Je tu še kakšen oboževalec sadnih jogurtov? Če si tudi ti nor/a nanje, potem je tale objava ravno pravšnja zate!

Dokler nisem bila drugič noseča sem se od pubertete dalje spopadala z veliko laktozno intoleranco. Ker sem res imela velike težave sem se v velikem loku izogibala vsega, česar moje telo ni zmoglo normalno prebaviti. Edini, ki je lahko ostal na mojem “topfood” listku je bil sir. No, čez nekaj časa smo ugotovili, da se je omenjena alergija na laktozo “spremenila” v alergijo na določeno beljakovino v živalskih mlekih, tako, da sem določena živila že lahko uživala. Od druge nosečnosti dalje paaaa… AKCIJAAA! V veliiiiiki večini nimam težav pri mlečnih izdelkih! Ker jih kljub vsemu uživam z nekoliko pazljivosti, sem se tokrat odločila pripraviti domač jogurt. Ker ga ne obožujem samo jaz, pač pa popolnoma vsi člani naše družine. Navadno si ob sobotah privoščimo vsak po 2,3 jogurte in midva s sinom hladilnik sprazniva že pred večerom 🙂 .

Osnovni recept vam omogoča izdelavo navadnega jogurta, z malo spretnosti pa lahko pričarate vaš najljubši okus kar doma!

1 lonček čvrstega navadnega jogurta in liter mleka sta vse, kar potrebujete!

Kravje mleko zavrem in takoj odstavim s štedilnika. Nato ga pustim, da se ohladi na temperaturo nekje med 35-40°C. (Ne uporabljam termometra, pač pa gledam, da se temperatura mleka ne razlikuje od temperature mojega prsta, s katerim toploto tudi testiram).

Ko pričnem s kuhanjem mleka pečico prižgem na 50°C in pustim vklopljeno vse dokler se mleko ne ohladi na primerno temperaturo. Ko se ohladi, mu z metlico primešam lonček navadnega jogurta in postavim v predogreto pečico, ki jo prej izklopim. Mešanico pustim počivati čez noč (vsaj 8h), zato to vedno delam zvečer, pri večerji 🙂 .

Zjutraj, ko se zbudim je čvrst, navadni jogurt nared. Če bi imeli radi takšnega, bi bil zajtrk že nared, a jaz si naredim nekoliko več dela 🙂 .

Od novonastalega jogurta vzamem cca 4 žlice le-tega in ga dam v blender, kamor dodam tudi izbrano sadje za tisti dan (če uporabim zamrznjeno sadje, potem ga odtajam na pultu že prej). Po okusu dodam še sladkor v prahu (cca 3-4 velike žlice za cel liter jogurta) in zmiksam. Ko je sadje dobro zmiksano, ga nežno vmešam v preostali del jogurta in dobim božanski kremni jogurt, h kateremu največkrat postrežem kosmiče.

Če ne pojemo vsega, ga shranim v steklene kozarce in dobro zaprem. Hranim v hladilniku, a več, kot 24ur “žal” ne zdrži, zato težko rečem koliko časa je obstojen, če ga ne pojeste takoj. Po 24urah je torej zagotovo še popolnoma okusen in užiten 🙂 .

Domači, sadni jogurt.

Želim vam sladek dober tek! Primeren je tudi za okusno službeno malico, ali za na pot kar tako. Če vmes potrebujete še nekaj dobre družbe, pa mi sledite tudi na Facebook strani MAMINA DLAN! 😉