Ne samo jesen, tudi zima je uradno že dodobra tu. Vsi tisti, ki nas redno spremljate že veste, da smo blazni knjigoljubci. Zame recimo velja celo to, da kadar ne berem, pišem.

Sem ena izmed “tistih” mamic, ki ni ravno ljubitelj Volka in sedmih kozličkov, Rdeče kapice, Grdega račka, Muce copatarice ipd. Knjige gledam iz nekoliko drugačne plati in sicer, kadar v roke primem knjigo, si želim sprostitve, nikakor pa me ne pritegnejo knjige, kjer me pisatelj ustrahuje ipd. Spomnim se svojega otroštva, ko mi je bilo nekaj knjig izjemno pri srcu, kljub temu pa sem se med prebiranjem počutila zelo nelagodno, ali pa me je bilo celo strah, saj sem se kljub temu, da sem poznala razplet povsem vživela v kožo glavnega junaka.

Sicer razumem, da so med nami odrasli, ki obožujejo srhljivke ipd, s čimer ni popolnoma nič narobe, a nam pred spanjem bolj sedejo mirne in nezne zgodbice. Zato bom z vami delila izbor naših top 20 otroških knjigic in slikanic.

Ko sem pregledala število izposojenih knjig samo za letošnje leto iz naše lokalne knjižnice, me je vrglo “na rit”. Od januarja do novembra, smo si za našega (na sveže) 3 letnika namreč izposodili preko 300 knjig, ogromno pa smo jih tudi dobili.

Za prvih 20 sem izbrala naslednje:

Buttler M. Christina – Nekega deževnega dne
Buttler M. Christina – Neke zvezdne noči
J. Emmet – Najlepše darilo
Rinker – Lahko noč, gradbišče, lahko noč
J. Donaldson – Polž na potepu na kitovem repu
J. Donaldson – Bi se gnetli na tej metli?
Buttler M. Christina – Prav posebna noč
Buttler M. Christina – Prav poseben dan
J. Donaldson – Hiška, majhna kot miška
Loupy – Daj mi poljubček
Daj mi poljubček; veliki poljubi, majhni poljubčki, vsepovsod poljubčki
Bonilla – Kakšne barve je poljubček
Joyce – Očka, rad te imam
Ritchie A. – Jaz in moj oči
A. Meek – Jaz sem nekaj posebnega
Ritchie A. – Jaz in moja mami
McEven K. – Medvedji objem
Rentta S. – Živalska bolnišnica
MacBratney S. – A veš, koliko te imam rad
Smallman – Kamen želja

Obožujem knjige prav v vsakem letnem času čeprav priznam, da imajo v hladnejših mesecih še poseben čar. In čeprav sem od konca šolanja pa dokler nisem postala mamica knjige zaradi dela dala na stranski tir, jih neizmerno cenim. Vesela sem, da sta me otroka spet vrnila v tisti lep, pisani svet pravljic, kjer so sanje vedno dovoljene!

Neprecenljivi so tudi občutki, ko ti otrok sedi v naročju, mu prebereš pravljico in z njim raziskuješ kaj vse so ilustratorji spretno prikazali na straneh, ki se skrivajo med dvema platnicama. Obožujem moč, ki jo knjige nosijo s seboj – zbliževanje s svojimi otroci. ❤

Pa vi? Ste že prebrali kakšno danes?

jaz-in-moja-mami