Veš kaj sem pravkar snedla za zajtrk? Domač, puhast kruh! Včeraj zvečer je bil še bolj božanski, ker je bil še topel, ampak tale kruh je okusen še 2-3 dni po peki!

Domač, predvsem pa rahel in puhast kruh, nad katerim sem takoooooo navdušena, da ga moram deliti z vami.

Vsi tisti, ki mi že nekaj časa sledite ste verjetno že opazili, da ne dajem pomena na barvo moke. Odkrito povedano, mi je vseeno, ali je zelena, bela, rdeča. Dokler si ne bomo mogli brez skrbi privoščiti 1kg pravkar ulovljenega lososa, ki bi ga brez problema pohrustali v enem dnevu, tudi barva moke nima velikega vpliva. Po želji jo lahko brez problema zamenjate za temno moko, koruzno, rženo,…

20170305_170553-001

20170305_170708-001

V 1kg moke naredim globoko vdolbinico in pripravim 1dl mlačne vode, v katero razdrobim kocko svežega kvasa (najrajši uporabljam kvas Fala). Dodam mu 2 zvrhani žlički sladkorja in rahlo pomešam. Ob strani moke (med posodo in moko) stresem čajno žličko soli in jo pokrijem z moko, da se s kvascem ne srečata prehitro. Pustim vzhajati cca 15minut.

Ko je kvas že lepo vzhajal pripravim še 500ml mlačne vode, jo prilijem kvascu in mešam (z roko 🙂 ), dokler ne dobim zmesi – testa, ki se že rahlo oprijemlje rok. Takrat preneham z gnetenjem (ne gnetem nikoli več, kot 5-10minut, ker se mi ne da! 🙂 ), pokrijem s kuhinjsko krpo in pustim vzhajati 30-45 minut.

Ko testo svoj volumen podvoji, si pomokam delovno površino, pripravim valjar, ki ga pred dobro pomokam in razvaljam testo na cca 1cm debeline. Prerežem po polovici in zvijem v 2 “rolici”. Prestavim v pekač obložen s peki papirjem, naredim nekaj zarez, pokrijem s kuhinjsko krpo in pustim vzhajati cca 1h. Po tem času segrejem pečico na 200°C . Ko je segreta pa prelepo vzhajana hlebčka denem v pečicoza cca 45-50minut – če imate rajši debelejšo skorjo, ga lahko tam pustite tudi do 60minut. Ko ga vzamem iz pečice, pokrijem s kuhinjsko krpo in čez cca pol ure ga rahlo “dregnem”. Ko slišiš kako slastno “zaškrta” skorja in se upogne v notranjost veš, da je božaaaanski. Pa še nekaj slikic za “lušte” 🙂 .

Če ste tudi vi nori na žemljice, pa NUJNO preizkusite še ta recept!