Mama / žena.
Tisti, ki so še “stare šole” bi rekli, da ženska sodi za kuhinjski pult in tišina. Je res?
Dejstvo je, da sama z veseljem preživljam svoj čas za kuhinjskim pultom. Svoj čas, ja. Takrat se sprostim in odklopim, kljub temu, da mali vsake toliko “priraca” zraven, da preveri, če je vse v najlepšem redu.

Ko sem se letošnje leto lotila prve peke krofov, sem šla po liniji najmanjšega upora. Pozabila sem koliko časa dejansko porabiš za krofe in z malim sva tisto testo 1,2,3 spacala skupaj. Ker ni vzhajalo, sem se odločila, da jih spečem v pečici (ki ji je, mimogrede, crknil termostat) in tako upala, da bodo narastli tam. Ha-ha. Upanje umre zadnje, ane?

20170112_173743-00120170112_173828-001

Iz pečice sem tako pobrala “diske”, enega prelomila na pol in poizkusila. Ok, užitni so. Posladkajva jih, malo ohladiva in jih bova imela za večerjo, sem rekla. Sin se ni prav nič pritoževal, saj jih je brez problema držal v roki, hihi.

No, za moža sem poskrbela z dodatnim listkom, saj je bil v službi tisti dan nekoliko dlje in sem vedela, da se ne bova videla, saj bom takrat že uspavala malega, on pa bo planil po večerji. Zato sem mu obrazložila, kaj ga čaka – “to so krofi. Res!” 🙂

Ker mi misel na neuspele krofe ni dala miru, sem se jih lotila neke sobote, ko sta moja dva junaka poslušala otroške pesmice. Ker so vikendi edini, ko lahko cel dan preživimo skupaj, sem se lotila recepta, kjer testa ne rabiš vzhajat in posledično ne pripravljaš krofov cel ljubi dan :). In? Uspeli so miiiii, bili so več kot popolni!

20170122_094334-001

Zato z vami delim recept

  • 1kg moke
  • 2 kocki kvasa
  • 0,5l mleka
  • 4 jušne žlice sladkorja
  • 2 vanilij sladkorja
  • 8 rumenjakov
  • 4 žlice ruma
  • 1 dcl olja
  • 1 žlička soli

Napravila sem kvasec (2dcl mlačnega mleka sem vzela od 0,5 l mleka, dodala žličko sladkorja in obe kocki kvasa).

V posodi sem najprej penasto vmešala rumenjake, ki sem jim dodajala sladkor, vanilij sladkor, preostalo mlačno mleko, olje in rum.

V drugo posodo sem stresla ves kilogram moke, na sredini naredila vdolbinico za kvasec in jajčno zmes vlila okrog vdolbinice. Prav tako sem na stran posode dala tudi sol, saj moramo biti previdni, da se kvas in sol ne srečata prehitro, saj nam drugače krofi ne bodo vzhajali.

Testo mesiš 20 minut. Če se po 10 minutah še vedno zelo oprijemlje posode sama dodam še malo moke po občutku (rumenjaki so enkrat večji, drugič manjši) in ga NE pustiš vzhajati!

Napraviš kroglice, težke cca 60gramov (jaz dobim ven okrog 30 srednje velikih krofov). Ko so vse kroglice nared, začneš peči prve. Jaz jih vedno pečem najprej z zgornjo stranjo navzdol.

Najtežje je ujeti pravo temperaturo olja. Sama pečem na 3 stopnji 3 minute na vsaki strani in so perfektni!

Polnite pa jih s poljubnim nadevom.

20170122_110016-001

In tadaaaaaaaaaaaam!
Vztrajnost je RES lepa čednost. In trma je več, kot dobrodošla! Enim krofom se pa res ne bom pustila sekirat!

Zdaj pa še moja mamice sešije naše kroje za pust in smo pripravljeni na maškareeeeeeeee!

Kaj boste pa vi za pusta hrusta?