Prazniki se v večini domov začnejo v kuhinji. Pri naju je bilo do nedavnega tako, da se je priprava na praznike začela v mojem delovnem kotičku, kjer sem pripravljala čestitke in ostala darilca, da sta jih Miklavž in Božiček še pravočasno lahko prevzela in razdelila. Letošnje leto je zgodba nekoliko drugačna.

Zaradi težav z roko še vedno ostajam v “bolniškem” priporu, kar pomeni strogo mirovanje in opravljanje le najnujnejših opravil. Če vam povem, da letošnje leto nisem mogla pripravit niti božične večerje (jedli smo Vindija puding! 🙂 ), potem veste, da je stanje resno. Za silvestrovo nas je pocrkljala kar moja mamica z domačo potico. Za božič in novo leto pa smo bili povabljeni tudi na kosilo k mojim in moževim staršem tako, da sem imela 2 vikenda brez kuhanja, za kar sem res izredno hvaležna!

Ker sem lahko počivala in smo bili že drugi vikend zapored povabljeni na kosilo k moževim staršem, pa sem se odločila, da tastu, ki je v teh dneh praznoval rojstni dan pripravim skromno tortico. Ker sem vedela, da nas ne bo veliko, sem spekla torto premera 20cm. Zaradi vašega zanimanja o mojem packanju v kuhinji, pa pravkar v ta namen odpiram novo rubriko “Packe iz kuhinje”. Packe prav zato, ker sem popolna amaterka in to delam izključno iz lastnega veselja in se nimam namena s tem ukvarjati profesionalno :).

Če vas zanima recept, sledite :).

Najprej sem stopila cca 50g temne čokolade (65% delež kakava) v mikrovalovni, napihnila nekaj vodnih balončkov in naredila skodelice. Ker sem opazila, da nekaterim balončki delajo težave, izdam kako sem to naredila jaz. Stopila sem 50g čokolade, 2 koščka le-te pa prihranila za kasneje. Vmes sem čokolado jemala iz mikrovalovne in preverjala koliko je že stopljene. Ko je je bilo tekoče že cca 3/4 skodelice, sem jo pustila zunaj, dodala še ostala 2 koščka in mešala, dokler se ni razpustilo. Počil mi ni niti en balonček. Na peki papir sem z žlico nanesla nekaj čokolade, nanjo pa potem postavila čokoladni lonček z balončkom. Ko so se ohladili na sobno temperaturo, sem jih “transportirala” v hladilnik, kjer so se dodobra strdili.

Z ostankom stopljene čokolade sem pripravila napise in ostali dekor.

20161231_113307

Potem sem se lotila biskvita. Ker imam pokvarjeno pečico in čakam na popravilo, sem napravila le eno plast. Če želite, lahko količino poljubno podvojite, ali potrojite in torto nekoliko spremenite.

Jaz sem za eno plast vzela:
– 100g kinder čokolade
– 4 jajca
– vanilij sladkor
– 50g masla

Jajca in vanilij sladkor sem stepla, tačas pa v mikrovalovni pečici stopila še maslo in čokoladice. Ko se je mešanica čokoladic in masla malenkost ohladila, sem jih primešala rumenjaku z vanilij sladkorjem in vlila v tortni pekač, premera 20cm, obložen s peki papirjem. Pečete ga na cca 160˙C, nekje 15-20 minut. Jaz ga vedno prej prebodem z zobotrebcem. Ko izvlečete suh zobotrebec je biskvit pečen – lahko je tudi maleeeeenkost vlažen, odvisno od okusa.

Pustim, da se biskvit hladi, tačas pa stepem kremi.

  • 700ml sladke smetane za stepanje (Hulala)
  • 3 žlice lešnikovega namaza (jaz sem uporabila S budget)
  • 3 žlice kokosove linolade
  • 2 kremfiksa (Dr. Oetker)

Stepete 700ml sladke smetane in še preden jo popolnoma stepena, dodate kremfiks. Ločite jo na polovico (350g in 350g). V eno polovico dodate 3 velike žlice lešnikovega namaza, v drugo pa 3 velike žlice Linolade. Ko se biskvit ohladi (fino je, da je biskvit dovolj hladen, ko imate kremi pripravljeni, da bo kremfiks lahko takoj deloval v pekaču, kamor ga vlijete), odstranite peki papir, položite biskvit nazaj v tortni pekač in vlijete najprej eno, nato še drugo kremo. Pustite čez noč v hladilniku (ali pa vsaj 3,4 ure).

Zjutraj tortico vzemite iz hladilnika in začnite uživati!

Jaz sem jo od strani “potresla” kar s čokoladnimi mrvicami, na zgornji del tortice sem dela čokoladno posodico, dodala še napis in to je bilo to. Čokoladno posodico sem napolnila z rumkokosi in čokoladnimi “bombončki”, ki jih je prinesel Božiček :).

p.s.: največji izziv? Čakanje, da se tortica dovolj ohladi :).

Tortico so pohvalili in zmazali :). Kot kaže mi je uspela, čeprav bi jo lahko lepše oblikovala, če bi moja roka bolj spretno sodelovala zraven. Zaenkrat naj bo.

Pa sladko 2017 vam želim!

p.s.: ja, priznam. Na tortici je pravopisna napaka. 🙂 Ker sem bila prepričana, da bom na tortico dela le napis “Deda”, “tebi” pa naredila samo za >vsak slučaj<… je tebi napisano z malo, deda pa z veliko. Vem, da manjka tudi vejica :). Ampak nič zato. Tale napaka je bila prav sladka :).