Vse do prejšnjega tedna me nihče na svetu ni mogel prepričati, da lahko svojemu otroku privoščiš res slaaaasten, sladek in ZDRAV zajtrk. Sploh ne v smislu, da se mu lahko reče še kako drugače, kot Čokolino 🙂 .

S sinom oba slabše prenašava živalska mleka in mlečne izdelke, zato čokolino nadomeščava z grisom, kateremu dodava belo ali črno čokolado. Seveda, sladkosneda kot sva, si ne moreva pomagati, da nebi oba omenila sladkor. Pa četudi je notri le 5 zrnc 🙂 . Ja, sladkor je pač sladkor. Saj vemo, kako daleč je že pripeljal našo družbo.

Sladkemu se sicer poizkušamo izogibati kar v velikem loku, sploh poleti pa nama ga je uspelo “zamotiti” s sadjem. Prej je imel že kar burne odzive po sladkem in sva se z možem odločila, da je bilo kljub majhnim količinam sladkega enostavno več, kot preveč. Preden smo se odpravili na morje sva mu povedala, da tam ne bomo imeli sladkih prigrizkov, pač pa le sadje. Poleg sadja smo na plažo nesli le še božansko dobre slane krekerje, ki jih je na najino čudo vedno načel šele, ko je sadja zmanjkalo. 🙂

No… preden smo se odpravili na morje, pa mu nisem povedala, da se bomo tam “dali na off” z mlekom. Sladoled smo si sicer privoščili le 3x, smo pa zato s seboj vzeli največjo možno vrečo Čokolinota – in z možem sva vso pot proti meji razmišljala, če nam ga lahko “zaplenijo”, ker nisva imela pojma kako veliko količino dejansko lahko neseš čez mejo. Čokolino nas je k sreči zvesto spremljal ves čas dopusta in proti koncu se nama je z malim že začela kazati slabša prebava. Doma se sicer mleka res izogibava, ampak tortic? Tega pa ne.

Ker je tudi doma še naprej nadeljeval “morsko tradicijo” sladkega zajtrka, sem se nekega jutra, preden je vstal s kamnom pri srcu spraševala kaj naj mu ponudim za zajtrk, da bo sladko, okusno, hranilno, zabavno in nasploh super za najinega nadobudneža. Predvsem pa, da bo tudi z veseljem pojedel. Je namreč malo zvit. Če mu kaj ni všeč poje nekaj koščkov in se čez nekaj časa še podoji (ups, ja pri 22m še vedno dojim 🙂 ).

Medtem, ko sem gledala po shrambi, sem razmišljala kaj lahko skombiniram s tistega, kar sem imela trenutno pri roki. Najprej sem opazila kokos – iz njega nama delam domače, kokosovo mleko, pa še v hladilniku se po nekaj urah na vrhu nabere kokosova maščoba, ki jo potem uporabim pri ostali kuhi ali sladicah. Ker nama že nekaj časa nisem naredila kokosovega, pač pa po večini ovseno mleko, sem se odločila, da tokrat menjam tematiko. Prirejenega čokolinota z grisom mu nisem želela narediti, saj bi hitro sprotestiral, da je popolnoma drugačen okus, kot včeraj.

Zraven sem našla še nekaj koščkov črne čokolade in spomnila sem se na enega mojih najljubših smoothijev v Smoothie baru v Cityparku, ko sem v eni izmed trgovin delala še kot študentka. Kadar sem si lahko privoščila, sem si obvezno kupila smoothie iz mleka, nutele, banane… Mislim, da je bilo še nekaj zraven, ampak se ne spomnim kaj.

In tako sem se odločila narediti svojo izvedbo, ki je pri vseh treh super vžgala!

Za eno porcijo uporabim

  • 2dcl kokosovega mleka (v blender dam kokosove moke do označbe 150ml in dolijem vodo do označbe 600ml. Pustim stati vsaj pol ure in zmiksam. Precedim čez cedilo. Če želite čisto fino mleko, ga precedite še skozi gazo)
  • 2 koščka stopljene črne čokolade
  • 1 srednje velika banana

Vse to zjutraj z napol zaprtimi očmi vržem v blender, potem si nadanem očala, nalijem v lonček, zraven narežem banano in woala! Res, res, res božanski zajtrk je gotov! PRVA zadeva, kjer RES ne čutim potrebe po dodatnem sladkorju, poleg tega pa še zdrava!

In kaj je še dodaten dokaz, da je zadeva res TOP?! Še moj najbolj zahteven mož jo obožuje!

 

20170906_084824