Koliko nas je takšnih, ki na smrt obožujemo žemljice?
In koliko nas je takšnih, ki obožujemo takoj sveže, rahlo mlačne, puhaste žemljice?
Tudi jaz stegujem roko proti nebu medtem, ko se mi že samo ob pogledu na fotko cedijo sline! 🙂

Že odkar sin nekoliko bolj resno je gosto hrano z možem pripravljava svoj lasten kruh (ali žemljice). Naračunala sva si, da za manj, kot 1€ dobiva kruha za cel teden (ok, izjema so “napadi hude lakote”, ko vidiš, da so žemljice ravnokar priromale iz pečice 🙂 ).

Tako izmenjaje 1 teden pečeva kruh, drug teden pa žemljice. In ker mi je ravno kolegica povedala, kako so se ji zadnjič “luštale” naše žemljice, sem se odločila, da recept za te božanske lepotičke delim z vami.

PRISEŽEM, DA NISO TAKŠNE, KOT IZ TRGOVINE – MNOOOOOGOOOOO BOLJŠE SO!

Recept za 16 žemelj

 • 1kg moke
 • velika žlica sladkorja
 • 1 in pol velika žlica soli
 • kocka kvasa
 • 4dcl vode
 • 1,5dcl mleka (jaz ga večkrat menjam z ovsenim, zaradi alergije)
 • 0,5dcl olja

  Najprej pripravim kvasec – v 1,5 dcl mlačnega mleka nadrobim kvas, dodam sladkor in pomešam. Pustim cca 10 minut, da lepo naraste.Medtem pripravim suhe sestavine…
  V veliiiiko posodo stresem kilogram moke in ob zunanji rob moke okrog in okrog raztresem žlico soli. Nato naredim globoko vdolbinico, da se sol skrije med posodo in moko. V drugi posodi si namerim mokre sestavine – mlačno vodo in olje. Vse skupaj premešam z roko ali kuhinjskim pomagačem. Ne mesim prav dolgo le toliko, da se vsa moka lepo prime k testu. Kmalu se le-to začne oprijemati prstov, takrat preneham z gnetenjem, ga pokrijem s kuhinjsko krpo in denem na toplo.

  … tam ga pustim cca 45 minut.
  20170223_133351-002

Ko lepo naraste, ga iz posode stresem na pomokano delovno površino in ga raztegnem v “valj”, katerega razpolavljam toliko časa, da dobim 16 kosov približno enake velikosti.

Na delih, kjer zarežete se radi “lepijo”, zato jih jaz tam še rahlo povaljam v moki in še enkrat v eni roki pregnetem (stisnem 5x), da nastane lepa kroglica. Takrat vzamem kuhalnico, roč pomočim v moko in ga potisnem globoko na sredino hlebčka (skoraj prerežem), da dobim lepo obliko žemljic.

20170223_134018-002

Denem jih v pomokan pekač, pokrijem s kuhinjsko krpo in spet postavim na toplo. Tokrat jih pustim počivati še 45 minut. 5 minut preden so žemljice pripravljene za “akcijo”, pečico segrejem na 200°C.  Pečem jih 10 minut, nato jih vzamem iz pečice in premažem z oljem, da dobijo lepo rjavo povrhnjico. Potem jih vrnem v pečico za 10 minut, vzamem ven, ohladim in “požrem” 🙂 . Prav rada pa jih delim tudi z drugimi, ker so RES božanske.

20170223_145405-00120170223_180026-001

P.s.: zgornja slikica je iz prve runde, zdaj sem že dosti bolj “natrenirana” :).

P.p.s.: še čisto malo mlačne žemljice denem v živilsko vrečko in zamrznem v zamrzovalni skrinji. Po potrebi jih odtajam na zraku ali v mikrovalovni pečici. So kot pravkar pečene.