Piše avtorica zgodbe: Anja Petrarca

Želja, da bi ilustrirala je v meni tlela najbrž od vedno. Že kot deklica sem ves čas risala. Vendar je dejstvo, da sem bila pri 14ih letih še precej sramežljiva pripomoglo, da sem izbrala drugo pot in drugo šolo, ki ni bila povezana z risanjem.  Ves čas sem se k risanju vračala in v nekem trenutku sem se tudi že začela spogledovati z ilustracijami in digitalnim risanjem. Vpisala sem se na izredni študij industrijskega oblikovanja, obiskovala tečaje risanja, raziskovala medije in tehnike, imela nekaj razstav.  Nato je spet prevladala “resna” služba in sem želje ponovno potisnila v kot. Takrat se popolnoma prenehala risati.

Po 15 letih pavze pa sem ponovno prijela svinčnik v roke.  V bistvu je to sovpadlo s tem, da sem prenehala s kajenjem in si namesto cigarete raje vzela 5 minut za skiciranje. Najprej sem risala stripe na povezne z mojo bitko s cigareti. Iz tega se je razvilo fanatično vsakodnevno ilustriranje.  Vsak mesec katerega sem zdržala brez cigareta je pomenil prihranjen denar za nakup risarskih pripomočkov.

Od tukaj se je odvilo vse precej hitro,  goreče sem si želela temu posvečati več časa kot pa sem ga imela.

V  meni je zorela želja, da tudi na poslovnem področju nekaj spremenim. Želela  sem več časa zase in za sina, želela sem več svobode glede službe. V tedanji službi se nekako nisem več videla, zato sem v nekem trenutku dala odpoved.

Nekaj časa sem bila malo  izgubljena, nato sem se preko Zavoda za zaposlovanje pridružila usposabljanju za žensko podjetništvo, kjer so mi pomagali pri odločitvi, da nadaljujem svojo ustvarjalno pot.

Moj mož je največji podpornik, tudi bližnji sorodniki in prijatelji me podpirajo. Odzivi so bili vsi pozitivni. Čutim občudovanje, da sem se pri svojih letih odločila za tak drastičen korak. Pustila sem namreč redno službo za nedoločen čas, z dobro plačo zato, da sem skočila v svet “podjetništva”.

Eno leto je mimo odkar sem dala odpoved, letos januarja pa sem tudi uradno odprla svoj s.p. Še vedno menim, da je bila to odlična odločitev in končno živim svoje sanje.

Včasih pridejo tudi trenutki, ko se vprašam, če je bilo pametno pustiti redno, dobro plačano službo in tisto „varnost“ ampak hitro minejo. Pojavlja se strah, kaj pa če mi ne uspe, vprašanja, dvomi. Ali sem res dovolj dobra v tem kar počnem. Pomagam si s tem, da fokus ponovno usmerim na svoje cilje. Vse lahko dosežemo, če si to res močno želimo in smo za to pripravljeni tudi delati.

Še vedno mi je najtežje postaviti lastno ceno. Vendar tudi na tem področju napredujem (smeh).

Delam od doma in mi trenutno to zelo odgovarja. Vstanemo okoli 6.30,  uredim sina za vrtec, kamor ga odpelje mož. Sledi moj “delovni dan”, preberem e-maile, sporočila, pogledam seznam stvari kaj morem narediti (včasih tudi pozabim kaj zapisat :P). Večino dni rišem, pridejo pa tudi dnevi, ko enostavno ne morem narisat nič.  Takrat pač počnem druge stvari ali si vzamem enostavno fraj dan. Delam do 13h ali 14h, nato grem po sina v vrtec.

Studio Ava, kreativne rešitve in organizacija, Anja Petrarca, s.p.
Ponujam ilustracije za vse namene.  Otroške, personalizirane ali poslovne.  Za darila, tiskovine, spletne strani.

ANJA PETRARCA NA FACEBOOKU
https://www.instagram.com/anjapetrarca/
https://www.anjapetrarca.com/

Projekt so podprli:

Sponzorji projekta NAVDIHNIMO NAJSTNIKE

Teja Bandel Castro s.p.,
psihologinja in psihoterapevtka. Dela z otroki in mladostniki s posebnimi potrebami in njihovimi družinami, ima izkušnje z delom z odraslimi osebami z duševnimi motnjami in drugimi zdravstvenimi težavami. Izvaja partnersko in družinsko terapijo ter sodeluje kot administratorka v Facebook skupini Sočutno partnerstvo.  
teja@addictiva.si

Spletna trgovina Z OTROKI DOMA;
Jasmina Robnik Poličnik: mama, žena, raziskovalka vzgoje, sočutni varuh otrok, podjetnica, teologinja, kreator lepšega sveta… in lastnica podjetja Z otroki doma. Z otroki doma ponuja spletno trgovino in svetovanje na področju vzgoje in osebne rasti. Sledijo otrokovemu razvoju in iščejo ter izdelujejo kvalitetne in varne pripomočke za otroke in materiale montessori. Njihovo poslanstvo je spoštovanje do otrok in njihov zdrav psiho-fizični razvoj.
https://www.zotrokidoma-shop.si/

Socuten.si;
Mama dveh šoloobveznih otrok, predavateljica, vodja starševskih skupin ter mentorica za osebno rast ter sočutno in avtentično vzgojo, Janja Urbančič s pomočjo spletnih seminarjev pomaga staršem, da se čedalje bolj zavedajo sebe, svojih preteklih zgodb, ki vplivajo na njihovo starševstvo, partnerstvo ter njihove odnose na splošno in jih na tak način začenjajo razreševati. Vodi Sočutno akademijo, v kateri več kot 700 staršev s pomočjo 25. strokovnjakov osebnostno raste in se medsebojno podpira. Je avtorica večih izdelkov za povezovanje in komunikacijo (plakat za učenje čustvene inteligence otrok ter partnerske in družinske igre s kartami).
www.socuten.si

Inštitut Vita Bona;
Inštitut Vita Bona izvaja individualne, partnerske in družinske terapije po relacijskem modelu. Prizadeva si za zakonsko ureditev psihoterapije, ki bi morala biti dostopna vsem. S projektom Sočutno varstvo otrok uspešno izobražuje starše in strokovne delavce na področju rahločutne pedagogike, ki temelji na znanstvenih odkritjih razvoja možgan ter teorije navezanosti. Vodi fb skupino Sočutno partnerstvo, kjer strokovni moderatorji in psihoterapevti odgovarjajo na anonimno zastavljena vprašanja.
https://www.druzinska-terapija.com/

Dr. Špelca Morojna;
je najprej ljubiteljica narave, potovanj in mama treh najstnikov. Nato je mednarodno priznana strokovnjakinja na področju razumevanja čustev, predavateljica in pisateljica, med drugim uspešnice POMAGAJTE NAJSTNIKOM (in drugim ljudem okoli sebe) IZRAZITI JEZO. Je avtorica metode “F.E.E.L. – 4 koraki za čutenje, zdravljenje in manifestacijo”, ustanoviteljica in vodja izobraževalnih programov F.E.E.L. ACADEMY in F.E.E.L. LEADERSHIP, njena vizija in poslanstvo pa je, da bi vsi ljudje na svetu živeli v zdravem in iskrenem odnosu do sebe in do drugih.
https://www.poslovnaboginja.com/

Že spremljate Mamino dlan tudi na Facebooku?

Kako se lahko že med študijem izstreliš do lastnih sanj pa preberi v zgodbi Nine Patricije Ovniček