanje v odnosu odzovete na bolj zavesten, povezujoč način. Poleg tega vas bom povabila tudi h kakšnemu izzivu, s katerim boste v svoje družinsko življenje lahko vnesli več igrivosti in smeha. 

Barbara Holcman, zakonska in družinska terapevtka. Foto: Lumi Lumi

BARBARA HOLCMAN, mama, žena in zakonska in družinska terapevtka Verjamem v zdravilno moč odnosov, čeprav se nam včasih zdi, da so prav odnosi tisti, ki nam slabšajo življenje. Dokončala sem izpopolnjevanje iz sistemske relacijske partnerske in družinske terapije. Ves čas se tudi dodatno izobražujem na področjih čuječnosti, dela s travmo in dela z otroki in mladostniki. Stažiranje sem opravila na Frančiškanskem družinskem inštitutu v Ljubljani, trenutno pa opravljam svoje delo pod okriljem Zavoda Pogled v Domžalah.

Tema: IZZIVI V PARTNERSTVU
Partnerski odnos gre skozi različne cikle: najprej se zaljubimo, potem se odločamo za skupno življenje, nakar v partnerski odnos pridejo otroci (najsi bo to v obliki ideje, želje ali pa se nam rodijo), potem otroci odraščajo, odidejo in spet ostanemo sami s partnerjem. V vsakem od teh ciklov se partnerski odnos sooča z različnimi izzivi, ki se pogosto izražajo kot stiske in prepiri. Pogovarjali se bomo o stiskah s katerimi se soočamo v vsakem od teh ciklov in o načinih komuniciranja s pomočjo katerih lažje naredimo varen prostor, ki je nujen za iskreno raziskovanje sebe in partnerja in skupnega partnerskega odnosa.

Tema: OTROCI V ŠOLI
Prestop v šolo je za otroke zelo zahteven, veliko bolj, kot smo so starši pripravljeni priznati. Kar naenkrat je otrok v okolju, kjer je prvič v zelo samostojni vlogi, saj se mora znajti sam. Ima sicer pomoč, vendar v zelo drugačni obliki kot v predšolskem obdobju. V šoli se je treba prilagajati učiteljem, večji skupini sovrstnikov, od katerih so nekateri tudi starejši. Treba se je torej naučiti kako krmiliti skozi življenje na način, da zadovoljiš in zadostiš pričakovanjem in napreduješ, obenem pa da ne pozabiš sebe. To je naloga otrok v šoli. Naloga staršev, ko je otrok v šoli pa je kako otroka spodbujati v tem raziskovanju samostojnosti in mu obenem stati ob strani in mu pomagati, ko se kaj zalomi. Kako in kdaj se je treba pogovoriti z učiteljico? Kako otroku in učiteljem pomagati, da najdejo boljši stik? Kako reagirati v primeru zmerjanja? Kaj pa medvrstniško nasilje? Kaj sploh je medvrstniško nasilje?

Tema: NASILJE IN ZLORABE
Spregovorili bomo o vrstah nasilja in zlorab, kako jih prepoznati, kako se pred njimi obvarovati, zaščititi. Spregovorili bomo o tem, kako nasilje in zlorabe vplivajo na otroke, bližnje in ljudi nad katerimi se izvaja. Kdo izvaja nasilje, kdo zlorablja in še mnogo več!

Alenka Lanz, zakonska in družinska terapevtka

ALENKA LANZ, zakonska in družinska terapevtka
z licenco, dokončanim študijem Izpopolnjevanja iz zakonske in družinske terapije ter kandidatka za doktorski naziv. V okviru relacijskih pristopov nudi terapevtsko pomoč posameznikom, parom in družinam pa tudi otrokom ter mladostnikom. Specializira se za področje okrevanja po ločitvi pri otrocih in odraslih. Vodi terapevtske skupine, delavnice ter predava različnim ciljnim skupinam. Piše tudi strokovne in poljudne članke. Je pod rednim supervizijskim procesom doc. dr. Mateje Cvetek. Je članica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov ter se s svojimi strokovnimi prispevki aktivno udejstvuje na njihovih kongresih. Pri svojem delu sledi strokovnim smernicam etičnega kodeksa Zakonskih in družinskih terapevtov. 

Tema: LOČITEV
Ločitev je ena izmed najtežjih preizkušenj v življenju. Moč in razpon čustev ob ločitvi odrasle navadno preseneti, zato se dlje časa soočajo z izrazito stisko. Še bolj so negotovi, ko je ob ločitvi potrebno pomagati otrokom, ki so takrat izredno ranljivi in prizadeti. V tem času se starši, prav tako pa tudi dedki, babice, ostali sorodniki in prijatelji, kot tudi učitelji, srečujejo z enim samim vprašanjem: KAKO POMAGATI OTROKOM PO LOČITVI?

Ana Oberstar, vzgojiteljica predšolskih otrok

ANA OBERSTAR, vzgojiteljica predšolskih otrok
S sočutno vzgojo sem se prvič posredno srečala v srednji šoli, ko sem prebrala knjigo Jesperja Juula Kompetentni otrok, kasneje pa v fb skupini Sočutno starševstvo. Opravila sem tudi prvo vseslovensko izobraževanje Sočutno varstvo otrok, na drugem izobraževanju pa sem sodelovala kot ena izmed predavateljev. 

Tema: KAKO SODELOVATI Z VZGOJITELJI?
Ob vstopu v vrtec se življenje družinam obrne na glavo. Poleg spremembe družinskega ritma, se spremenijo tudi otroci. Šok ob spremembah pa doživljajo tudi odrasli, tako starši kot tudi vzgojitelji. Moja želja je, da se strokovni delavci in starši povežemo. Da konstruktivno sodelujemo, tudi če v nekem trenutku pride do konfliktov. Da za naše otroke stkemo bogato, varno, spoštljivo okolje, da lahko razvijajo svoj potencial. Zato se bomo v času našega druženja pogovarjali o razvoju otroških možganov, čustvenem razvoju, konstruktivnem reševanju konfliktov, odgovornosti, samoiniciativi ipd, pod skupnim naslovom; Kako sodelovati z vzgojitelji?

Janja Urbančič, socuten.si

JANJA URBANČIČ, vodja starševskih skupin ter mentorica za osebno rast ter sočutno in avtentično vzgojo
Mama dveh šoloobveznih otrok, predavateljica. S pomočjo spletnih seminarjev pomagam staršem, da se čedalje bolj zavedajo sebe, svojih preteklih zgodb, ki vplivajo na njihovo starševstvo, partnerstva ter odnosov na splošno in jih tako začenjajo reševati. Vodim Sočutno akademijo, v kateri že več kot 1000 staršev s pomočjo 25 strokovnjakov osebnostno raste in se medsebojno podpira.

Tema: TRMA
Verjetno znani prizor: 3-letniku postavite mejo, nakar se v dveh sekundah zgodi orkan. Metanje po tleh, kričanje, krokodilje solze.
Kaj naredite? Držite mejo ali popustite? Se vam stemni pred očmi in začnete kričati? Ga celo udarite ali pa posedete na stolček, da se pomiri? Postanete napeti, ker enostavno ne veste, kako odreagirati? Posebej če ste v javnosti (ste se začeli izogibati javnim prostorom, ker vam je enostavno preveč nerodno?)?
Vse, kar naredite, samo še poslabša zadevo?
Kaj je vzrok za izbruhe trme (oziroma čustvene izbruhe) pri malčkih?
Kaj se ob tem dogaja v otrokovih možganih?
Kako poteka izbruh trme in kako odreagirati v posameznih fazah izbruha, da ne poslabšate zadeve?
Kako se pomiriti, ko se v vas zbudijo močna čustva?
Kdaj otroci izsiljujejo in kdaj ne?
Odgovore na ta vprašanja bomo iskali na predavanju o trmi.

Aleksandra Brlan, svetovalka za dojenje

ALEKSANDRA BRLAN, svetovalka za dojenje
Skrb za dojenje in materinstvo je klic, ki se mu predajam z vsem srcem in znanjem, ki ga tudi stalno nadgrajujem in širim. Ukvarjam se s pomočjo in podporo mamam pri dojenju, v zadnjem času pa se posvečam tudi skrbi za celovit odnos med mamo in otrokom znotraj družine.

Tema: POVEZAVA IN SPOZNAVANJE PO PORODU
Na delavnici bomo govorili o spremembah in razvoju, ki jih prinese rojstvo družine vsem članom. Rodijo se: otrok, mama, oče in družina. Če to ni veličasten preporod, ki s seboj lahko prinese marsikateri izziv!
Dotaknili se bomo torej odgovorov na spodnja vprašanja:
– kako se spremeni ženska ko postane mama
– kako se spremeni moški, ko postane oče in
– kaj za otroka pomeni rojstvo v družino

Teja Bandel Castro, psihologinja in psihoterapevtka

TEJA BANDEL CASTRO, psihologinja in psihoterapevtka
zaposlena v CIRIUS Kamnik, kjer opravljam psihološko diagnostiko ter nudim psihološko podporo in pomoč otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami in njihovim družinam.
Psihoterapevtska znanja imam iz partnerske in družinske ter vedenjsko kognitivne terapije na spodaj navedenih področjih.
Najdete me tudi kot sodelavko Inštituta Addictiva (https://addictiva.si/o-nas-2/), administratorko v Facebook skupini Sočutno partnerstvo, občasno sodelujem s pisanjem prispevkom na blogu Mamina dlan (https://maminadlan.com/2019/05/16/kaj-mi-sporoca-otrok/), imam YouTube kanal (Teja Bandel Castro; https://www.youtube.com/channel/UCSvMy8P_6UMz-KwsZ-3rx3Q) ter izvajam predavanja in delavnice iz naslednjih področij: otroci in mladostniki s posebnimi potrebami (ADHD, gibalno ovirani, vedenjske in čustvene težave), njihovi starši in sorojenci, anksiozne motnje, depresija, duševne težave povezane s kroničnimi boleznimi, konflikti v partnerstvu in družini, soodvisni partnerski odnosi ter programi za izboljšanje samozavesti.

Tema: KATERI SO NAŠI OBRAMBNI MEHANIZMI?
V webinarju vam bom predstavila delovanje psiholoških obrambnih mehanizmov. V katerih primerih so nujni za preživetje, kateri so najbolj pogosti, kako jih lahko vsaj deloma prepoznamo. Še posebej pa se bom posvetila vlogi obrambnih mehanizmov v partnerskem odnosu.  

Jasmina Robnik Poličnik, spletna trgovina Z otroki doma

JASMINA ROBNIK POLIČNIK, spletna trgovina Z otroki doma
Raziskovalka vzgoje, sočutni varuh otrok, podjetnica, teologinja, kreator lepšega življenja, iskalka luči, predvsem pa predana mama in nič kaj ponižna žena. 🙂
Če bi morala izbrati eno strast, ki me definira, bi to definitivno bilo raziskovanje. Raziskovanje globin človeka, otrok, raziskovanje naših temin in svetlobe. Kdo smo, zakaj smo tukaj, kje je naš smisel, naše poslanstvo? Življenje me je postavilo že na marsikatero preizkušnjo. Večinoma sem se v preteklosti spraševala: ‘Pa kaj je narobe z mano? Saj sploh ne pašem v ta svet.’ Pa še res je. Samo, da takrat sem to razumela kot slabost, zdaj pa jemljem to kot prednost, kot blagoslov in sposobnost videti stvari drugače kot marsikdo drug. In Z otroki doma je tisto, kar me definira. Tukaj se učimo, rastemo, si kaj finega tudi privoščimo, predvsem pa smo precej drugačni.

Tema: 5 JEZIKOV LJUBEZNI
Po shemi Gary-ja Chapmana obstajajo jeziki ljubezni: posvečeni čas, besede potrditve, dotik, darila in usluge. Jaz grem še malo dlje. Vsi vemo, da človek ni samo fizično telo. Izražamo se tudi skozi našo dušo in duh. In skozi naše celostno izražanje se oblikujejo jeziki ljubezni skozi katere čutimo, da smo ljubljeni. Na način, ki ga čutimo kot ljubezen pa jo tudi podarjamo. Postaja naš edinstven jezik kombinacije vseh teh jezikov, ki jih govorimo, pri katerih je eden tisti vodilni na katerega se uravnajo vsi ostali. Vsi namreč govorimo vse jezike ljubezni.Z njimi polnimo čaše ljubezni (Chapman jo imenuje rezervoar) sebi in drugim.

Tema: PEDAGOGIKA MONTESSORI
Ta način vzgoje je vzgoja za mir, spoštovanje do otroka, sledenje otrokovemu razvoju z objektivnim opazovanjem in upoštevanjem razvoja možganov. Pedagogika Montessori temelji na pripravi okolja, ki je pripravljeno tako, da se otrok lahko svobodno in varno razvija v območju spoštljivo in jasno postavljenih mej. Zelo pomembna sta tudi red in rutina, ki sta za otroka po naravi blagodejna. Velikokrat se nemir otrok lahko reši prav z vzpostavitvijo reda in ljubeče rutine.

Denis Ališič. študent izpopolnjevanja zakonske in družinske terapije

DENIS ALIŠIČ, študent izpopolnjevanja zakonske in družinske terapije
Med študijem sem se odločil podrobneje ukvarjati s terapevtskim vidikom video igric in kakšen vpliv imajo na naša življenja. Tako sedaj oblikujem razna predavanja in delavnice s priporočili in opozorili za družine, kako izboljšati vzdušje doma v tehnološki dobi.

Tema: VIDEOIGRE KOT POVEZAVA IN RAZKOL
V predavanju bom šel skozi proces kako izbrati pravilno video igro, ki izboljšuje in ne uničuje družinsko dinamiko. Poskusil se bom držati čimveč konkretnih nasvetov in primerov kako lahko kot starši razumete kaj vaš otrok igra, ali želi igrati. Opisal bom tudi kateri so faktorji zasvojljivosti, ki pripomorejo k pretiranemu igranju video iger.

Tema: ZASVOJENOST S TEHNOLOGIJO
V predavanju sem bom podrobneje posvetil zasvojenosti s tehnologijo, konkretno z video igricami in raznimi drugimi digitalnimi programi in pripomočki. Naše obdobje se vedno bolj digitalizira in je neizbežno, da se vsi poučimo o učinkih digitalnih medijev in tehnologije. Dajal bom nasvete za uporabo elektronike in družbenih omrežij ter podrobneje razložil faktorje zasvojljivosti pri video igrah.

Erika Plevel, Regratova Lučka

ERIKA PLEVEL, Regratova lučka
žena in mamica treh hčera, avtorica spletne strani Regratovalucka.si, kjer pišem o svojih izkušnjah z visoko občutljivostjo pri sebi in svojih treh hčerkah. Sem Familylabova sodelavka in svetovalka na Familylabovi brezplačni svetovalni liniji. V okviru Familylaba vodim seminarje, skupine in pogovorne večere za visoko občutljive odrasle in starše visoko občutljivih otrok.

Tema: VISOKO OBČUTLJIVI OTROCI (in starši)
Je vaš otrok zelo občutljiv na zvok, svetlobo, dotik, večkrat močno odreagira ali se težko prilagodi na majhne spremembe ali nepredvidene dogodke? Se hitro razjezi in težko sam pomiri, ga je pogosto strah, po drugi strani pa je zelo bister, ustvarjalen, empatičen?
Vsak peti otrok ima nadpovprečno občutljiv živčni sistem. Takšni otroci zaznavajo in vsrkavajo več dražljajev in vtisov iz okolja in jih tudi procesirajo na bolj nadroben in niansiran način. Zato imajo opraviti z zahtevnejšo nalogo kot preostala večina otrok. 
Visoko občutljivi otroci so nagnjeni k razdraženosti in izčrpanosti – preprosto zato, ker je zaradi značilnosti njihovega živčnega sistema potrebno dosti manj dražljajev, da se počutijo tako.

Na spletnem seminarju bomo spoznali, kdo so visoko občutljivi otroci in kako živeti z njimi, kako jim pomagati v njihovi občutljivosti in kako prepoznati njihovo dragocenost. So to morda le preveč razvajeni otroci, ki potrebujejo bolj jasne meje? Kako pravzaprav postaviti  mejo in kako ravnati pri čustvenih izbruhih visoko občutljivega otroka? Ter nenazadnje – kako kot starš poskrbeti zase, ko se zdi, da skrbi za visoko občutljivega otroka nikoli ni dovolj, kar je še toliko bolj naporno, če je tudi starš visoko občutljiv?

Dejana Dejanovi, predavateljica o razvoju možganov in primernosti kaznovanja in nagrajevanja

DEJANA DEJANOVIĆ, predavateljica o razvoju možganov in primernosti kaznovanja in nagrajevanja
Že vrsto let sodelujem v skupini Sočutno starševstvo in osebna rast ter v skupini Sočutna akademija. Sem žena in tudi mamica dvema fantkoma, ki sta stara 6 in 4 leta in prav zaradi njiju sem se odločila, da bomo imeli prvi sočutni vrtec. Sem pobudnica za izvedbo cikla izobraževanj v vrtcu, ki je prvi dobil naziv Sočuten. Veliko tudi predavam v vrtcih o razvoju možganov in o primernosti kaznovanja in nagrajevanja. Sodelovala sem tudi v vseslovenskem izobraževanju SVO (Sočutno varstvo otrok) in sem tudi svetovalka na portalu Bibaleze.si. Neizmerno sem vesela in počaščena, da sem del tako izjemne skupine strokovnjakov, s katero pomagamo staršem in pedagoskim delavcem pri osebni rasti in ponujamo znanje zaradi katerega je vodenje otrok s pozitivno avtoriteto lažje!

Tema: RAZVOJ OTROŠKIH MOŽGANOV
Z veseljem vam bom razložila delovanje možganov, kako lahko uporabite znanje za vodenje otrok s pozitivno avtoriteto. Kaj otroka privede do tega, da se odklonsko obnaša in kaj lahko naredimo odrasli, da otrok dejansko sodeluje. Pridobljeno znanje vam bo pomagalo izboljšati prav vse odnose, tako z otroki kot odraslimi. Predavanje je primerno tako za pedagoški kader, kot tudi za starše, ker se tudi starši ukvarjajo z enakim vprašanjem: Kako postaviti jasno mejo in hkrati kompetentno voditi otroka.

Tema: KAZEN vs. NAGRADA
Kako otroci doživljajo kazen in nagrado, kaj stimuliramo na takšen način, razliko med posledico in kaznovanjem. Kaj krepimo z nagrajevanjem. Ali so kaznovani/nagrajevani otroci zares osebno odgovorni, ali so le ubogljivi? Kako se ubogljivost manifestira v odrasli dobi.

Špelca Morojna, avtorica metode FEEL

ŠPELCA MOROJNA, avtorica metode F.E.E.L.
Najprej sem ljubiteljica narave, potovanj in mama treh najstnikov. Nato sem mednarodno priznana strokovnjakinja na področju razumevanja čustev, predavateljica in pisateljica, med drugim uspešnice POMAGAJTE NAJSTNIKOM (in drugim ljudem okoli sebe) IZRAZITI JEZO. Sem avtorica metode “F.E.E.L. – 4 koraki za čutenje, zdravljenje in manifestacijo”, ustanoviteljica in vodja izobraževalnih programov F.E.E.L. ACADEMY in F.E.E.L. LEADERSHIP. Moja vizija in poslanstvo pa sta, da bi vsi ljudje na svetu živeli v zdravem in iskrenem odnosu do sebe in do drugih. 

Tema: PREDSTAVITEV METODE F.E.E.L.
Predstavila vam bo štiri korake metode FEEL, s katerimi lahko prečutite ujete občutke žalosti, samote, strahu, žalosti itd. Torej vse tiste, ki vas na poti vašega vsakdanjega življenja ovirajo pri tem, da bi vam bilo v življenju lepše in lažje.

Tema: FINANCE V DRUŽINI
Metoda F.E.E.L ne samo, da zdravi naše neprijetne občutke. Pomaga nam tudi k lepšem življenju in večji finančni stabilnosti ter varnosti.
Govorili bomo o tem, od kje prihajajo finančne težave, kako se z njimi spopasti, zakaj do njih sploh pride in še mnogo več!

Janez Vidmar, ekonomist in prevajalec

JANEZ VIDMAR, oče, dolgoletni partner, po izobrazbi ekonomist, delam kot prevajalec (v podjetju Anglos, skupaj s svojo partnerko)
Po poklicu (v smislu, za kaj se čutim poklicanega) podjetnik-povezovalec, po duši ljubitelj znanosti. Vedno so me zanimali medčloveški odnosi, zlasti po rojstvu hčerke pa sem se začel tudi na različne načine izobraževati, kako postati in ostati dober oče. Na tej poti sem spoznal vrsto odličnih strokovnjakov, se od njih nalezel novega znanja in vpogledov, ki jih želim deliti z ostalimi starši, zlasti z očeti. Zavzmam se za to, da bi se moški v svoji vlogi očeta in soproga opolnomočili, opogumili in našli svoj pristen, srčen in energičen način življenja, ki jih ne izčrpava, ampak jih vedno znova navdihuje in polni s srečo. Verjamem, da je vloga očeta enako ključna in pomembna za zdrav razvoj otroka kot vloga matere, hkrati pa tudi, da je moški kritičnega pomena za zdravje in spokojnost ženske, tako v vlogi partnerice kot tudi mame.

Tema: NOSEČA SVA – VIDIK MOŠKEGA
Očetovstvo se na nek način začne že ob odločitvi za otroka, zori v času nosečnosti in se dobesedno utelesi z rojstvom otroka. Namenoma sem za naslov uporabil izraz, ki marsikoga morda čustveno zdraži, ker verjamem točno to – oba starša sta noseča! Fiziološko vsekakor ne, ampak vloga moškega se ob novici in potrditvi nosečnosti nezadržno spremeni. Nismo še čisto očetje, vsekakor pa smo že varuhi svojega otroka, in sicer prek oskrbe in nege njegove noseče mamice. Čas nosečnosti moramo porabiti za to, da se preoblikujemo v zanesljivega, skrbnega, čutnega, hkrati pa trdnega in odločnega partnerja, ki ga naša sopotnica potrebuje. Kako začnem? Kaj se dogaja z mojo sopotnico? Kaj potrebuje? Česa ne? Kako vem, da delam prav? Na ta in podobna vprašanja vam bom skušal odgovoriti v svojem webinarju in vam predstaviti vidik moškega, ki se želi in hoče zavestno odločiti, da bo materi svojega otroka zanesljiva opora, svetla luč v temnih trenutkih, varen pristan in vir pozitivne energije.

Tema: SEM OČE – MOJA PRILOŽNOST, DA ZAŽARIM
V tem webinarju se želim osredotočiti na odnos moškega s svojim otrokom – zopet sem dvoumen, ker imam v mislih zunanjega in notranjega otroka. Naši otroci so in po naravi stvari morajo biti nam podobni, kar je za nas hkrati lahko vir veselja in nemira. Zato bom govoril o notranjem otroku v nas. Za oba starša, za moškega pa še posebej, je pomembno, da se znata in sta se sposobna “spustiti” na otrokovo raven. Zakaj je za moškega to še posebej pomembno? Ker nam – za razliko od žensk – naše telo ne pomaga veliko s hormoni za “starševstvo”, če pa že, je to zelo slabo raziskano oziroma se o tem ne govori veliko. Po drugi strani pa tudi kultura in družba od nas v vlogi očeta ne pričakuje prav dosti. Ne glede na to, ali ste novopečeni oče ali ne, vas lahko mučijo naslednja vprašanja. Z otrokom nimam stika, kaj naj naredim? Otrok mi nagaja, me jezi, spravlja ob živce? Rad bi pomagal pri vzgoji pa “ne pridem zraven”? Jezijo me drobne stvari, pri otrocih, pri ženi, zakaj? Zakaj bi se sploh trudil, saj služim denar in skrbim za družino? Na ta in podobna vprašanja vam bom skušal odgovoriti in z vami deliti nekaj mentalnih orodij, kako postati boljši oče? Brez skrbi, potencial imate v sebi, uspelo vam bo, če se boste trdno odločili.

Duša Štefanec, certificirana svetovalka za prehrano po TKM

DUŠA ŠTEFANEC, certificirana svetovalka za prehrano po TKM (tradicionalni kitajski medicini)
Po izobrazbi sem univerzitetna diplomirana inženirka geologije s področja geokemije. Ravno zahteven študij me je vzpodbudil k raziskovanju prehrane in njenega vpliva na naše fizično in psihično počutje. Tako sem se začela ljubiteljsko ukvarjati z zdravo prehrano, proučevala in preizkušala sem različne načine prehranjevanja. Ljubezen in navdušenje nad zdravim načinom življenja sta sčasoma prerasla v moje delo. Pridobila sem certifikat za program dietetike in diagnostike po TKM (tradicionalni kitajski medicini), ki ga na inštitutu BION vodi Lina Lo Faro.

Tema – PREHRANJEVANJE PO NAČELIH TRADICIONALNE KITAJSKE MEDICINE
Webinar bo na temo prehrane po TKM (tradicionalni kitajski medicini), ki temelji na ravnovesju okusov (kisel, grenak, sladek, pikanten in slan). Bolj kot ga s prehranjevanjem vzdržujemo, bolje se počutimo. Tako skrbimo za ohranjanje in vzdrževanje zdravja ter vitalnosti. Predstavila bom tudi kako s prehranjevanjem vplivamo ne samo na naše fizično telo ampak tudi emocionalno raven.

Apolonija Zupan, idejni vodja projekta in ustanoviteljica Zavoda Mamina dlan

APOLONIJA ZUPAN, idejni vodja projekta in ustanoviteljica Zavoda Mamina dlan
Sem mama, žena, ustvarjalka in neizmerna ljubiteljica narave in čuječnosti. Moja življenjska pot je bila polna preizkušenj, ki so me oblikovale v trdno skalo, znotraj katere mi je šele materinska pot pokazala, da se skriva mehka, nežna in srčna deklica, obdana z obzidjem. Otroka in mož mi na trenutke vztrajno trkajo po obzidju saj vedo, da sem pripravljena odvreči dobršnji del le-tega. S pomočjo učenja o razvoju otroških možganov, me je pot pripeljala do odličnih poznanstev z različnimi psihoterapevti, ki so me samo še dvignili, mi pomagali, da zrastem in razprem svoja krila. Tukaj sem – vabim vas, da stopite pod moje peruti in poletimo skupaj!

Tema – IZZIV SODOBNEGA ČASA: KAKO USKLADITI ČAS ZA DRUŽINO IN DELO
Predstavila vam bom nekaj trikov, ki bi vam v tem noro hitrem tempu lahko pomagali, da bi tako iz časa, ki ga preživite z družino, kot tudi v službi, lahko dali in iztržili največ.

Tema: KOMUNIKACIJSKI STILI
Komunikacija – naše vsakdanje orodje, ki smo se ga tako nezavedno učili od naših staršev, sorojencev, okolice, da niti ne vemo, da smo ponotranjili veliko “zank” s pomočjo katerih se zapletamo v konflikte. Pogledali bomo kateri komunikacijski stili obstajajo, se iskreno opredelili kam spadamo, kasneje pa podrobneje pogledali slog, ki je najbolj zdrav in ga hkrati govori najmanj (če sploh kdo v polnosti) ljudi.